Нема врска терминот бидејќи не можеш да си 100% сигурна дека баш на термин или порано/покасно ќе се породиш. Важно е да имаш минимум 6 месеци непрекинат стаж на денот на отварање на породилното. Породилно можеш да отвориш најрано 45 дена пред термин, а најкасно на денот на породување.
може и на денот на продување ? во ред не знаев за тоа бидејќи прочитав најрано 45ден и задолжително 28 дена пред термин
Законски така е. Во пракса обично ни гинеколог ни фирмите не се држат до тоа. Ќе отвориш кога ти одговара тебе.
Пријавена бев на на ограничено , работодавецот нема да ми го продолжи договорот , дали фондот ке продолжи со исплата на породилно ?
Зошто некои велат дека мора да имаш минимум 6 месеци и 2-3 дена, точно е тоа?Зар не може на точно 6 полни месеци, дали можеби знае некој?
Ме интересира дали се зема просек од 12 плати за пресметка на 70% патолошка или од моменталната плата се исплаќа 70%? Исто и во однос на породилното, како се пресметува 100% породилно? Се зема просекот од 12 месеци заедно со тие 70% или основната плата? Можеби веќе е даден одговор на темава, ви благодарам
Зошто не е исто 6 месеца или 180 дена. Зависи како бројат во пресметката. Породилното пример е 270 дена а не 9 месеца според законот. А за стажот вика "минимум 6 месеца", значи после полни 6 месеца (или 180 дена, не знам како бројат), од следниот ден де активира правото на породилно. Од таму доаѓа муабетот 6мес и плус некој ден. Просекот се зема од редовната плата. Иако земаш 70 посто, ќе ти прерачунаат како да си земала 100%.
Девојки ме интересира, доколку само 6 месеци сум пријавена пред породување, а претходно не сум била пријавена подолго време, ќе ми исплаќаат 100% од сумата на која сум била пријавена тие 6 месеци или само 70%? Сите различно ми кажуваат..
Ти благодарам на одговорот❤ И јас знаев дека е така, но ми спомнаа дека не сум била пријавена 12 мес, затоа ќе ми било 70%.
И јас сакам да се пријавам 6 месеци. Ме интересира колку плаќаш (ако сакаш да ми кажеш) и дали после од породилното пак ќе треба нешто да даваш во фирмата. Зашто јас кај што сакав ми рекоа 13000 сега секој месец, ама и после од породилното 70% демек пак да враќам за здравствено, пензиско што ми звучеше нелогично....
Отприлика толку се придонесите,зависи на колку плата ќе се пријавиш, за 30.000 се скоро 15.000ден, а кога ќе отвориш породилно не плаќаш веќе придонеси и 9 месеци зимаш 100%плата од породилно
А дали цел одмор од 2024 доколку е неискористен може да се искористи после породилно или дамо еден дел? Дали смеат од фирмата да те ограничат?
Зависи зошто не бил искористен. Ако цела година си била на боледување, целиот може да го земеш, и тоа целиот наеднаш. Инаку барем 12 дена требало да ти бидат искористени до дек 2024. Ако своеволно не си ги искористила може и да пропаѓаат, не сум сигурна. Јас бев на породилно јан-септ 2019, со оставен пола стар одмор од 2018 што заккнски требало да го искористам до јуни 2019. Бидејки првата половина од годината бев на породилно, си ги земав штом заврши породилното. И што и да можеш да искористиш од 2024, мора да искористиш до јуни 2025, после пропаѓа.
Jas go imam cel odmor od 2024neiskoristen i planiram,porodilnoto mi zavrsuva vo april pa sakam da go iskoristam cel odmor no na nekoi razbrav deka firmata im dava samo vtoriot del od odmorot bez razlika sto cel e neiskoristen.No ne sum sigurna kako e zakonot vo toj del.