Majki,posle poroduvanje koja e procedurata? Otkako kje izlezeme od bolnica so otpusno pismo,shto i kako so dokumentacija? Za opstina Aerodrom
Најпрво кај матичната да ти отвори боледување, а потоа документите се носат во фзо. Во меѓувреме поднесувате барање за извод на родени за бебето. Во фонд се носи: Барање, копија од изводот, оригинал боледување, копија од трансакциска сметка. Се надевам ништо не испуштив.
Дали некоја била во ваква ситуација? Вравотена сум од август 5ти На определено 6м-до фебруари А декември се пораѓам(порано од термин дека закажан царски) Претходно невработена бев 1г. Здравствено под мм бев Дали имам право на трудничко? Макар помала сума или помалку од 9 со оглед на тоа 4м дека ке бидам кога ќе треба да се ппродам
Јас си плаќам придонеси ме интересира како иде процесот во ноември треба да се породам 6 месеци правам во ноември почеток. Како да се отвори породилно, дали треба да ме одјават од фирмава да не плаќам повеќе ?
Ќе те одјават дента кога ќе ти заврши породилното. Во меѓувреме не се плаќа ништо. 270 дена. Зависно на која дата си отворила, ќе имаш 9 или 10 исплати. 8 не треба да се во ниеден случај. Дури и за два месеца наеднаш да пуштат пари, пак се во 2 прилива, дури и да се во ист ден.
Според деновите, ми завршува на крај на месец октомври, а како што ги броев исплатите до сега имам само 7 и затоа не ми беше јасно дали ќе ми бидат пуштени овој месец повеќе пари. Инаку породена сум на почеток на февруари и отпосле го отворив породилното.
Бев вчера кај матичната да ми отвори породилно. Ми даде само еден лист со нејзин печат и амблем на ординацијата. На него пишува пациентката е на родилно отсуство од 14.10.2025. На работа ми бараат ИСР образец, а матичната вика не, тоа после породување ќе го издаде со отпусно писмо на истата дата 14.10 па после да го носам во фонд за исплата. Потврдата сега ја давала за работодавачот да знае за пресметка на плата. Ја однесов денес на работа и рекоа ќе ми се јават дополнително дали е во ред.
Така е. Иср образец има почетна и завршна дата и може да се извади само откако ќе се породиш. Џабе нека не ти досаѓаат од работа, ако книговодителот не знае, нека се јави во фонд да се информира како е правилно процедурата. Јас од патолошка отворив породилно месец ипол пред да се породам, и иср им однесов откако се породив, 2 плати во меѓувреме имаа пуштено на работа само со дадена потврда како што си дала сега ти.
Па се јавив иво фонд, они викаат дека секоја подрачна служба различно го работи. Демек некои гинеколози го даваат ИСР, па ти си должна да го чуваш оригиналот, на работа да носиш копија. По породување оригиналот иср го приложуваш во фонд со изводот на детето за да почнат исплати. Викам а вака проблем е ? Викат не, можело и со таа потврда. Оваа од работа книговодителката се запна дека ќе се јавува да прашува, она како што знаела си требало регуларно да е боледување, не ваков извештај.
Секое боледување мора да има почетна и завршна дата, ама пред да родиш не можат да знаат која ти е завршната. Ако е едно дете ќе биде 9мес, со две деца 18мес, со (скраја да е) мртвородено е 6 недели. Пред да добиеш извештај од болница каков пораѓај си имала, матичната не може да знае колкаво боледување да даде, значи Ирс не може да издаде пред да се породиш.
Така објасни некако и матичната и сестрата што работи кај неа. А овие од фонд ме зачудија, као некои гинеколози го издавале ИСР пред породување ама не се доставувал никаде, се чувал дома оригиналот, се доставувало копија на работодавецот, па се чекало извод на родени за да се однесе во фонд. Не знам стварно, им кажав истово викаат зависи кој ти е матичен, некои го даваат, во некои општини така работат, во други инаку. А книговодителкава чудно гледаше во листот, рече ќе се јави, ја нема. Не планирам јас да ја барам, и реков ако има проблем да ми јави. А ако ми јави ќе ја терам да звони во ФЗО да и објаснат. Па ако нејќат вака стварно ќе ме изнервира да извадам лажно боледување од матичен лекар.
Ако се породам на 15ти, и тогаш почне породилното, а од 1ви до тој 15ти земам одмор- дали ми следува плата за тие 2 недели одмор? И ако да, како се пресметува платата за 10 дена, 15дена, 20 дена од месецот итн?
Нормално дека ти следува за тие денови што си на одмор без викенди работни денови а платата колку ти е дневница по деновите ќе си ирачунаш без хранарина и превоз само чиста дневница
Породилното ми е отворено пред да се породам и ми дадоја два листа на кои стои датумот на отварање и до кога е породилното. Е сега дали откако се породив треба да идам кај матичната пак по некој документ за да почнат со исплата?