Zdravo Dali nekoj znae da mi kaze, dokolku sum vo firmata na opredeleno rabotno vreme, i dogovorot mi zavrsuva za nekoj mesec, dali imaat pravo da mi go prekinat? I dali ako mi go prekinat neli toa znaci deka nema da se vratam na rabota od koga ke mi zavrsi celoto porodilno, NO DALI zakonski ke treba da mi isplakjaat pari za ostanatite meseci? Posto dogovorot mi istekuva bas na sredina dur sum na porodilno otsustvo. Ke ve zamolam ako znae nekoj tocno da mi kaze, do sega sto prasuvav site razlicno mi kazuvaat. Vi blagodaram.
Dodeka si na porodilno otsustvo ne smeat da ti go prekinat dogovorot, kako i da e tebe te isplaka fondot za vreme na porodilno ako si bila vo neprekinat raboten odnos od 6 meseci.
Девојки здраво, Сакам да прашам можеби некој поискусен или позапознаен може да ми одговори во врска со породилното. Го отворивме на 15.12, се породив една недела покасно. Документи што требаше се е однесено во фонд/фирма. Платата за декември каснеше и ја добив на 13.01, а вообичаено претходно секогаш пуштаа плата околу 7-8 во месецот. Треба ли да добијам некакво известување од фондот дека се е во РЕД или дека нешто недостасува? Кога треба да очекувам да добијам породилно исплата на сметка? Благодарам
Поднесени документи во фонд крај на декември, денес ми пуштија пари само за ноември, после 11 работни дена. Се надевам и за декември ќе пуштат месецов. Известување не стигна никакво.
Здраво, сакам да го отворам породилното 1 недела пред термин на породување, но кога се јавив на матичната да ја известам ми рече дека сега не може да го отвори породилното туку дека кога ќе се породам тогаш со извештајот ќе го отвори боледувањето со датумот кој ми треба а не од датум на породување па ќе сум била покриена за тие денови што не одам на работа. Не знам некако чудно ми е дури кога ќе се породам да отвара породилно со 1 или 2 недели наназад, дали ќе и дозволи системот.
Мене терминот ми е на 27.01, породилното ми го отвори матичната на 16.01. По закон породилното може да се отвори максимум 45 дена пред термин.
Здраво девојки. Дали доколку си на патолошка задолжително мора да го отвориш трудничкото 45 дена пред термин т. е дали те префрлаат автоматски или тоа е оставено на водење на матичниот доктор и специјалистот?
Тоа зависи од тебе. Тие само немаат право повеќе да дават боледување. Или користиш годишен одмор или отвораш породилно. Или боледување од општ матичен. Тие се опциите.
Фондот не средува ништо, ти треба да си бркаш работа. Јави им во сметководство кај тебе во фирма да направат корекција и да се однесе новата пресметка во фонд.
Многу лошо, во 33 недела фактички отвараш трудничко (ако не одиш со опција одмор или боледување од општ матичен кој треба да го измислиш ако не си болен, а од друга страна немаш право да продолжи патолошката а врзан си за кревет и реално онеспособен заради гинеколошки проблем и реална закана за бременоста) . Банана држава
Средиле, ми стигна решение во среда истиот ден, но породилно сеуште нема... Има одредени периоди когс стига или рандом пуштаат секој месец различно?
Има одредени периоди когс стига или рандом пуштаат секој месец различно? Кај мене првио пат пуштија на 15ти после то секогаш околу 20ти.
Јас во деветти месец влегувам на 7 февруари. Боледувањето за патолошка ми беше од 23 до 22 другиот месец. Овај месец ми одобрија од фондот боледување од 23 јануари до 6 февруари, а на 7 да си отворам породилно. Ако може матичната да ти пише да искористиш уште некој ден, сепак две недели не се малку.
Не ми ја затворија патолошката, туку по предлог на матичниот гинеколог, ме прати на одделение, таму ми ја продолжија исто еден месец, но бидејќи на 7-ми влегувам во деветти, од фондот не ми го дадоа решението за цел месец, туку до датумот на кој што влегувам во деветти, си пресметале тие.
Едно прашање, глупаво можеби ама немам искуство. Дали освен документите во фирмата, треба нешто јас да однесам во фондот или се оди преку нив?