Мене матичен гинеколог ми кажа најрано 45 дена а имало и најдоцна?..поима немам ..хм..јас сум моментално 34недела планирав во Јули да отворам породилно..и баш би сакала да знам
Еве денес проверив кај матичната, 45 дена е за тие што се на патолошка, за другите 28 дена пред термин најрано
Девојки дали за да отворам породилно мора да имам заверена книшка и матичен педијатар за бебето или тоа си е посебна постапка (пријавување на бебето за осигурување)? Исто дали има рок до кога треба да се однесат во фирма документите за породилно па тие да ги однесат во фонд?
Каква е таа заверена книшка? Инаку, не мора, ни книшка, ни педијатар. Најдобро е веднаш некој да го однесе боледувањето (штом го отвориш), или во фонд директно или во фирмата.
Ми рекоа книшка со печат од педијатар ама тоа е претпоставувам за да има осигурување бебево, не знам како е поврзано со породилното мое, затоа ме збунија од работа… ама сега ми е појасно, фала ти
Не ти треба печат од педијатар, ама здравствена книшка за бебето да. Во Завод знам носеше мм, мислам дека и боледувањето го носеше тогаш, ама имаме наша мала фирма и затоа тој носеше лично. Мислам и дека копија од извод на бебето му бараа.
Не постои продолжување на породилно. Можеш боледување за детето преку педијатар или за тебе преку твојот матичен. Ама тоа се плаќа од страна на фирмата, а не од фондот како породилното. Лично немам искуство, ама што сум слушала најмногу ваделе боледување со анемија на детето. Мора да зборуваш со педијатарот ако сака услуга да ти направи.
Nesto kasnat,na nekoi e isplateno na nekoi ne. Se nadevam deka ke isplatat,ama nekako cudno volku ne sum cekala do sega. Se nadevam ima pari vo fondot. Ako nema ke pustat sledniot mesec za dva meseci.
Nemozes da imas kniska i maticen pedijatar na nerodeno dete. Dodeka ne zemes izvod za deteto so maticen broj. Se dodeka si vo bolnica nemoras da brzas. Mislam ima vremenski rok za prijavuvanje ama kolku tocno neznam. Mislam 1 mesec od prilika. Olesni se a drugoto se ke se sredi ne se sekiraj. Soprugot ke gi brka tie raboti ti ke si uzivas so bebka.
Девојки здраво, Имам прашање во врска со породилното отсуство и плаќањата што фондот ги прави. Бидејќи ми е прва бременост и немам информации/искуство, може ли некоја од вас да ми објасни како одредуваат колку пари месечно ќе добивам? На пример да речеме јас сум вработена во здравствена установа, каде по договор сум на минималец, 22570 денари, но нето плата ми е пример 28500 денари (она што стига на сметка). Дали исплатата е на сумата која е по договор или се гледа нето плата (она што ти стигнува преку банка на сметка) ? И како се пресметува сумата доколку си имал покачувања, колку месеци наназад гледаат? Благодарам
Kolku sto si zemala vo poslednite meseci mislam bese. Ke si ja zemas taa suma na koja si bila prijavena. Tie do 28500 ti se dodatoci vo smeni ili sekoj mesec zemas na smetka tolku? Jas zemav 25000 plata i tolku mi e sega porodilnoto. Ne te razbrav bas so sumive.
Odnosno kolku ti e po dogovorot plata tolku. Mene plata po dogovor mi e 25000 i tollu mi pusta fondot. Min nekoj 20-30 den valjda provizija zemaat nekoja
Гледаат просек од последни12 плати што си ги добила, без разлика колку ти е по договор, односно доколку земаш во месецот плус за работа на празник, бонуси и слично се заедно со платата, и тие влегуваат во пресметката.
Ама родено е моето пред скоро месец дена, имам и извод ми средија од фирма, не морало матичен, само ја пополнив книшката и тие си ја заверија
Мене нонстоп ми пуштаат 28500 преку банка на сметка а на договор сум 22570 е сега за до 28500 сигурно нешто како бонуси ми пуштаат, битно е дека поголемата сума минува на сметка. Затоа ми беше прашањето дали се гледа договорот или она вкупното што ти доаѓа на сметка секој месец за пресметката?