Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.417
    Допаѓања:
    15.739
    Додека си на боледување не можат да те одјават. Ама договорот ќе си истече како што си е ред, и немаат обврска да ти го продолжат. Ќе те одјават на првиот ден откако ќе затвориш породилно.

2. Princess Ana

Princess Ana Нов член

Се зачлени на:
    23 јули 2026
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Не, за 2 месеци правам 6 месеци.. после одмор смеам да отворам патолошка? И како оди исплаќањето?

3. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    11.075
    Точно кога ќе имаш 6 месеци и 1 ден, ќе одиш на матичен да ти отвори боледување кое трае 14 дена. После тие 14 дена те праќа на специјалист гинеколог, т.е. комисија и ти го продолжуваат до 1 месец. Првиот месец исплатата е од работодавец. После тој месец, пак одиш кај матичен, да те прати на специјалист и со препорака од специјалист отвораш патолошка. Сите документи се носат, секој мееец во ФЗОМ. Значи истата процедура е секој месец. Исплатата од ФЗОМ ти е секој месец. Доколку си на патолошка, породилно ти отвораат 45 дена пред терминот на пораѓај.
    Од моментот кога ќе ти отворат породилно, се додека не се породиш и не извадиш извод за бебето, исплата немаш, бидејќи документите кои се носат во ФЗОМ за породилно вклучуваат и извод од бебето.
    Кога ќе однесеш документи за породилно, почнуваат исплатите.
    Исплата за патолошка е 70% од плата, породилно 100%.
    По завршување на породилно, фирмата може да не ти го продолжи договорот за вработување.

4. pepelaskaq

pepelaskaq Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2026
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    32

Што документи се носат?
    Јас сум од 17Јули на паталошка матичниот ми кажа секој месец треба да се носат документи во фондот за плата.

5. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.402
    Допаѓања:
    11.075
    ИСР образец, извештај од комисија, копија од трансакциска и пополнет образец од фонд.

6. Femina777

Femina777 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    236
    Здраво женски во процес сум на менување на презиме и се сликав за лична карта пасош и возачка со новото презиме и сега прашање ми е да ли морам да одам и во фонд за здравство и таму да сменам податоци и сметка во банка и што уште друго да ли ми е важно да сменам се со новото презиме пред да се породам бидејќи треба да зимам и породилно?

7. Ehh10

Ehh10 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    22
    Jas bev kaj maticniot toj mi smeni podatoci, a za smetka vo banka isto bev mi promenija podatoci demek za nova karticka so novoto prezime i pak mi stigna karticka so staro a vo sistem se novite podatoci

На Femina777 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Elosi

Elosi Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2023
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    28
    Дали има уште некоја на која не и е исплатено за мај?
    Отидов да прашам...ми викаат нема пари, тоа е