Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Stariot odmor kolku ke go iskoristis po zavrsuvanje na porodilnoto zavisi od toa dali porodilnoto ke ti zavrsi do juni. MEne primer porodilnoto od 9 meseci ke mi zavrsi vo juli, taka da jas moram cel odmor da go potrosam pred da se poradam, za da ne mi propadne. Pa posle porodilno odma noviot odmor da si go zemam i nesto ako ima boleduvanje ova ona barem da se izdunkame so bebusko do 10-11 meseci, oti ne mi se pusta epten malo vo gradinka, ama toa e...

Последна измена: 2 јуни 2016
  2. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    i ja taka planiram. bar do juli da sum doma, bar 9 da napraj..

3. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    А не сум прашала, па не знам, пример ако пред породување си земам одмор и се породам додека ми трае одморот, мора да го прекинам и одма да отворам породилно? Односно, дали мора породилното да се отвори од истиот ден кога си се породил, или моќе да се отвори по 2-3 дена на пример, односно да тече од вториот третиот односно петиот ден по породување?
    (се надевам јасно го напишав прашањево...:) )

4. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Жени ај едно прашање!
    За да земам породилно, дали треба на сметка да ми бидат легнати 6 плати или треба да сум вработена најмалку 6 месеци?
    За мене се работи. :)
    Работниот однос ми почнува на 16.04.2016, на 03.05.2016 ми е пуштена првата плата (за половина месец, половина износ)
    Сега треба да легне и втората, што значи до почетокот на октомври месец ќе бидат пуштени 6 плати, а на 16.10.2016 (кога ми е и краен термин за породување) ќе поминат точно 6 месеци.
    Кога имам право да отворам породилно боледување?
    Ептен сум кнап, изгледа ако се породам пред 16.10.2016 се ми пропаѓа? м?

5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Да не те плашам, ќе си прашаш некој шо работи по тие институции, ама јас мислам 6 месеци точно треба а не 6 плати...Ама не ме држи за збор. Распрашај се убаво, да знаеш да го чуваш бебуш до 16-ти :)

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    6 месеци ми се точно на терминот :)

7. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    za da te sledi porodilno mislam trebase 6 meseci staz.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Unikatno Ime

Unikatno Ime Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    84
    Феминки помош!! :(
    Ако сменам фирма додека сум бремена а немам прекин (денес да ме одјават од старата и да ме пријават во нова) дали ми следува воопшто породилно? Дали некој знае да ми каже, бидејќи имам голем проблем одкако дознаа дека сум бремена кајшто работам сега само притисоци ми вршат и сакав да сменам фирма веќе стана неподносливо :( катастрофа, ми го прават периодот кога најмногу треба да внимавам - неподнослив и полн со нервози. Ве молам помагајте.

9. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    mislam deka ne. a zashto ne si otvorish boleduvanje pa neka te. otpushti ako ima m*da nekoj?!?

На Girl-Rabbit и Unikatno Ime им се допаѓа ова.
  10. Unikatno Ime

Unikatno Ime Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    84
    Размислувам и за тоа.... Но дали ќе даде матичниов боледување... Бременоста ми се одвива супер, досега бебчето е океј нонстоп идам на ехо, а со овие нервози ми е страв да не му наштетам.. Како да му објаснам на докторот ако нејќе да даде боледување - веќе сум 6ти месец. За уште малце ми пукна филм, какви луѓе постојат не ми се верува.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.165
    Не смеaт дa те oтпуштaт, a мoже дa смениш фирмa, сaмo дa немaш прекин вo стaжoт ниту еден ден. Тoгaш ти следувa пoрoдилнo.

На anakonda88, kukla21, DigY и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    toa e edna prichina plus zoshto ne sakam vo bremenost da rab. ne mi se kolegite mentalno sozreani kako da se ponashaat so trudnica. vidi kako moze i kako ti odgovara. eve Anath vika moze, top.

На Unikatno Ime му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tammy21

Tammy21 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2010
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Јас имам прашање кое е малку покомплицирано, па кој сфати и кој знае повеќе го молам за одговор.

Работам во фирма веќе 3 години, и сум осигурана на половина работно време. Таму платата која ми стигнува на сметка ми е 5.000 денари.

Откако дознав дека сум бремена се осигурав во уште една фирма, на половина работно време. Таму платата ја направив 18.000, и си плаќам придонеси. Се осигурав на 12 февруари, а крајниот термин ми е 30 септември, што значи дека до 12 септември имам околу 7 месеци стаж. Арно ама, низ форумот читам дека со скратено работно време стажот не се пресметувал исто. Дали е тоа вистина и дали всушност џабе плаќам придонеси, бидејќи нема да ми стигни стажот до 30 септември? Бидејќи како што знам, треба да си 6 месеци осигуран во фирма, без разлика на тоа дали си на половина или скратено работно време.

Последна измена: 8 јуни 2016
  14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    @DigY сега прашав за ова со платата за време на породилно отсуство. Изгледа ќе да е така, зимаат просек од последните 12 плати и ако во тие 12 месеци си бил на боледување, во просекот таа плата за тој месец ја засметуваат онолку колку што е исплатена, односно намалена за боледувањето. НЕ го земај ова како 100%, ќе попрашаме и на друго место, ама првично е вака.:(
    Ајде здрави живи, пари никогаш доста.

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    c c c. aj bash ke ja prasham. prijatelkava u fzo.

16. creshicka

creshicka Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.152
    Допаѓања:
    5.710
    Дали може да се земе обично боледување 10 работни дена пред влез во 9 месец?

На 2 август влегувам во 9 месец па дали може да земам обично боледување од 18ти до 29ти јули (ради болки во грбот).

17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ако си на пола, се плаќа пола породилно. Тоа што си се пријавила во друга фирма ќе ти го зголеми износот на породилно. Сепак нема да биде колку што земаш од двете фирми сега, ќе биде нешто помалку затоа што се зема просек од 12 месеци.

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. цуценце23

цуценце23 Активен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво женски.
    Имам едно прашање, која е улогата на овие 28 дена кои ги пишува како задолжителни во законот?
    Сакам да ме пријават во фирма на 24.06, а терминот ми е околу 7 јануари. ...тука има 6 месеци и неколку дена. Планирав да пишам породилно од денот на раѓање. Зарем ми одземаат 28дена и не добивам право на породилно???

19. Lea_85

Lea_85 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    206
    Здраво,
    дали некој знае, ако не е мајката вработена, може сопругот да земе породилно отсуство и да си го чуваат заедно бебушот? :)
    Или само доколку мајката се одлучи да оди на работа а наместо неа таткото да го земе породилното ???
    Поздрав

20. sweeety91

sweeety91 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    2
    добар ден на сите ! Еве вака дали породилното зависи колку ми пуштат плата??