Да, треба пак кај матичната (мислам се носи отпусно писмо ама не ме фаќај за збор низ магла ми е што носеше мм), она внесува таму дека си се породила и ти дава документ- извештај за привремена спреченост за работа (породилно)
Тој документ (боледувањето) со датум на отварање и до кога е породилното мене ми го дадоа откако се породив, со отпусното писмо. Пред тоа само пишана потврда дека сум на породилно за на работа.
Девојки да прашам за породилно дали доставуваат решение за колкав износ ќе земаш или треба да се подигне
Да прашам може некоја знае нешто повеќе Значи породилното ми завршува на 25 ноември да не постои некое законче за продолжување до годината или го нема кај нас тоа?
Здраво Да ве прашам дали сте информирани... во случај кога сте единствен вработен во фирма и сте на породилно отсуство, дали се плаќа трошок за сметководство? Дека нели сметката на фирмата треба да е неактивна во тој период...?
Нема. Ако можеш боледувања да извадиш, или неплатен одмор. Породилното не може никако да се продолжи.
Па читам сеа на фб има некоја петиција за продолжување на породилното. Дај Боже да го разгледаат надлежните, ама чисто сумњам
Таа петиција се збори од кога бев трудна со првото дете, она сега после нова година ќе прави 7 години И утре да се изгласа, ќе има некој рок, не стапува на сила веднаш, обично е од следната година за да можат да планираат буџет, значи секако нема да важи за тие што се моментално бремени.
тоа е многу убаво ако се оствари, зашто реално малку се девет месеци, плус не се ни цели девет, ама во нашава држава простичка каде што приоритет се става на партии и глупости не верувам дека нешто вакво некад ќе се оствари за жал
Па се дава приоритет бидејќи на овие петициите и општо на протести за породилно искачаат само мајки кои ги засега моментално или би ги засегало во блиска иднина. Мајки кои ги пораснале своите деца стандард муабет “ако можевме ние можете и вие”, без размислување дека за многу брзо нивните ќерки ќе имаат деца, а тие самите внуци кои ќе треба на 8 месеци во градинка да ги пуштат. Ама како и за сѐ друго во државата врочем, ако не ме засега лично, не е моја работа, и така.
Ко што знам лани Левица поднесуваа некои такви иницијативи, но веднаш беа отфрлени... Најверојатно е преголем товар за буџетот
Ако више не можат да зголемат породилно, бар да направат по 6 часа работа на ден за трудници или 4 дена работна недела... Како да се тера до крај вака на стол по 8 часа и уште 1 час дневно во возење
На првиот ден на работа после породилното ми кажуваат дека нема повеќе потреба од мене на работа, нема доволно работа за сите и слични лаги, како да докажам дека не смее да ме избрка после породилно има закон за работни односи член 101 но не е конкретно пишано а траењето е 1 година заштитена после породилното на неопределено време сум со стаж од 12 год ниту отпремнина не понудија, претпоставувам спогодба ќе ми даде деновиве што сигурно нема да ја потпишам, некој со искуство да каже како завршил спорот?
Obavezno konsultacija so advokat, treba da ti se vidi dogovorot za vrabotuvanje osobeno sto kazuvas deka si na neopredeleno vreme, plus treba da se vidi dali ima osnov za diskriminacija bidejki zenite se zastiteni za vreme na bremenost, majcinstvo i roditelstvo, taka da so dokumentite od rabota odi kaj advokat i po mene ne potpisuvaj nisto bez negova konsultacija. Ako ti prestane rab.odnos daden od strana na rabotodavac imas pravo na nadomestok za nevrabotenost od Ag.za vrabotuvanje vo zavisjost od godinite na staz, no vo toj slucaj ne treba da davas soglasnost odnosno da potpisuvas spogodba za prestanok bidejki vo toj slucaj takov nadomestok ne bi ti sleduval. Pisi bas sto si napravila
Здраво девојки, каде се поднесува за породилно? Во Фонд кај Дом на Арм што е или во ФЗО кај Црвен Крст? Да не лутам денес, ако знае некој каде точно.