Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. nikolovskaaa1

nikolovskaaa1 Истакнат член

Со првото се породив пред скоро 4 години, 40+6 г.н.

2. Delilah90

Delilah90 Истакнат член

Дали може да се однесат документи за отворање породилно пред време? Патолошката ми завршува во сабота, сакам одма да отворам породилно и не знам дали може од петок да се однесат, или веќе следна недела?

3. Gemini♊

Gemini♊ Истакнат член

45 dena pred termin za poragaj se otvara porodilno.
    Ako patoloskata vi zavrshuva vo sabota i na konzilijarnoto vi pisuva da otvorite porodilno ,sledniot prv raboten den (vo vasiot slucaj ponedelnik) se javuvate kaj maticniot ginekolog i toj vi go otvara porodilnoto.
    Se dodeka ne se porodite ,nemozete nikakvi dokumenti da nosite.

4. cocopuff

cocopuff Популарен член

Здраво, поставено ми е прашањево и во друга тема, но еве и тука ако случано читаат други членки и знаат да ми одговорат.
    Бев на породилно до 1ви март. После тоа отворив боледување за мене една недела, поради претходно направен оперативен зафат. Платата за март ми е значително помала. Ми дадоа некоја пресметка но не е детална, чекам сеуште за подетална, но во тоа што досега го разбрав е дека просечната плата од кое се рачуна после и 70% нели исплата за боледувањето е збир од 12 месеци каде што месеците во кои што сум била на породилно се сметаат како 0.
    Испопрашав еден куп луѓе, сите ми викаат не е точно, дека или се земаат месеците кај што сум работела или сепак и породилното влегува во просекот, не се зема како 0 во никој случај. Инаку сум со непрекинат стаж 11 години.

5. Mandela

Mandela Истакнат член

Не може 0 да пресметуваат за месеците што си била на породилно, грешка се кај тебе во сметководство.

6. cocopuff

cocopuff Популарен член

И јас им реков дека мора да е грешка, ми рекоа дека системски се пресметува платата демек не ја рачунале на дигитрон. Да ок системски но сигурно внесуваат некои бројки и некако сум убедена дека е грешка зошто е повеќе од дупло намалена од тоа што очекував, односно би го добила во нормални услови.

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Платата ја евидентираат нула кога те плаќа фонд, тоа е вистина. Јас издавам платни листи, имаше вработен на долго боледување, си добива платна листа за плата од 0 денари. Ама тоа не значи дека боледувањето така се пресметува. Породилното е исто така боледување, нема логика да се зема во предвид. Пресметките се прават на основ на придонеси, а за време на породилното се плаќаат придонеси како за цела плата, само не ги плаќа фирмата.
    Слободно да се буниш, зошто тој систем некој го наместил така, и некој може да го корегира зошто не им е точно наместен.

cocopuff likes this.
  8. steffy05

steffy05 Активен член

Колку изнесува породилното отсуство во МК за близнаци? 18 месеци или 15 месеци?

9. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

15 месеци.

10. flawlessss

flawlessss Истакнат член

Здраво, дали некој знае како точно се пресметува просекот за плати, на 12 полни месеци? Сакам првата недела од јули да ми биде боледување па потоа да го отворам породилното, како ќе се смета платата и дали ќе влијае боледувањето (кај нас ни исплаќаат 80%) на пресметката?

11. steffy05

steffy05 Активен член

И мене ме интересира тоа.
    Планирам пред породување да користам боледување, а тоа секако се плаќа 70-80% , па ме интересира дали тоа ќе влијае на просекот за пресметка на породилно?

12. Gemini♊

Gemini♊ Истакнат член

Prosek od poslednite 12 meseci. Ako konstantno zemate primer 45000 plata ,tolku i ke zemate porodilno.
    Edna nedela boleduvanje nema neshto da vi smeni.
    Moze 500-1000 denari pomalce ,poveke ne bi trebalo.

13. honey95

honey95 Истакнат член

А ако си на патолошка, фул плата ли ќе земеш породилно коа ќе отвориш или просек со вклучена патолошка односно помалку за околу 30%?

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Фул плата.

15. Beth89

Beth89 Истакнат член

Zdravo,dali nekoja clenka ima informacija vo vrska so pravo na porodilno.Vo mojata situacija vo dekemvri mesec imav promena na firma kafe sto vo istiot den imav odjava od starata i prijava vo novata firma sto znaci bez prekin.E sega vo novata firma sum okolu 5 meseci i imam otvoreno patoloska bremenost.Dali ke imam nekoj problem so pravoto na porodilno bidejki vo novata firma nemam 6 meseci i veke sum prefrlena pod fondot a zaedno so prethodnata firma imam poveke godini neprekinat staz?Vi blagodaram

16. steffy05

steffy05 Активен член

Мислам дека ќе си имаш право на породилно, штом имаш право на патолошка - автоматски имаш и за породилно, затоа што идвете се од фондот.
    Немаш прекин во стаж тоа е многу битно.

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Штом имаш непрекинат стаж, нема да имаш никакво проблем во врска со породилното.

18. Frida-

Frida- Истакнат член

Здраво девојки, може ли да споделите искуство обично за колку време почнуваат со исплата на трудничко по доставено боледување?

19. Michaela Pratt

Michaela Pratt Истакнат член

Девојки имате ли исплата за март месец? 30.04 е денеска а кај мене уште нема ништо

20. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Јас сѐуште не, ама прашав во фондот и од некоја причина ми го водеа како спорен случајот, односно, ми рекоа дека требало двата ИСР обрасци што го комплетираат Март да се доставени… не знам зошто така. Ги комплетирав вчера, чекам сега…