еве вака здраството не ни е платено 3 месеци дали ќе можам да му поднесам тужба на газдата а за неккоја недела треба да се породам и дали ќе ме следе породилно
Ти следи породилнп, дури и формата да се затвори акп имаш 6 месеци стаж. Прочитај си во закон за работни односи на страна на министерсѕво за труд исоцијала има
Devojki posle kolku vreme otprilka otkako gi odnesovte dokumentite vo fzom vi stignaa pari od porodilno?
Може ли да ми кажете што треба да однесам у фонд за породилно? Матичниот гинеколог денес ми отвори боледување.
Драги феминки,дали имате информација во врска со надоместокот за породилно... Дали е возможно самостојно да се пријавам во фондот за надоместок (сакам фирмата да ја заобиколам,затоа што намерно ќе ми доцнат со докиментацијата) И кои документи треба да ги доставам освен отвореното породилно,извод на бебе и копија од трансакциска сметка? Како од фондот ќе знаат која ми е платата последните 12 месеци,дали таков документ од сметководство треба да приложам или автоматски од приходите лќкои ги имам во ујп гледаат? Јас 2-3 месеци бев на боледување со што фирмата ми има плаќано 90%од плата,па доколку не би имало пресметковен лист од снетководство-дали намалената сума ми влегува во пресметката на висина на надоместок?
Epa vaka mamicki da ve prasam ako nekoja znae da mi objasni,rab vo firma koga ostanav bremena ama dva meseci ne platija pridonesi,posle toa sama si plakav pridonesi vo firma i fakticki ke imam 6meseci neprekinat staz do 18 april,a jas na 12 april vleguvam vo 9 mesec,e sega koga treba da ostanam na porodilno dali posle 18 april ili moze i porano,za da moze da zemam paricen nadomest za porodilnoto
Надоместокот за плата за време на породилно отсуство е 100% без разлика на тоа колава е платата? Или има некој горен лимит?
Законскиот лимит е 6 просечни бруто плати, што би дошло отприлика треба да имате 2000 евра плата, нето, и тогаш пак 100% ќе земате. Породилното е сеуште 100% и не треба ништо од сметководство или слично бидејќи фзо преку ујп ги гледа сите исплати од фирмите...