При исплаќање се зема предвид просекот од 12 месеци, ама ме интересира кој просек, она што е на исплатно ливче или? Дали влегуваат бонуси, прекувремени итн, пошто и тие се исплаќаат со плата? @baguf4e може ти ќе знаеш?
Влегува во просек се што е исплатено како плата со целосно платени придонеси (пензиско, здравство итн). Ако се пуштени само со персонален данок (како што е на пример к15) тогаш не влегуваат.
Фала ти, ме израдува. Сметководителот баш ми вика дека за се (освен К-15) мора да се плаќаат придонесите, затоа и баш ни кратат солидна сума од бонуси.
Здраво. Кажете ми дали го остваривте правото. Јас исто така работам во мк но мојот маж во странство и сакам да се породам таму.
Не може странски извод мислам, си има посебна процедура, се пријавува детето како лице родено во странство со оригинал извод од матична книга на родени со апостил доколку земјата каде е издаден изводот е потписничка на Хашката конвенција за легализација на документи, преведен и заврен на нотар.
Не сум сигурна баш дали разбрав точно што сакаш, се испомешаа работи, живееш тука, ама имаш дозвола за престој, ама работиш онлајн во Македонија? А маж ти е во странство? Најубаво да си прашаш во фзом, бидејќи ако не се лажам, каде си вработена таму остваруваш право.