Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. newring86

newring86 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    885
    @apple12 да, на последнот термин мислев. фала на одговорот
    Значи, со влез во 9ти можеш да останеш ако сакаш, но доколку се осекаш ок, можеш и покасно. тоа ми беше дилемата бидејки ме прашаа на работа до кога планирам да работам.
    Тебе мила.... срекно

2. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Фала, фала :*

Колку можеш повеќе тоа е поубаво, сеа зависи и од работата, и колку можеш да издржиш :) ама па повеќе ќе бидеш после со бебуш :)

На newring86 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Можеш да не го отвориш до последен ден ако се осеќаш добро. Па од денот кога ќе се породиш ќе ти биде отворено боловањето.

4. newring86

newring86 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    885
    @Kitten фала ти на одговорот :*
    Прашав бидејки на работа ми рекоа дека со само влегување у 9ти според новиот закон мора да останес на породилно, ама не беа сигурни.

5. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.328
    Zdravo, me interesira iskustvoto na nekoja sto bila na boleduvanje za vreme na bremenosta, imeno - dali nadomestokot za porodilnoto e namalen za 30% poradi toa sto vo izminatite 6 meseci zemala samo 70% od plata ili pak nadomestokot za porodilno e 100% od visinata na platata - pred zabremenuvanje?

6. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Законот така гласи, најрано 45 дена од последен термин, а најкасно 28 дена, т.е само што ќе влезеш во 9-ти, ама не прават никаков проблем, можеш и 9-ти да го работиш :)

7. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Да прашам, како се искористува одмор неискористен дали може веднаш после 9те месеци породилно да го земам и одморот неискористен што ми следува?

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. newring86

newring86 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    885
    Кај мене на работа на колешката и го дадоа цел 21 ден, месец дена од како се врати на работа. Она така сакала, можела и да го спои со породилно.

На BellaS и LUCERKA им се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    @newring86 морав да се самоцитирам и поправам, најдов нешто што нема да ти се допадне.
    received_10154640705713895.jpeg
    Извадок од законот, значи имало измени во 2015. Тоа што јас знам особи кои го отворија породилното со самото раѓање очигледно направиле дубара, и не знаеле дека нема да им важи уште цели 9 месеци туку помалце, минус тие 28 дена :(

Се бориме да ни го продолжат породилното, а тие излегува дека ни го скратиле правото на породилно од 9 месеци. Мене не ми требаат тие 28 дена, дајте ни ги отпосле!

На Izabelamk и irenadaniel им се допаѓа ова.
  10. newring86

newring86 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    885
    @Kitten .... е супер ако е така. Чорба македонче! Наредна недела сум кај матичниот, баш ке видам што ке каже он. Ке седам месец дена пред термин дома, способна за работа, и ке чекам чудо да се деси 8)
    Глу-пос-ти!

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  11. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    911
    Neznam kolku e tocno ova bidejki drugarka mi lani odese do posleden den na rabota i tocno na denot koga se porodi go otvori boleduvanjeto i posle si se vrati tocno na 9 meseci

12. VIKTORIJA 1

VIKTORIJA 1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    Јас во 2014 го отворив дента кога се породив,матичната ми рече мора 28 дена пред термин.
    Не ја послушав и го пратив сопругит со документ дека сум породена а неможе да отвори боледување со поминат датум т.е наназад 28 дена.
    Сега незнам што ќе биде ама планирам пак истото да го направам.

13. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.144
    Допаѓања:
    2.725
    Ama stav 3 kazuva deka ne e dubara. Od kak znam tocno koga ke se porodam, sem dogovoren carski. Terminot sto e odreden od gin e mozen termin.
    Jas otvoriv na nekolku dena pred poragaj, zosto taka mi trebase. Mogutoa maticnata mi objasni deka moze i na denot na poragaj. I ne mi se skrateni tie 28 dena. Ne kratat. Tocno 8 meseci i 3 nedeli trae.

На newring86 и Kitten им се допаѓа ова.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Супер е штом е вака :)
    Еве некој со посвежо искуство, дознавме барем од прва рака што се вика.

На pepapa, newring86 и slobodka им се допаѓа ова.
  15. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Феминки помагајте!!! Законите во Македонија очигледно не функционираат како што треба во пракса и поради тоа најверојатно ќе останам без породилно. Еве како е ситуацијата. Во фирмата во која работам јас сум носител на дејноста, кога би заминала на породилно фирмата по правило треба да продолжи да работи со останатите вработени. Меѓутоа проблемот е што додека јас сум на породилно кој би бил носител на дејноста ако никој не ги исполнува условите? Во тој случај фирмата би се затворила а со тоа и јас и другите вработени би останале без работа. За да не се затвори и да не останаме без работа а после со бебе тешко кој ќе те вработи јас ќе треба да се откажам од породилното односно да не го користам, само еден месец боледување и одма на работа. Ако има некоја феминка со повеќе познавања од правото нека каже совет.

16. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    497
    ако се вратиш порано на работа нели ти следува плата и 50% породилно??? распрашај се убаво што е и како...

17. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Значи кај ми е лошо сабајле сега и вечерва ми се раасипа откако го дознав ова. Во однос на платата нема никаков проблем можам да се договорам, а за породилното ми кажаа дека или користиш породилно или си во работен однос, двете неможе ни 10 ни 50 ни 100%. Како наводно само од една страна треба да имаш примања. Ова ми е прва бременост и сакам да бидам со бебето ама вака за да не изгубам работа и јас и колегите ради мене ќе мора да се откажам од породилното. Многу и е важно ова зошто и сопругот не е во реддовен работен однос.

18. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    497
    хмм...ако има измени, моја блиска особа се врати на работа после 2 месеци и поради тоа и следуваа примања од двете страни...полека распрашај се убаво и после одлучи што ќе биде и како

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.956
    Допаѓања:
    203.290
    Нaјди некoј сo сooдветни квaлификaции дa те зaменувa дoдекa си нa пoрoдилнo, штo би знaчелo дa гo/јa врaбoтиш сaмo дoдекa си ти нa пoрoдилнo. Тoa ти е oпцијa.

20. sweeety91

sweeety91 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2013
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    2
    Љуѓе помагајте !!! Фирмата кај што сум нема платено 3 мессеци здраство кај да е ќе и стават катанец дали ќе ме следе породилно а имам повеќе од 6 месеци