Ова ми е прво комисиско, претходно користев од матичен гинеколог па тргнав неколку дена на работа, и бидејќи матичен не можеше пак да ми даде боледување, ме прати на комисија. Ако знае некоја што боледување е ова нека ми пише , сигурно е некоја грешка, ццццц
А ти беше кај матичната со ова? Да не сака да каже дека може да ти отвори матичната боледување со иста дијагноза како претходното.
Да бев и сестрата ми рече 30 дена а матичната 15 дена. Најверојатно се мисли на тоа да ми отвори повторно матичната. Да барам телефон ако не од комисијата зошто ете незнам на што сум.
Неверувам дека матична може да продолжи боледување после комисија.За матичен да ти даде боледување мора да имаш барем еден раб ден. Тоа само комисијата или специјалист. Може да е специјалист зошто после трет месец се продолжува месец за месец со извештај на специјалист. Според ова ти треба да си на ново боледување од 20.03!? Кој ти продолжи? @eli25
@eli25 јас бев на боледување со патолошка,матичната даде 15 дена боледување па предлог по месец дена до комисија, таа одобруваше но морав да имам спрцијалистички извештај. Се на се 90 дена од нив па се врстив ба работа кратко колку да има прекин и наново матична/одмор/матична си терав цела брененост во кревет
Мене гинегологот неможе да ми даде боледување зошто веќе сум 35та недела ( дозволено им е само до 34та ), ама ме чуди зошто ми вика дека откако ќе го искористам годишниот одмор после тоа мора или да се вратам на работа или да отворам породилно, наводно после конзилијарно не смеел ни општиот матичен да дава боледување имате некое инфо за ова?
Нејзиниот проблем е што користела три дена боледување пред 10тина дена и сега матичниот неможе одма да и отвори, затоа ја пратил на комисија. И мене ми рече матичниот кога го прекинував, дека некое време нема да може тој да ми отвори.
Јас се надевам дека нема да ми треба наредните две три недели, дека ќе си терам на работа без проблем. ако не општ, одмор, па после ќе му ја мислам. Благодарам на совет во секој случај.
Матичен ме прати на комисија, комисијата одобри па со извештајот кај матичен и ми отвори пак боледување после една недела откако ми го затвори претходното
Мене гинегологот неможе да ми даде боледување зошто веќе сум 35та недела ( дозволено им е само до 34та ), ама ме чуди зошто ми вика дека откако ќе го искористам годишниот одмор после тоа мора или да се вратам на работа или да отворам породилно, наводно после конзилијарно не смеел ни општиот матичен да дава боледување имате некое инфоза ова?
Значи ти воопшто не беше на боледување од комисија туку само комисијата даде зелено светло матичниот да ти даде уште 15 дена? Ако сватив добро. @Sanja10 после 36 недела се отвара породилно, поради тоа не даваат боледување и да, после одмор или на работа до термин или ќе си отвориш породилно. После конзилијарно матичен само породилно отвара, ти пиша @kukla21 дека во тој случај е дури 45 дена пред термин. Тажно но вистинито.
Најверојатно е така, зошто ете на извештајот од комисија не пишува до кога важи. Попладне ќе го пратам мм до комисијата да праша убаво.
Јас како гледам комисијата и дала одобрение на матичната од 20.03 пак да ти отвори боледување со иста дијагноза, те пратила таму бидејќи нема право со иста дијагноза во рок од 5 дена пак да ти отвори боледување. Најверојатно не повеќе од 15 дена бидејќи ниеден вид на матичен нема право да даде повеќе од тоа. Прати го сопругот за да ти ја потврди информацијата.
Цури,дали ако си пријавена на пола работно време,согласно со закон следува платено породилно отсутво?
Девојчиња и мене ми излезе проблем со боледувањето. Ми дадоа комисиски до 1ви март. Се чуствував подобро и го прекинав на 17ти февруари. Но мој пропуст што не ја известив комисијата за тоа(од незнаење) . Ми излезе проблем и морав повторно да отворам боледување на 13ти месецов и матичната ми даде 15дена, кои ми истекуваа денес. Ми даде упат за комисија, но тие му рекле на маж ми дека според нивна евиденција сум била до 1ви март и мора да поминат 30 дена за повторно да ми одобрат еден месец. Па затоа си извадив боледување од општ матичен 7дена. Сега како ќе биде процедурата за понатаму? Ќе треба повторно матичниот гинеколог да ми даде 15 дена за да можам пак на комисија? Извинете на долгиот и конфузен пост .
Баш за ова зборував. Мора да следите што пишува во комисиското мислење. ако пишале да се јавиш на некоја дата, треба да се јавиш. Ако пишале да одиш на работа одиш. Најдобар совет ќе ти дадат од комисија. Не верувам дека матичната ќе ти даде боледување. Обично им е страв. Посоветувај ги од комисијата како да направиш.