Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    3.122
    Од 01 ви јуни го отворив ,се породив 17 ти ми исплатија на 24 јули

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. trajkova.sara

trajkova.sara Активен член

Се зачлени на:
    10 март 2023
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    0
    Majki,posle poroduvanje koja e procedurata?
    Otkako kje izlezeme od bolnica so otpusno pismo,shto i kako so dokumentacija?
    Za opstina Aerodrom

3. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.311
    Допаѓања:
    4.802
    Најпрво кај матичната да ти отвори боледување, а потоа документите се носат во фзо. Во меѓувреме поднесувате барање за извод на родени за бебето.
    Во фонд се носи: Барање, копија од изводот, оригинал боледување, копија од трансакциска сметка.
    Се надевам ништо не испуштив.

На trajkova.sara и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  4. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    1.095
    Допаѓања:
    1.086
    Дали некоја била во ваква ситуација?
    Вравотена сум од август 5ти
    На определено 6м-до фебруари
    А декември се пораѓам(порано од термин дека закажан царски)
    Претходно невработена бев 1г. Здравствено под мм бев
    Дали имам право на трудничко? Макар помала сума или помалку од 9 со оглед на тоа 4м дека ке бидам кога ќе треба да се ппродам

5. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    12.102
    Не, треба да имаш минимум 6 месеци стаж во моментот кога ќе се породиш.

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mama11

mama11 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2024
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    470
    Јас си плаќам придонеси ме интересира како иде процесот во ноември треба да се породам 6 месеци правам во ноември почеток. Како да се отвори породилно, дали треба да ме одјават од фирмава да не плаќам повеќе ?

7. unamargarita

unamargarita Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2021
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    Колку исплати треба да има, 8 или 9?

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.126
    Допаѓања:
    15.119
    Ќе те одјават дента кога ќе ти заврши породилното. Во меѓувреме не се плаќа ништо.

270 дена. Зависно на која дата си отворила, ќе имаш 9 или 10 исплати. 8 не треба да се во ниеден случај. Дури и за два месеца наеднаш да пуштат пари, пак се во 2 прилива, дури и да се во ист ден.

На unamargarita му/ѝ се допаѓа ова.
  9. unamargarita

unamargarita Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2021
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    Според деновите, ми завршува на крај на месец октомври, а како што ги броев исплатите до сега имам само 7 и затоа не ми беше јасно дали ќе ми бидат пуштени овој месец повеќе пари. Инаку породена сум на почеток на февруари и отпосле го отворив породилното.

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.126
    Допаѓања:
    15.119
    Ако ти завршува крај на октомври, последната исплата ќе ти биде во тек на ноември.

На unamargarita му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.542
    Допаѓања:
    4.973
    Бев вчера кај матичната да ми отвори породилно. Ми даде само еден лист со нејзин печат и амблем на ординацијата. На него пишува пациентката е на родилно отсуство од 14.10.2025. На работа ми бараат ИСР образец, а матичната вика не, тоа после породување ќе го издаде со отпусно писмо на истата дата 14.10 па после да го носам во фонд за исплата. Потврдата сега ја давала за работодавачот да знае за пресметка на плата. Ја однесов денес на работа и рекоа ќе ми се јават дополнително дали е во ред.

12. Marijanche33

Marijanche33 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2025
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    439
    Да, тоа што ти го кажала матичната е точно

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.126
    Допаѓања:
    15.119
    Така е. Иср образец има почетна и завршна дата и може да се извади само откако ќе се породиш. Џабе нека не ти досаѓаат од работа, ако книговодителот не знае, нека се јави во фонд да се информира како е правилно процедурата.
    Јас од патолошка отворив породилно месец ипол пред да се породам, и иср им однесов откако се породив, 2 плати во меѓувреме имаа пуштено на работа само со дадена потврда како што си дала сега ти.

На Mumoftwo30 и DarkStormm им се допаѓа ова.
  14. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.542
    Допаѓања:
    4.973
    Па се јавив иво фонд, они викаат дека секоја подрачна служба различно го работи. Демек некои гинеколози го даваат ИСР, па ти си должна да го чуваш оригиналот, на работа да носиш копија. По породување оригиналот иср го приложуваш во фонд со изводот на детето за да почнат исплати. Викам а вака проблем е ? Викат не, можело и со таа потврда. Оваа од работа книговодителката се запна дека ќе се јавува да прашува, она како што знаела си требало регуларно да е боледување, не ваков извештај.

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.126
    Допаѓања:
    15.119
    Секое боледување мора да има почетна и завршна дата, ама пред да родиш не можат да знаат која ти е завршната. Ако е едно дете ќе биде 9мес, со две деца 18мес, со (скраја да е) мртвородено е 6 недели. Пред да добиеш извештај од болница каков пораѓај си имала, матичната не може да знае колкаво боледување да даде, значи Ирс не може да издаде пред да се породиш.

На DarkStormm му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.542
    Допаѓања:
    4.973
    Така објасни некако и матичната и сестрата што работи кај неа. А овие од фонд ме зачудија, као некои гинеколози го издавале ИСР пред породување ама не се доставувал никаде, се чувал дома оригиналот, се доставувало копија на работодавецот, па се чекало извод на родени за да се однесе во фонд. Не знам стварно, им кажав истово викаат зависи кој ти е матичен, некои го даваат, во некои општини така работат, во други инаку. А книговодителкава чудно гледаше во листот, рече ќе се јави, ја нема. Не планирам јас да ја барам, и реков ако има проблем да ми јави. А ако ми јави ќе ја терам да звони во ФЗО да и објаснат. Па ако нејќат вака стварно ќе ме изнервира да извадам лажно боледување од матичен лекар.

17. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    1.016
    Ако се породам на 15ти, и тогаш почне породилното, а од 1ви до тој 15ти земам одмор- дали ми следува плата за тие 2 недели одмор?
    И ако да, како се пресметува платата за 10 дена, 15дена, 20 дена од месецот итн?

18. Fudbalgirl

Fudbalgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    366
    Нормално дека ти следува за тие денови што си на одмор без викенди работни денови а платата колку ти е дневница по деновите ќе си ирачунаш без хранарина и превоз само чиста дневница

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Divine woman

Divine woman Активен член

Се зачлени на:
    5 август 2025
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    Дали на некој друг сеуште му немаат исплатено за месец септември? (Не е прва ни последна исплата)

20. MINA1195

MINA1195 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2018
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    42
    Породилното ми е отворено пред да се породам и ми дадоја два листа на кои стои датумот на отварање и до кога е породилното. Е сега дали откако се породив треба да идам кај матичната пак по некој документ за да почнат со исплата?