Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Слободно затвори го со дата како што ти пишала комисијата. После тоа земи си го одморот па отвори породилно. Со лесно...

На 2ndLuck му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sanja10

Sanja10 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Епа зошто матичниот гинеколог ми вика штом комисија ти пишала да одиш на породилно морам да ти го отворам со тој датум, одморот неможе да го искористиш и ќе ти пропадне?
    И може ли доколку се чувствувам подобро да го прекинам боледувањето и да се вратам на работа, зошто ако ми го отворат уште сега боледувањето после бебето ќе треба многу мало да го оставам и да почнам со работа, а нема кој да ми го чува?

3. 2ndLuck

2ndLuck Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    74
    Napravi si muabet I na rabota za koristenjeto godisen odmor pred I posle porodilno. Stariot odmor sto ti ostanal od 2016ta moras da go iskoristis pred porodilno, megjutoa za noviot od 2017ta mene od rabota mi kazaa deka mozam vednas posle porodilno da go koristam, vo mojov slucaj toa bi bilo mart 2018ta.

4. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Затоа и претходно пишав негде погоре многу зависи што карактер е докторот, разбран или некој инат. За користење одмор мора да ти одобрат од работа прво. Ако тоа не е проблем, нема зошто да не го прекинеш боледувањето,тоа секако ќе биде твоја одлука. А докторот никој не може на сила да го натера да ти го.отвори породилното, може он што сака да ти каже, комисијата точно дека така пишала но твоја одговорност и одлука е ако не сакаш веднаш. И нормално е дека ако ти го отвори 45 дена пред термин дека едвај 7 месеци ќе ти останат за со бебчето. Ниедна мајка не сака да седи помалку со бебчето дома. Точно дека стариот одмор ќе ти пропадне, убаво би било ако можеш да си го искористиш..

На Emana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Ги прочитав сите постови. Видов два-три поста со мајки што го отвориле породилното неколку дена после пораѓај. Дали некој има со ова искуство и дали е можно? Прашувам бидејќи сама си плаќам придонеси, а 6 месеца полнам во 39та недела.

6. Akinomce

Akinomce Нов член

Се зачлени на:
    21 февруари 2017
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Apple 12 ili nekoj drug ispeav ds najdam druga firma da me prijavi e sega nesto me buni
    Ti velis 29 e napravena I prijavata ams ako e taka ti od 30 ke bides prijavena vo novata firma.
    Dali ako te odjavele na 30 I ke vazi.za 30 ili mora na 29.

7. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Мене на 29 ти ми ги однесоа документите и за пријава и за одјава (во иста фирма си останав само ме префрлија во другата фирма да бидам пријавена-имаат две)...
    Одјавата ми беше на 30-ти, а пријавата ма 01-ви... што значи немам ни еден ден прекин во стаж...
    Е сега не знам дали може ако отидеш на 30ти со истиот дадум да направиш одјава.. ама па што ти менува тоа? Ќе видиш кој ден си одјавена и за следниот ќе направиш пријава...

8. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Ни теоретски шанси нема да се отвори породилно со датум после породување, ФЗО ќе го одбие, изводот и породилното нема да се совпаѓаат.''

На anjathesaint, Mia.milicka, victoria и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Sanja10

Sanja10 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Се договорив со матичната да ми го прекине боледувањето и да користам одмор, е сега прашањето ми е дали откако ќе го искористам одморот може повторно да отворам боледување од општ матичен лекар и специјалист или мора да се вратам на работа ( или да отворам породилно што не ми одговара зошто ќе бидам 35 недела и пак ми е некако рано )?

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    За да ти даде пак матичниот гинеколог мора да помине месец дена. Можеш од општ матичен ако не може гинекологот. Мене на ова не ми текна па гинекологов ме прати на комисија.

11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ако на комисиското мислење пишува да се јавиш на комисија на некоја дата, а ти не се јавиш, туку си го прекинал боледувањето и тие нема да може ништо да направат. Колешка моја вака си искомплицира.

12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    На моето не пишува да се јавам на одреден датум , чудно. Имам 15 дена од нив, потоа матичната ми рече пак да земам мислење од специјалист па давале 30 дена.

13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    ок @kukla21 сакаше да каже за случајот како мојот, каде бев до 60 дена од комисила, па после тоа повтороно 30, со конзилијарн мислење исто од комисија на кое пишувало по ова време да се јавам на контрола, а јас прекинав и се вратив на работа.
    Само убаво види да не пишува дека треба да одиш на контрола пред да прекинуваш било кое боледување.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    Мене ова со комисијата, кога веќе почнавме не ми е баш најјасно:( На моето боледување нема датум од кога до кога е. Матичната рече 15 дена. После 15 дена пак да ми даде мислење специјалист, па давале 30 дена. И они ќе напишале- од комисијата, кога треба да земам конзилијарно. Колку е комплицирано :doh:

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мора да пишува најдоле. Пишува на х дата на се јави на работа, х да се јави на комисија. Ова е задолжителна информација во образецот од комисија. Јас зимото користев комисиско и ми пишуваше на хх.уу да се јави на работа.

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    На секое пишува. Јас имав 20 дена од комисија само и ми пишуваше точно кога да се вратам на работа. Тоа го има најдоле во мислењето.

На eli25 и Ano им се допаѓа ова.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    Стварно не пишува. image.jpeg

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Чудно. Не сум видела до сега вакво. Мора да има почеток и крај, со исклучок ако не си на патолошка.

19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    Не сум на патолошка и сега незнам што да правам, Бог да чува

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    секогаш пишуваат за да знае матичниот што да прави. Обично даваат 30 дена и пишува да се јави на хх со мислење од специјалист, конзилијарно и сл. тогаш пак продолжуваат 30 дена.
    Да не ти пишува нешто на претходното комисиско?! Вака, до кога ти важи ова?

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.