Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.229
    Допаѓања:
    125.037
    Ова ми е прво комисиско, претходно користев од матичен гинеколог па тргнав неколку дена на работа, и бидејќи матичен не можеше пак да ми даде боледување, ме прати на комисија. Ако знае некоја што боледување е ова нека ми пише , сигурно е некоја грешка, ццццц

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А ти беше кај матичната со ова?

Да не сака да каже дека може да ти отвори матичната боледување со иста дијагноза како претходното.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.229
    Допаѓања:
    125.037
    Да бев и сестрата ми рече 30 дена а матичната 15 дена. Најверојатно се мисли на тоа да ми отвори повторно матичната. Да барам телефон ако не од комисијата зошто ете незнам на што сум.

4. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јави се најубаво. Јас мислам и дале дозвола на матичната да ти отвори боледување.

5. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Неверувам дека матична може да продолжи боледување после комисија.За матичен да ти даде боледување мора да имаш барем еден раб ден. Тоа само комисијата или специјалист. Може да е специјалист зошто после трет месец се продолжува месец за месец со извештај на специјалист.
    Според ова ти треба да си на ново боледување од 20.03!? Кој ти продолжи?
    @eli25

6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    @eli25 јас бев на боледување со патолошка,матичната даде 15 дена боледување па предлог по месец дена до комисија, таа одобруваше но морав да имам спрцијалистички извештај. Се на се 90 дена од нив па се врстив ба работа кратко колку да има прекин и наново матична/одмор/матична си терав цела брененост во кревет

7. Sanja10

Sanja10 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Мене гинегологот неможе да ми даде боледување зошто веќе сум 35та недела ( дозволено им е само до 34та ), ама ме чуди зошто ми вика дека откако ќе го искористам годишниот одмор после тоа мора или да се вратам на работа или да отворам породилно, наводно после конзилијарно не смеел ни општиот матичен да дава боледување имате некое инфо за ова?

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    Нејзиниот проблем е што користела три дена боледување пред 10тина дена и сега матичниот неможе одма да и отвори, затоа ја пратил на комисија. И мене ми рече матичниот кога го прекинував, дека некое време нема да може тој да ми отвори.:?:

На Mihaela123456, kukla21 и eli25 им се допаѓа ова.
  9. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    Ако сте од Ск полесно е со второсрепена ком. може

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    40.526
    Јас се надевам дека нема да ми треба наредните две три недели, дека ќе си терам на работа без проблем. ако не општ, одмор, па после ќе му ја мислам.

Благодарам на совет во секој случај.:*

На kukla21 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    Со лесно, и пази си се, забушавај работа, гледај здравјето

12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.229
    Допаѓања:
    125.037
    Матичен ме прати на комисија, комисијата одобри па со извештајот кај матичен и ми отвори пак боледување после една недела откако ми го затвори претходното

13. Sanja10

Sanja10 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Мене гинегологот неможе да ми даде боледување зошто веќе сум 35та недела ( дозволено им е само до 34та ), ама ме чуди зошто ми вика дека откако ќе го искористам годишниот одмор после тоа мора или да се вратам на работа или да отворам породилно, наводно после конзилијарно не смеел ни општиот матичен да дава боледување имате некое инфоза ова?

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Чим ти кажал така, сигурно е така. Не за џабе комисијата отвара 45 дена порано боледување.

15. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Значи ти воопшто не беше на боледување од комисија туку само комисијата даде зелено светло матичниот да ти даде уште 15 дена? Ако сватив добро. :)
    @Sanja10 после 36 недела се отвара породилно, поради тоа не даваат боледување и да, после одмор или на работа до термин или ќе си отвориш породилно. После конзилијарно матичен само породилно отвара, ти пиша @kukla21 дека во тој случај е дури 45 дена пред термин. Тажно но вистинито.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.229
    Допаѓања:
    125.037
    Најверојатно е така, зошто ете на извештајот од комисија не пишува до кога важи. Попладне ќе го пратам мм до комисијата да праша убаво.

На pandelka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Јас како гледам комисијата и дала одобрение на матичната од 20.03 пак да ти отвори боледување со иста дијагноза, те пратила таму бидејќи нема право со иста дијагноза во рок од 5 дена пак да ти отвори боледување. Најверојатно не повеќе од 15 дена бидејќи ниеден вид на матичен нема право да даде повеќе од тоа. Прати го сопругот за да ти ја потврди информацијата.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Цури,дали ако си пријавена на пола работно време,согласно со закон следува платено породилно отсутво?

19. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.240
    Допаѓања:
    18.048
    Девојчиња и мене ми излезе проблем со боледувањето.
    Ми дадоа комисиски до 1ви март. Се чуствував подобро и го прекинав на 17ти февруари. Но мој пропуст што не ја известив комисијата за тоа(од незнаење(facepalm)) .
    Ми излезе проблем и морав повторно да отворам боледување на 13ти месецов и матичната ми даде 15дена, кои ми истекуваа денес. Ми даде упат за комисија, но тие му рекле на маж ми дека според нивна евиденција сум била до 1ви март и мора да поминат 30 дена за повторно да ми одобрат еден месец. Па затоа си извадив боледување од општ матичен 7дена.
    Сега како ќе биде процедурата за понатаму? Ќе треба повторно матичниот гинеколог да ми даде 15 дена за да можам пак на комисија?
    Извинете на долгиот и конфузен пост :).

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Баш за ова зборував. Мора да следите што пишува во комисиското мислење. ако пишале да се јавиш на некоја дата, треба да се јавиш. Ако пишале да одиш на работа одиш.

Најдобар совет ќе ти дадат од комисија. Не верувам дека матичната ќе ти даде боледување. Обично им е страв. Посоветувај ги од комисијата како да направиш.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.