Држ се Хепи, ситно броиш Во 34та можеш слободно. Најрано 45 дена, најкасно 30 дена пред термин е според закон. Ако сакаш да ескивираш, земи барем некоја недела боледување од општ лекар.
Здраво, за колку време ви префрлиле од фонд исплата? Каснат или се редовни? И да не знаете за прво дете од општина центар дали даваат надомест?
Здраво Дали има некој кој би можел да ми одговори која е најдобра опција за сама да си уплаќам стаж да имам породилно.
Мора да најдеш познат што би те пријавил, ти да му даваш пари за придонеси и платата што ти ја пушта да ја враќаш. И треба најкасно во втор месец од бременост да се пријавиш зошто треба 6мес, да не се породиш некоја недела порано па за малку денови пак да не земеш породилно па џабе да биде.
Zdravo decki prv pat se soocuvam so majcinstvo i okolu porodilnovo imam prasanje. Vo septemvri ke imam okolu 7ipol meseci stazh i znam deka nad 6 meseci bez prekin si sleduva porodilni prihodi. Prasanjeto mi e kolku % od pridonesite(platata) se isplakjaat nad 6 meseci? Posto prethodno mi imaa spomnato za da bidam 100% isplatena treba najmalku 12 meseci staz a za pomalku od 12 meseci kolku % isplakjaat ? dali mozebi 80 ili 70 90% od pridonesite itn? Blagodaram mnogu se nadevam ke me sfatite sto mi e nejasno pozdrav.
Нема проценти. Просек од платата од 12 месеци, ако немаш 12 како во твојот случај, ќе направат просек од тие 7 месеца. Ако иста плата си земала цело време, толкаво ќе ти биде и породилното.
Чисто само да не се чудиш ако излага 200-300 помалце од платата. Јас така се пријавив 7 месеца на се една иста плата, и сега породилното ми е точно 370 помалце од платата затоа што они го пресметуваат некако просекот по саат и после исплаќаат 173 часа месечно
Да, најверојатно и така ќе биде, боледување уште ден два, па породилно од 5ти - секој ден плус е ќар фала ти ептен
Здраво, едно прашање бидејќи не се разбирам како одат работите. Треба да отворам породилно и не знам од кога е најдобро да го отворам за да ми биде породилното повисока сума, знам дека се зима просек од последните 12 плати. Јас имав минимална плата на сметка од 22600ден а кога дознав дека сум бремена со шефот се договоривме да имам на сметка 45225 за да имам повисоко породилно. Планот ми беше да го отворам породилното од 1ви мај сега за да го фатам цел месец април во просекот за породилно. Така би имала 5 минимални плати 22 600 и 7 плати од 45225 и излегува просек некои 35 000(ваљда) Е сега некој ми вика дека би ми било повисоко породилното ако го отворам на денот на пороѓај (имам закажан царски на 10ти мај) Ама нели тоа би ми го намалило породилното бидејќи би имала само дел од платата за мај и би ми го намалило просекот? Ве молам за помош ако знаете