Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Ова ми е прво комисиско, претходно користев од матичен гинеколог па тргнав неколку дена на работа, и бидејќи матичен не можеше пак да ми даде боледување, ме прати на комисија. Ако знае некоја што боледување е ова нека ми пише , сигурно е некоја грешка, ццццц

2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

А ти беше кај матичната со ова?

Да не сака да каже дека може да ти отвори матичната боледување со иста дијагноза како претходното.

eli25 likes this.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Да бев и сестрата ми рече 30 дена а матичната 15 дена. Најверојатно се мисли на тоа да ми отвори повторно матичната. Да барам телефон ако не од комисијата зошто ете незнам на што сум.

4. kukla21

Јави се најубаво. Јас мислам и дале дозвола на матичната да ти отвори боледување.

eli25 likes this.
  5. pandelka

pandelka Популарен член

Неверувам дека матична може да продолжи боледување после комисија.За матичен да ти даде боледување мора да имаш барем еден раб ден. Тоа само комисијата или специјалист. Може да е специјалист зошто после трет месец се продолжува месец за месец со извештај на специјалист.
    Според ова ти треба да си на ново боледување од 20.03!? Кој ти продолжи?
    @eli25

eli25 likes this.
  6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

@eli25 јас бев на боледување со патолошка,матичната даде 15 дена боледување па предлог по месец дена до комисија, таа одобруваше но морав да имам спрцијалистички извештај. Се на се 90 дена од нив па се врстив ба работа кратко колку да има прекин и наново матична/одмор/матична си терав цела брененост во кревет

eli25 likes this.
  7. Sanja10

Sanja10 Истакнат член

Мене гинегологот неможе да ми даде боледување зошто веќе сум 35та недела ( дозволено им е само до 34та ), ама ме чуди зошто ми вика дека откако ќе го искористам годишниот одмор после тоа мора или да се вратам на работа или да отворам породилно, наводно после конзилијарно не смеел ни општиот матичен да дава боледување имате некое инфо за ова?

8. Ano

Ano Форумски идол

Нејзиниот проблем е што користела три дена боледување пред 10тина дена и сега матичниот неможе одма да и отвори, затоа ја пратил на комисија. И мене ми рече матичниот кога го прекинував, дека некое време нема да може тој да ми отвори.:?:

Mihaela123456, kukla21 and eli25 like this.
  9. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Ако сте од Ск полесно е со второсрепена ком. може

Ano likes this.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Јас се надевам дека нема да ми треба наредните две три недели, дека ќе си терам на работа без проблем. ако не општ, одмор, па после ќе му ја мислам.

Благодарам на совет во секој случај.:*

kukla21 and ♡BuBaLe♡ like this.
  11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Со лесно, и пази си се, забушавај работа, гледај здравјето

12. eli25

eli25 Форумски идол

Матичен ме прати на комисија, комисијата одобри па со извештајот кај матичен и ми отвори пак боледување после една недела откако ми го затвори претходното

13. Sanja10

Sanja10 Истакнат член

Мене гинегологот неможе да ми даде боледување зошто веќе сум 35та недела ( дозволено им е само до 34та ), ама ме чуди зошто ми вика дека откако ќе го искористам годишниот одмор после тоа мора или да се вратам на работа или да отворам породилно, наводно после конзилијарно не смеел ни општиот матичен да дава боледување имате некое инфоза ова?

14. kukla21

Чим ти кажал така, сигурно е така. Не за џабе комисијата отвара 45 дена порано боледување.

15. pandelka

pandelka Популарен член

Значи ти воопшто не беше на боледување од комисија туку само комисијата даде зелено светло матичниот да ти даде уште 15 дена? Ако сватив добро. :)
    @Sanja10 после 36 недела се отвара породилно, поради тоа не даваат боледување и да, после одмор или на работа до термин или ќе си отвориш породилно. После конзилијарно матичен само породилно отвара, ти пиша @kukla21 дека во тој случај е дури 45 дена пред термин. Тажно но вистинито.

kukla21 likes this.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Најверојатно е така, зошто ете на извештајот од комисија не пишува до кога важи. Попладне ќе го пратам мм до комисијата да праша убаво.

pandelka likes this.
  17. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Јас како гледам комисијата и дала одобрение на матичната од 20.03 пак да ти отвори боледување со иста дијагноза, те пратила таму бидејќи нема право со иста дијагноза во рок од 5 дена пак да ти отвори боледување. Најверојатно не повеќе од 15 дена бидејќи ниеден вид на матичен нема право да даде повеќе од тоа. Прати го сопругот за да ти ја потврди информацијата.

kukla21 likes this.
  18. Abril

Abril Истакнат член

Цури,дали ако си пријавена на пола работно време,согласно со закон следува платено породилно отсутво?

19. Luna91

Luna91 Популарен член

Девојчиња и мене ми излезе проблем со боледувањето.
    Ми дадоа комисиски до 1ви март. Се чуствував подобро и го прекинав на 17ти февруари. Но мој пропуст што не ја известив комисијата за тоа(од незнаење(facepalm)) .
    Ми излезе проблем и морав повторно да отворам боледување на 13ти месецов и матичната ми даде 15дена, кои ми истекуваа денес. Ми даде упат за комисија, но тие му рекле на маж ми дека според нивна евиденција сум била до 1ви март и мора да поминат 30 дена за повторно да ми одобрат еден месец. Па затоа си извадив боледување од општ матичен 7дена.
    Сега како ќе биде процедурата за понатаму? Ќе треба повторно матичниот гинеколог да ми даде 15 дена за да можам пак на комисија?
    Извинете на долгиот и конфузен пост :).

20. kukla21

Баш за ова зборував. Мора да следите што пишува во комисиското мислење. ако пишале да се јавиш на некоја дата, треба да се јавиш. Ако пишале да одиш на работа одиш.

Најдобар совет ќе ти дадат од комисија. Не верувам дека матичната ќе ти даде боледување. Обично им е страв. Посоветувај ги од комисијата како да направиш.

Luna91 likes this.