Имам 2 прашање, кој има искуство: 1. Дали може породилно отсуство да се отвори после пораѓај (пр имаме стар одмор за користење итн.) или мора на датумот на пораѓај? 2. Дали може ако мајката не го зема породилното отсуство да го земе таткото и која е процедурата?
За првото прашање, мора најдоцна на ден на пораѓај да се отвори, одмор можеш веднаш по породилното да земеш. Таткото може да земе породилно, ама законски мајката прво мора да користи 45 дена по породувањето, па остатокот го користи таткото. За процедурата не би знаела.
Породилно не. Можеш боледувања да земаш за себе па за детето, комбинации од матичен, гинеколог, забар...
16+5 денес. На прв скрининг и на преглед кај матичната рекоа машко, ама мене уште не ми е верно. Ќе чекам и втор скрининг. Кај вас?
Еве супер. Ние сме 12+4 на прв скрининг докторката неќеше да каже јад и викам машко е нели ? Таа си заќути оти знае дека сакаме женско ама ќе видиме за еден месец здравје. Да се здрави и прави само да изгураме со лесно ♥️
Devojki zdravo, mi treba informacija okolu porodilnoto. Na drugarka dogovorot ( na opredeleno e ) i vazi do 12 april. Bidejki ne znae dali ke go prodolzat ako go otvori trudnickoto na 11 april, dali po istek na dogovorot moze da ima nekoi nesakani posledici? Da ne go prodolzat, da ostane bez trudnicko itn... fala
Здраво ќе може да споделите инфо на кој e-mail во ФЗО пишувате за да добиете информации за нивните исплати?
Женски, имате ли инфо за денови од стар одмор дали може да се користат и по 30 јуни доколу имало породилно + боледување од комисија?