treba dvajcata da se vraboteni za ako saka tatkoto da korosti porodilno. da e tatkoto nevraboten a majkata vrabotena, nea ja sledi. obratno ne.
Треба да се точно 6 месеци стаж за да можеш да отвориш породилно. Мене ми пропадна за 10 дена, за жал. Не прогледуваат низ прсти ни ден, да си знаеш. Среќа мене ме водеа вработена уште 4 месеци, па земав уште 4 плати иначе....тешко мене ќе беше. Незнаев дека си се вработила, со среќа јаготке Не одзимаат, во моментот ти кога ќе го отвориш породилното тогаш почнува да тече. Тие 28 дена законски се денови кога можеш најрано да отвориш породилно, но тоа не значи дека не смееш да си работиш до крај додека не се породиш
Мене на раб ми рекоа дека овие од фондот ваѓаат просек од последните 12 плати. Ако @DigY има посигурен извор нека каже поубава вест
deka e 100% od. plata. nikakov prosek, nikakvo boleduvanje ne vlijae. kolku ti bila platata tolku ti e porodilnoto.
Ако е така тоа е одлично, зашто платата вака ми е у солидна, но ако ми скратат на породилно 30% ебате платата ќе биде муабетот. Уште не се водам на породилно, ама газдава ми побара, ми даде докторката, но се мислам дека ако е се ок штом влезам во 5ти месец да одам по неколку саати.
Zdravo, edno prashanje dali za mesec maj vi imaat prefrleno pari za porodilno, mene seuste mi nemaat prefrleno pari na smetka, pa dali ima sansi ovie denovi da mi prefrlat ili problemot e toa sto firmata ne mi go prodolzi dogovorot za vrabotuvanje????
jas veke bev na porodilno koga mi go prekinaa dogovorot, i od rabota mi kazaa deka mi sleduva iako nema da prodolzam da rabotam za niv, nekolku meseci zemav porodilno
најдобро да прашаш...мислам дека ако почнале да исплаќаат нема по кој основ да прекинат...Можно е фондот да касни...Најубо прашај си