Stariot odmor kolku ke go iskoristis po zavrsuvanje na porodilnoto zavisi od toa dali porodilnoto ke ti zavrsi do juni. MEne primer porodilnoto od 9 meseci ke mi zavrsi vo juli, taka da jas moram cel odmor da go potrosam pred da se poradam, za da ne mi propadne. Pa posle porodilno odma noviot odmor da si go zemam i nesto ako ima boleduvanje ova ona barem da se izdunkame so bebusko do 10-11 meseci, oti ne mi se pusta epten malo vo gradinka, ama toa e...
А не сум прашала, па не знам, пример ако пред породување си земам одмор и се породам додека ми трае одморот, мора да го прекинам и одма да отворам породилно? Односно, дали мора породилното да се отвори од истиот ден кога си се породил, или моќе да се отвори по 2-3 дена на пример, односно да тече од вториот третиот односно петиот ден по породување? (се надевам јасно го напишав прашањево... )
Жени ај едно прашање! За да земам породилно, дали треба на сметка да ми бидат легнати 6 плати или треба да сум вработена најмалку 6 месеци? За мене се работи. Работниот однос ми почнува на 16.04.2016, на 03.05.2016 ми е пуштена првата плата (за половина месец, половина износ) Сега треба да легне и втората, што значи до почетокот на октомври месец ќе бидат пуштени 6 плати, а на 16.10.2016 (кога ми е и краен термин за породување) ќе поминат точно 6 месеци. Кога имам право да отворам породилно боледување? Ептен сум кнап, изгледа ако се породам пред 16.10.2016 се ми пропаѓа? м?
Да не те плашам, ќе си прашаш некој шо работи по тие институции, ама јас мислам 6 месеци точно треба а не 6 плати...Ама не ме држи за збор. Распрашај се убаво, да знаеш да го чуваш бебуш до 16-ти
Феминки помош!! Ако сменам фирма додека сум бремена а немам прекин (денес да ме одјават од старата и да ме пријават во нова) дали ми следува воопшто породилно? Дали некој знае да ми каже, бидејќи имам голем проблем одкако дознаа дека сум бремена кајшто работам сега само притисоци ми вршат и сакав да сменам фирма веќе стана неподносливо катастрофа, ми го прават периодот кога најмногу треба да внимавам - неподнослив и полн со нервози. Ве молам помагајте.
Размислувам и за тоа.... Но дали ќе даде матичниов боледување... Бременоста ми се одвива супер, досега бебчето е океј нонстоп идам на ехо, а со овие нервози ми е страв да не му наштетам.. Како да му објаснам на докторот ако нејќе да даде боледување - веќе сум 6ти месец. За уште малце ми пукна филм, какви луѓе постојат не ми се верува.
Не смеaт дa те oтпуштaт, a мoже дa смениш фирмa, сaмo дa немaш прекин вo стaжoт ниту еден ден. Тoгaш ти следувa пoрoдилнo.
toa e edna prichina plus zoshto ne sakam vo bremenost da rab. ne mi se kolegite mentalno sozreani kako da se ponashaat so trudnica. vidi kako moze i kako ti odgovara. eve Anath vika moze, top.
Јас имам прашање кое е малку покомплицирано, па кој сфати и кој знае повеќе го молам за одговор. Работам во фирма веќе 3 години, и сум осигурана на половина работно време. Таму платата која ми стигнува на сметка ми е 5.000 денари. Откако дознав дека сум бремена се осигурав во уште една фирма, на половина работно време. Таму платата ја направив 18.000, и си плаќам придонеси. Се осигурав на 12 февруари, а крајниот термин ми е 30 септември, што значи дека до 12 септември имам околу 7 месеци стаж. Арно ама, низ форумот читам дека со скратено работно време стажот не се пресметувал исто. Дали е тоа вистина и дали всушност џабе плаќам придонеси, бидејќи нема да ми стигни стажот до 30 септември? Бидејќи како што знам, треба да си 6 месеци осигуран во фирма, без разлика на тоа дали си на половина или скратено работно време.
@DigY сега прашав за ова со платата за време на породилно отсуство. Изгледа ќе да е така, зимаат просек од последните 12 плати и ако во тие 12 месеци си бил на боледување, во просекот таа плата за тој месец ја засметуваат онолку колку што е исплатена, односно намалена за боледувањето. НЕ го земај ова како 100%, ќе попрашаме и на друго место, ама првично е вака. Ајде здрави живи, пари никогаш доста.
Дали може да се земе обично боледување 10 работни дена пред влез во 9 месец? На 2 август влегувам во 9 месец па дали може да земам обично боледување од 18ти до 29ти јули (ради болки во грбот).
Ако си на пола, се плаќа пола породилно. Тоа што си се пријавила во друга фирма ќе ти го зголеми износот на породилно. Сепак нема да биде колку што земаш од двете фирми сега, ќе биде нешто помалку затоа што се зема просек од 12 месеци.
Здраво женски. Имам едно прашање, која е улогата на овие 28 дена кои ги пишува како задолжителни во законот? Сакам да ме пријават во фирма на 24.06, а терминот ми е околу 7 јануари. ...тука има 6 месеци и неколку дена. Планирав да пишам породилно од денот на раѓање. Зарем ми одземаат 28дена и не добивам право на породилно???
Здраво, дали некој знае, ако не е мајката вработена, може сопругот да земе породилно отсуство и да си го чуваат заедно бебушот? Или само доколку мајката се одлучи да оди на работа а наместо неа таткото да го земе породилното ??? Поздрав