Една недела има право општ матичен, до 14 дена ако те препрати на специјалист па да ти го продолжат. Единствено боледување што ти е 100% исплатено е породилно.
Да ве прашам, колку време е точно породилното? Ако сум го отворила на 10ти март, кога треба да се вратам на работа?
Кога сакаш можеш...јас се породив петок, дури понеделникот се јавив на матична и ми отвори со датум петок (покасно од датум на породување не може) 270 дена...или пресметај сама, или ако ти стигне од Фонд решение ти го пишува датумот кога ти завршува породилното
Документот од матичен, трансакциска сметка и извод од бебето, плус пополнет образец од фондот што се зема.
Дали најавувате во сметководство за породилно и каква е нивната обврска? Дали сметководителот ви спрема документи за во Фонд, или како оди постапката? Јас имам приватна фирма и имам ангажирано сметководител да ме води, па ме интересира што да побарам од него
Колку најкасно после породување може да се достават документи во фонд? И дали мора да е лице со полномошно од фирмата или може било кој?....да знам дали да му направам полномошно на маж ми
Јас денеска конечно завршив работа по 3 недели чекање за изводот да стаса, носев барање од ФЗОМ, копија трансакциска, копија од извод на новороденче и ИСР образец од матичен гинеколог ( отворено породилно)
И јас вчера завршив носев истото, ми рекоа за две недели ако нема исплата да дојдам пак со бројчето што ми го дадоа,тебе ти кажаа така?