Можеш да се вработиш, а дали ќе фатиш услов за исплата на породилно зависи кога ќе се породиш, затоа што 6 месеци минимум треба да си во работен однос.
Женски за породилното бидејќи планирам да го отворам наредна недела, како бројат всушност 9 месеци од денот на отварање? Прашувам ради тоа што петокот е неработен, јас сум моментално на одмор кој ми завршува во четврток дали од понеделник треба да се отвори или датум од петок?
Не е 9 месеца, туку 270 дена. Без разлика на празници и викенди се брои, ама зошто не си на работа можеш да отвориш и понеделник. Празникот и викендот ќе ти се водат како да си била на работа.
Dali imas pravo na porodilno otsustvo ako se vrabotis so veke zapocnata bremenost a speak ispolnuvas 6 meseci prijavena?
Прашање: Ако се породиш на 26ти, на пример, и тогаш почне породилното, а претходно си одела на работа до 25ти; дали те следува цела плата за тој месец или како оди тоа?
До 25ти ќе те исплати фирмата, од 26ти ќе биде отворено породилно и ќе си превземе фзо за остатокот денови
Здраво, како сте? Дали знаете дали ќе ми следува породилно доколку го отворам на 1ви август, а договорот од работа ми истекува на 31ви август. Дали откако ќе ми истече договорот ќе продолжи исплатата на породилно. Во истата фирма сум вработена од 10ти септември.
Здраво на сите како се отвора породилно дали ќе може објаснување ? Како и исплатата на истото..поз и убав ден
Девојки колку денови најрано пред термин може да се отвори породилно? Прочитав некаде најрано 45 дена најдоцна 28?