Ако може некој да објасни како иде процедурата таткото да го земе породилното а мајката да работи, кои се условите и документите што се потребни.
и јас бев така на 6 месеци,ама на мене ми го продолжија договорот... е сега ако го отвориш боледувањето пред да ти истече договорот мислам дека ќе мора да ти го продолжат, законски не смеат да те избркаат од работа поради бременост а и воопшто поради било какво боледување...
Девојки, ме интересира на кој начин вашите матични гинеколози ви го издаваат породилното боледување. Дали стриктно откако ќе се породите? На пример го отварате породилното на 10 јуни а се пораѓате на 25 јуни, па со отпусно писмо ви го дава документот. Или ви го дава боледувањето (документот) веднаш штом го отворите?
Документот, т.е ИСР образецот ти го дава кога ќе го однесе сопругот отпусното писмо, бидејќи се потребни податоците од него.
боледувањето го дава веднаш кога ќе го отвори и не е поврзано со отпусното писмо... јас го отворив боледувањето на 16.03 а се породив на 12.04... истиот ден на 16.03 го однесов на работа...
Породилноро отсуство ти се рачуна од оној ден кога ти е отворено и кога ти е дадено на работа без разлика кога ќе се породиш, некои го отвараат и 45 дена пред термин на породување.
Да важи истото и за татковците 9 месеци меѓутоа ако отвори мајката породилно само мајката ако отвори таткото само таткото ,двајцата брачни другари неможат да бидат заедно на породилно отсуство
тоа да кога ќе го отвориш тогаш... сакав да кажам дека нема врска со отпусното писмо можат ако се близнаци во прашање
Не може душо што да се прави таков е законот затоа пак ако се близнаци ти имаш право на породилно 11 месеци.Со убаво само нека ти е
Девојки не знам дали е прашањево соодветно за тука, претпоставувам. Моментално сум на породилно отсуство, најверојатно нема да се вратам на работа во фирмата преку која земав породилно, него планирам друга работа да најдам.Е сега ме интересира дали ако најдам друга работа додека ми тече породилното нели треба да ме одјави старата фирма и да ме пријават во новата (по логика)ќе нема веќе да ми префрлаат пари за породилно или? Дали би ми го прекинале породилното и не би ми исплаќале веќе во случај додека истото трае да најдам друга работа? Или па може да ми се продолжи преку новата некој слично искуство??
Феминки здраво, пред некој ден почнав со работа (прва работа ми е каде сум осигурана), на почеток на јануари ми е терминот за пораѓај. Сега сакам да ве прашам, дали породилнот надоместок кој се зема ќе ми биде во иста висина со платата, или ќе се рачуна просек од последните 12 месеци. Ве молам ако некој знае да пише
Здраво породилниот надоместок го исплаќа фондот а не работодавецот, работодавецот само доставува соодветни документи до фондот боледување породилно и просекот за плата кој го остваруваш месечно во фирмата кај што работиш.Нека е за убаво поздрав Прашањево е малку деликатно, бидејќи сега примате надоместок за породилно преку фондот сакате да го известите работодавачот каде што сте вработени во моментот дека не сакате да работите повеќе таму,тој автоматски треба да ве одјави и да го извести фондот дека вие повеќе нема да работите кај нив автоматски тука правото на породилно престанува.А доколку ве пријават во другата фирма треба да одредат колку би ви била месечната плата и повторно да го известат фондот дека лицето продолжува со породилното онолку време колку што ти престои да го искористиш.Затоа е малку деликатно ова па ти размисли како ќе биде немам искуство ти кажувам од правен аспект.
При тек на породилно несмее никој работодавец да те одјавува, освен спогодбено и одма нареден ден да се пријавиш кај друг, но пак е знак прашалник дали ќе ти се продолжи породилното, почекај да ти поминат 9 месеци и тогаш одјави се и пријави се кај друг работодавач. Зависно на колку саата си пријавена, ако си на цело раб, време 6 месеци, ако си на пола работно време 12 месеци се гледаат за породилно.
Хмм, знам дека прашањето е деликатно, затоа и прашувам на повеќе места. Како и да е најдобро е да почекам да поминат тие 9 месеци па после да видам што како ќе правам. Фала во секој случај