Слободно затвори го со дата како што ти пишала комисијата. После тоа земи си го одморот па отвори породилно. Со лесно...
Епа зошто матичниот гинеколог ми вика штом комисија ти пишала да одиш на породилно морам да ти го отворам со тој датум, одморот неможе да го искористиш и ќе ти пропадне? И може ли доколку се чувствувам подобро да го прекинам боледувањето и да се вратам на работа, зошто ако ми го отворат уште сега боледувањето после бебето ќе треба многу мало да го оставам и да почнам со работа, а нема кој да ми го чува?
Napravi si muabet I na rabota za koristenjeto godisen odmor pred I posle porodilno. Stariot odmor sto ti ostanal od 2016ta moras da go iskoristis pred porodilno, megjutoa za noviot od 2017ta mene od rabota mi kazaa deka mozam vednas posle porodilno da go koristam, vo mojov slucaj toa bi bilo mart 2018ta.
Затоа и претходно пишав негде погоре многу зависи што карактер е докторот, разбран или некој инат. За користење одмор мора да ти одобрат од работа прво. Ако тоа не е проблем, нема зошто да не го прекинеш боледувањето,тоа секако ќе биде твоја одлука. А докторот никој не може на сила да го натера да ти го.отвори породилното, може он што сака да ти каже, комисијата точно дека така пишала но твоја одговорност и одлука е ако не сакаш веднаш. И нормално е дека ако ти го отвори 45 дена пред термин дека едвај 7 месеци ќе ти останат за со бебчето. Ниедна мајка не сака да седи помалку со бебчето дома. Точно дека стариот одмор ќе ти пропадне, убаво би било ако можеш да си го искористиш..
Ги прочитав сите постови. Видов два-три поста со мајки што го отвориле породилното неколку дена после пораѓај. Дали некој има со ова искуство и дали е можно? Прашувам бидејќи сама си плаќам придонеси, а 6 месеца полнам во 39та недела.
Apple 12 ili nekoj drug ispeav ds najdam druga firma da me prijavi e sega nesto me buni Ti velis 29 e napravena I prijavata ams ako e taka ti od 30 ke bides prijavena vo novata firma. Dali ako te odjavele na 30 I ke vazi.za 30 ili mora na 29.
Мене на 29 ти ми ги однесоа документите и за пријава и за одјава (во иста фирма си останав само ме префрлија во другата фирма да бидам пријавена-имаат две)... Одјавата ми беше на 30-ти, а пријавата ма 01-ви... што значи немам ни еден ден прекин во стаж... Е сега не знам дали може ако отидеш на 30ти со истиот дадум да направиш одјава.. ама па што ти менува тоа? Ќе видиш кој ден си одјавена и за следниот ќе направиш пријава...
Ни теоретски шанси нема да се отвори породилно со датум после породување, ФЗО ќе го одбие, изводот и породилното нема да се совпаѓаат.''
Се договорив со матичната да ми го прекине боледувањето и да користам одмор, е сега прашањето ми е дали откако ќе го искористам одморот може повторно да отворам боледување од општ матичен лекар и специјалист или мора да се вратам на работа ( или да отворам породилно што не ми одговара зошто ќе бидам 35 недела и пак ми е некако рано )?
За да ти даде пак матичниот гинеколог мора да помине месец дена. Можеш од општ матичен ако не може гинекологот. Мене на ова не ми текна па гинекологов ме прати на комисија.
Ако на комисиското мислење пишува да се јавиш на комисија на некоја дата, а ти не се јавиш, туку си го прекинал боледувањето и тие нема да може ништо да направат. Колешка моја вака си искомплицира.
На моето не пишува да се јавам на одреден датум , чудно. Имам 15 дена од нив, потоа матичната ми рече пак да земам мислење од специјалист па давале 30 дена.
ок @kukla21 сакаше да каже за случајот како мојот, каде бев до 60 дена од комисила, па после тоа повтороно 30, со конзилијарн мислење исто од комисија на кое пишувало по ова време да се јавам на контрола, а јас прекинав и се вратив на работа. Само убаво види да не пишува дека треба да одиш на контрола пред да прекинуваш било кое боледување.
Мене ова со комисијата, кога веќе почнавме не ми е баш најјасно На моето боледување нема датум од кога до кога е. Матичната рече 15 дена. После 15 дена пак да ми даде мислење специјалист, па давале 30 дена. И они ќе напишале- од комисијата, кога треба да земам конзилијарно. Колку е комплицирано
Мора да пишува најдоле. Пишува на х дата на се јави на работа, х да се јави на комисија. Ова е задолжителна информација во образецот од комисија. Јас зимото користев комисиско и ми пишуваше на хх.уу да се јави на работа.
На секое пишува. Јас имав 20 дена од комисија само и ми пишуваше точно кога да се вратам на работа. Тоа го има најдоле во мислењето.
секогаш пишуваат за да знае матичниот што да прави. Обично даваат 30 дена и пишува да се јави на хх со мислење од специјалист, конзилијарно и сл. тогаш пак продолжуваат 30 дена. Да не ти пишува нешто на претходното комисиско?! Вака, до кога ти важи ова?