Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Да прашам и тука, дали треба кај матичен гинеколог да се затвори породилното боледување? Ми рекоа дека не треба, а еве на работа ми велат требало. Всушност допрва треба да се чујам со жената што ги брка тие работи, ама еве не знам. Ако има врска тоа што сум во здравство... инфо имам од други бранши дека не треба да се затвора, само си се појавуваш на работа.

2. Kiki_

Kiki_ Активен член

Девојки, сакав да ве прашам околу датумот на отварање на породилното. Сакам да земам одмор пред да се породам а од денот на породување да си го отворам породилното. Е сега ако се случи да се породам пример 2 недели порано дали ќе мора одма тогаш да се отвори породилното или ќе може да си ги доискористам деновите од одмор, а породилното да го отворам 2 недели после пораѓајот. Правам математики за што е можно подолго да останам дома со бебушка.

Katerina2017 likes this.
  3. Luna91

Luna91 Популарен член

Мислам нема да можеш. Законски е да го отвориш 28 дена пред термин, а толерираат максимум до денот на породувањето. Покасно од тоа нема да можеш.

4. fina erika

fina erika Популарен член

Можеш породилното да го отвориш и на самиот ден на породувањето а доколку користиш одмор а се породиш во текот на користењето на г.о. автоматски тие денови можеш да ги искористиш во текот на годината бидејќи на работа ќе го доставиш породилното и ќе ти тече од таа дата кога е отворено годишниот одмор ти е во мирување но треба да го искористиш до 30 јуни во текот на наредната година

5. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Дали е потребно да имаш кај матичната докторка минимум 5 прегледи за да ти е дозволено да отвориш породилно? Прашувам бидејќи јас кај неа само еднаш сум била. Останатите месечни прегледи ми се во приватна болница. Да не излезе на крај дека нема да можам да си отворам породилно заради тие прегледи...

6. fina erika

Нема врска таа те има заведено како нејзин пациент си зема месечно од тебе 60 денари одела ли ти кај неа или не она си ги става во џеб така да слободно можеш да одиш да ти отвори породилно.

Mia.milicka likes this.
  7. Kiki_

Kiki_ Активен член

Епа тоа е работата што породилното би ми траело во мојов случај до после 1ви јули и г.о. веќе нема да ми важи за да го искористам, автоматски ми пропаѓа. Значи мора на истиот ден на пораѓајот да се отвори?

Ок, фала многу.

Last edited by a moderator: May 30, 2017
    Luna91 likes this.
  8. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Кики можеш да го отвориш трудничкото и на денот на порагај ама не покасно значи одморот ќе то пропаднр автоматски внимавајј на тоа а во законот да пишува 28 дена пред термин ама во пракса не е задолжитечнојас иам уште 2 недели до термин уште идам на работа прашав таму мо рекоа можеш терај исто си прашав и на гинеколог и во фонд се јавував исто ми кажаа

9. Kiki_

Kiki_ Активен член

Фала ти многу Јаничка, ќе видам ќе направам некоја комбинација. Најдобро е што е можно покасно да се отвори породилното за повеќе да сме дома со малите. Со лесно нека ти е :*

janickaskopje likes this.
  10. fina erika

Да автоматски ти пропаѓа неможеш ли да го натемпираш на пример одморот со породилното па нека е и два дена порано породилното што ти менува и онака после кога ќе ти заврши породилното ќе си го земеш новиот одмор

janickaskopje likes this.
  11. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Фала со лесно и на тебе јас го искористив стариот таму за велигден а не сега за да не ми пропадне не го искористив у 5 до 12 што се вика Зашто после 36та недела можеш да се породиш на една колешка и пропадна еден дел се породи пред да го докористи

Kiki_ and fina erika like this.
  12. Среќа

Среќа Популарен член

Мене матичниот гинеколог несака да ми отвори породилно сега туку ми вика морало 28 дена пред термин. И викам дека во законот пишува дека може и 45 дена пред термин ама несакаше да слуша. И викам и да ми даде упат и ми вика кај најде сега ќе дојдеш од понеделник. Кај сум цела отечена, крв од нос ми течеше и неможам да спијам и оваа уште ме изнервира. Додека она да ми отвори породилно јас детето во школо ќе го праќам.

Elen4e_sonce likes this.
  13. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Кој ти е матичен? Леле какви тупаџии има! Не ми се верува. Пушти го мт нека ти земе документи и се што треба од кај неа. Нека и срже ако треба.

14. Среќа

Среќа Популарен член

Проблемот е што и она не знаеше што документи треба и ме испрати да идам до фондот да прашам таму да ми кажеле, па после да сум идела кај неа. Мене ми беше мачно и си дојдов дома. И плус ми вика нека ти кажат и шифра што да ти запишам. Јас не идам кај неа ама еве сега за породилно ми треба и после планирам да јапријавам.

15. kukla21

Како што шифра да стави?! Како отвара породилно за други? Ццццц
    На страната на фондот има и телефонски број за контакт. Можеш и таму да се јавиш да се консултираш, да не одиш во фондот.

16. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Не мора 28 дена пред терминот. Мене породилното ми го отворија 40 дена пред термин, а немав проблематична бременост.

kukla21 likes this.
  17. Среќа

Среќа Популарен член

Работата е што сопругот ќе го користи а не јас. И несака да се замара или не знае.

А за порано од 28 дена вика дека морало на комисии да ме праќа за ризична бременост или незнам што како.

18. kukla21

Јави се во фонд - имаш број на страната на фондот.

19. fina erika

Значи какви матични гинеколози има просто да ти се згрози од нив значи матичен е и незнае правила и уше ќе ти се сили страшно

20. bebusbebus6

bebusbebus6 Активен член

Ве читам но не разбирам зошто годишниот одмор да ви пропадне,јас колку што сум информирана додека си на породилно отсуство годишниот одмор не застарува туку можеш да си го искористиш вднаш откако ќе се вратиш од породилно, ако е некој подобро запознаен нека не информира, позз

Luna91 likes this.