Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.722
    Имам 5 години стаж,значи да си пресметам просек од последните 12 месеци .фала мн

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Maeve

Maeve Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2017
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    913
    Ако имаш толку стаж во една фирма или севкупно?

3. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Ако може некој да објасни како иде процедурата таткото да го земе породилното а мајката да работи, кои се условите и документите што се потребни.

4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Во континуитет последните 12 месеци.

@Cka

5. Ana121212

Ana121212 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    69
    и јас бев така на 6 месеци,ама на мене ми го продолжија договорот... е сега ако го отвориш боледувањето пред да ти истече договорот мислам дека ќе мора да ти го продолжат, законски не смеат да те избркаат од работа поради бременост а и воопшто поради било какво боледување...

6. MissDaisy

MissDaisy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    217
    Девојки, ме интересира на кој начин вашите матични гинеколози ви го издаваат породилното боледување. Дали стриктно откако ќе се породите? На пример го отварате породилното на 10 јуни а се пораѓате на 25 јуни, па со отпусно писмо ви го дава документот. Или ви го дава боледувањето (документот) веднаш штом го отворите?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.178
    Документот, т.е ИСР образецот ти го дава кога ќе го однесе сопругот отпусното писмо, бидејќи се потребни податоците од него.

8. Ana121212

Ana121212 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    69
    боледувањето го дава веднаш кога ќе го отвори и не е поврзано со отпусното писмо... јас го отворив боледувањето на 16.03 а се породив на 12.04... истиот ден на 16.03 го однесов на работа...

9. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Породилноро отсуство ти се рачуна од оној ден кога ти е отворено и кога ти е дадено на работа без разлика кога ќе се породиш, некои го отвараат и 45 дена пред термин на породување.

10. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Дали истото важи и за татковците?

11. fina erika

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Да важи истото и за татковците 9 месеци меѓутоа ако отвори мајката породилно само мајката ако отвори таткото само таткото ,двајцата брачни другари неможат да бидат заедно на породилно отсуство

12. Ana121212

Ana121212 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    69
    тоа да кога ќе го отвориш тогаш... сакав да кажам дека нема врска со отпусното писмо

можат ако се близнаци во прашање :D

Последна измена од модератор: 17 мај 2017
  13. fina erika

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Не може душо што да се прави таков е законот затоа пак ако се близнаци ти имаш право на породилно 11 месеци.Со убаво само нека ти е

14. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    А таткото кога мозе да го отвори породилното? Месец дена пред термин ќе може?

15. fina erika

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Да ќе може може и на денот кога ќе се породиш све е индивидуално

16. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.115
    Девојки не знам дали е прашањево соодветно за тука, претпоставувам.
    Моментално сум на породилно отсуство, најверојатно нема да се вратам на работа во фирмата преку која земав породилно, него планирам друга работа да најдам.Е сега ме интересира дали ако најдам друга работа додека ми тече породилното нели треба да ме одјави старата фирма и да ме пријават во новата (по логика)ќе нема веќе да ми префрлаат пари за породилно или? Дали би ми го прекинале породилното и не би ми исплаќале веќе во случај додека истото трае да најдам друга работа? Или па може да ми се продолжи преку новата :^) некој слично искуство?? :)

17. tweety123

tweety123 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    31
    Феминки здраво, пред некој ден почнав со работа (прва работа ми е каде сум осигурана), на почеток на јануари ми е терминот за пораѓај. Сега сакам да ве прашам, дали породилнот надоместок кој се зема ќе ми биде во иста висина со платата, или ќе се рачуна просек од последните 12 месеци. Ве молам ако некој знае да пише

18. fina erika

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Здраво породилниот надоместок го исплаќа фондот а не работодавецот, работодавецот само доставува соодветни документи до фондот боледување породилно и просекот за плата кој го остваруваш месечно во фирмата кај што работиш.Нека е за убаво поздрав

Прашањево е малку деликатно, бидејќи сега примате надоместок за породилно преку фондот сакате да го известите работодавачот каде што сте вработени во моментот дека не сакате да работите повеќе таму,тој автоматски треба да ве одјави и да го извести фондот дека вие повеќе нема да работите кај нив автоматски тука правото на породилно престанува.А доколку ве пријават во другата фирма треба да одредат колку би ви била месечната плата и повторно да го известат фондот дека лицето продолжува со породилното онолку време колку што ти престои да го искористиш.Затоа е малку деликатно ова па ти размисли како ќе биде немам искуство ти кажувам од правен аспект.

Последна измена од модератор: 18 мај 2017
    На tweety123 и Lady*Bug им се допаѓа ова.
  19. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    625
    При тек на породилно несмее никој работодавец да те одјавува, освен спогодбено и одма нареден ден да се пријавиш кај друг, но пак е знак прашалник дали ќе ти се продолжи породилното, почекај да ти поминат 9 месеци и тогаш одјави се и пријави се кај друг работодавач.

Зависно на колку саата си пријавена, ако си на цело раб, време 6 месеци, ако си на пола работно време 12 месеци се гледаат за породилно.

Последна измена од модератор: 18 мај 2017
    На tweety123 и Lady*Bug им се допаѓа ова.
  20. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.115
    Хмм, знам дека прашањето е деликатно, затоа и прашувам на повеќе места.
    Како и да е најдобро е да почекам да поминат тие 9 месеци па после да видам што како ќе правам. Фала во секој случај ;)

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.