Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. Grungie

Grungie Популарен член

Нема проблем ;) Најбитно е да нема прекин во стаж и да се платени придонесите....

jovana03 likes this.
  2. LadyC

LadyC Форумски идол

Девојки во сметководство ми спомнаа бидејќи сум на патолошка, месецот кога ќе ме пратат на породилно ( тие 45 дена ) немало никаква исплата од Фондот додека не однесеш извод од бебе. Дали има некоја искуство со ова, ебате државата ако е така, ние треба ли да јадеме тој месец ипол додека седиме дома?

3. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

Е не се нормални...па како може така испаѓа дека ни кратат еден месец ние ко да сакаме да седиме дома :(

4. LadyC

LadyC Форумски идол

Е ајде де. Значи ме предупредија за да не сум се секирала зашто нема пари... :(
    „Не ти дава државата додека не се породиш“ ми рекоа. Многу се изнервирав... :(

5. ^angel^

^angel^ Популарен член

Помош мала консултација... Од понеделник влегувам во девети и сакав да да го доземам вториот дел од одморот-зимскиот па да отворам породилно па ме интересира дали има со закон од кога може да се користи зимскиот одмор и дали е можно да ме одбијат у фирма пошто е уште септември??

6. jovana03

jovana03 Популарен член

Како може да се отвори породилно 45 дена пред термин? Со дијагноза некоја или? Мојава ништо живо не сака да ми го отвори порано :(

7. mami blue

mami blue Форумски идол

јас колку знам ако си на патолошка,обавезно отвараат 45 дена пред термин

LadyC and jovana03 like this.
  8. rada-petreska

rada-petreska Активен член

Da da so patoloshka nemash izbor..prethodno to e boleduvanje i lekarskata komisoja sam ti racuna 45dena i ti otvaraat trudnicko...a vaka mislam deka mozesh 28dena pred terminot

jovana03 likes this.
  9. jovana03

jovana03 Популарен член

Една братучедка без проблем го отвори со 45 дена пред термин, а имаше нормална бременост. Затоа прашав.

10. jovana03

jovana03 Популарен член

Дали треба да се потпишува договор после неговиот истек? И дали ми се важи стажот ако договорот не е продолжен? Значи не сум одјавена, колку што знам , така ми рекоа, и дали ме следи породилно воопшто?

11. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Ај кажете ми колку точно треба да сум во работен однос за да имам право на породилно?
    6 месеци, односно колку точно денови?
    Да удрам една математика, зошто кнап сум.

12. anakonda88

anakonda88 Популарен член

Девојки да ве прашам нешто во врска со моја бремена другарка , она си работаше но кога дозна газдата дека е бремена и рече ке ја одјави , и она си најде друга фирма што ке ја вработи во текот на бременоста , но фактички во новава фирма ке ја фати 5 и пол месеци од бременоста , дали е можно стариот газда да ја одјави и истиот ден да биде пријавена и да се важи и од кај стариот газда и од кај новиот газда стажот , за да си зема потоа пари одкако ке се породи ?
    Се надевам ме разбравте и ке ми помогнете да ја разрешиме дилемва

13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Може, не смее да има прекин во стажот.
    Нека се распраша убаво, сестра ми беше одјавена па пријавена од една во друга фирма без да има прекин во стажот.

anakonda88 likes this.
  14. apple12

apple12 Популарен член

Не ми е јасно тоа со пријавата, одјавата во ист ден...
    Јас сега кај што работам имаше некои пермутации во фирма и ме одјавија во една ме пријавија во другата фирма.
    Ама ме одјавија со 30.09.2016, а ме пријавија со 01.10.2016...
    Прашавме и во с-во и во завод за вработување и социјално....
    Леле ако ми направат проблем :( ама по некоја логика јас немам прекин 30 ти ми е во стара фирма, а 01 ми е во нова....

15. Grungie

Grungie Популарен член

За да си раат,на сајтот avrm.gov.mk можеш да се регистрираш и на твојот профил во делот работни места ќе ти покаже минати и тековни вработувања по датуми на пријава/одјава. (при регистрацијата потребно е да се внесе матичен број според кој ја покажува евиденцијата во твоето досие) Се надевам помогнав ;)

apple12 likes this.
  16. VIKTORIJA 1

VIKTORIJA 1 Истакнат член

Така се прави денес те одјавува едната фирма утре те пријавува другата.
    Неможе во еден ден да си во две фирми.
    Не се секирај добри ти се документите.

apple12 likes this.
  17. Grungie

Grungie Популарен член

Ако денес е пријава,од утре почнува стажот. Пред две години менував фирма и ме одјавија на 30ти септември (или на 31ви октомври беше не памтам) попладне. Новата фирма не стигна да ме пријави попладнето во истиот ден, туку ме пријавија изутрина наредниот ден,но вработувањето се смета од следниот ден по пријавувањето затоа што мора да помине таму 8 работни саата.... И така си заработив дупка еден ден во стаж. А исто така во пресметката за платата имав една дневница помалку. Така што проверете поубаво и пазете при овие пријави/одјави што ви ги прават. Можеби работите во меѓувреме се променети но моето искуство беше такво...

18. rada-petreska

Зсштo сум нa пaтoлoшкa тс тoa се третирaлo кaкo oбичнo бoледувaње и исплaќaле 70% сaмo ..ме интересирa кaкo е сo исплaќaњетo кoј имa искуствo ..зa септември кoгa нa пример би исплaтиле oд фoндoт знaе некoј?

19. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

во мојот случај зашто сум и јас на патолошка...се зависи од сметководство кога ке ги добие и однесе документите...од моментот на предавање од 7 до 10 работни денови јас ги добивам парите

20. rada-petreska

Епa мoјте се предaдени веќе пред 7 денa вo фoнoт тaкa дa мoже дa oчекувaм пaри oд фoнoт зa септември месец ..тaкa? :)