Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.178
    Да прашам и тука, дали треба кај матичен гинеколог да се затвори породилното боледување? Ми рекоа дека не треба, а еве на работа ми велат требало. Всушност допрва треба да се чујам со жената што ги брка тие работи, ама еве не знам. Ако има врска тоа што сум во здравство... инфо имам од други бранши дека не треба да се затвора, само си се појавуваш на работа.

2. Kiki_

Kiki_ Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Девојки, сакав да ве прашам околу датумот на отварање на породилното. Сакам да земам одмор пред да се породам а од денот на породување да си го отворам породилното. Е сега ако се случи да се породам пример 2 недели порано дали ќе мора одма тогаш да се отвори породилното или ќе може да си ги доискористам деновите од одмор, а породилното да го отворам 2 недели после пораѓајот. Правам математики за што е можно подолго да останам дома со бебушка.

На Katerina2017 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    Мислам нема да можеш. Законски е да го отвориш 28 дена пред термин, а толерираат максимум до денот на породувањето. Покасно од тоа нема да можеш.

4. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Можеш породилното да го отвориш и на самиот ден на породувањето а доколку користиш одмор а се породиш во текот на користењето на г.о. автоматски тие денови можеш да ги искористиш во текот на годината бидејќи на работа ќе го доставиш породилното и ќе ти тече од таа дата кога е отворено годишниот одмор ти е во мирување но треба да го искористиш до 30 јуни во текот на наредната година

5. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Дали е потребно да имаш кај матичната докторка минимум 5 прегледи за да ти е дозволено да отвориш породилно? Прашувам бидејќи јас кај неа само еднаш сум била. Останатите месечни прегледи ми се во приватна болница. Да не излезе на крај дека нема да можам да си отворам породилно заради тие прегледи...

6. fina erika

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Нема врска таа те има заведено како нејзин пациент си зема месечно од тебе 60 денари одела ли ти кај неа или не она си ги става во џеб така да слободно можеш да одиш да ти отвори породилно.

На Mia.milicka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kiki_

Kiki_ Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Епа тоа е работата што породилното би ми траело во мојов случај до после 1ви јули и г.о. веќе нема да ми важи за да го искористам, автоматски ми пропаѓа. Значи мора на истиот ден на пораѓајот да се отвори?

Ок, фала многу.

Последна измена од модератор: 30 мај 2017
    На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    Кики можеш да го отвориш трудничкото и на денот на порагај ама не покасно значи одморот ќе то пропаднр автоматски внимавајј на тоа а во законот да пишува 28 дена пред термин ама во пракса не е задолжитечнојас иам уште 2 недели до термин уште идам на работа прашав таму мо рекоа можеш терај исто си прашав и на гинеколог и во фонд се јавував исто ми кажаа

9. Kiki_

Kiki_ Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Фала ти многу Јаничка, ќе видам ќе направам некоја комбинација. Најдобро е што е можно покасно да се отвори породилното за повеќе да сме дома со малите. Со лесно нека ти е :*

На janickaskopje му/ѝ се допаѓа ова.
  10. fina erika

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Да автоматски ти пропаѓа неможеш ли да го натемпираш на пример одморот со породилното па нека е и два дена порано породилното што ти менува и онака после кога ќе ти заврши породилното ќе си го земеш новиот одмор

На janickaskopje му/ѝ се допаѓа ова.
  11. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    Фала со лесно и на тебе јас го искористив стариот таму за велигден а не сега за да не ми пропадне не го искористив у 5 до 12 што се вика Зашто после 36та недела можеш да се породиш на една колешка и пропадна еден дел се породи пред да го докористи

На Kiki_ и fina erika им се допаѓа ова.
  12. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Мене матичниот гинеколог несака да ми отвори породилно сега туку ми вика морало 28 дена пред термин. И викам дека во законот пишува дека може и 45 дена пред термин ама несакаше да слуша. И викам и да ми даде упат и ми вика кај најде сега ќе дојдеш од понеделник. Кај сум цела отечена, крв од нос ми течеше и неможам да спијам и оваа уште ме изнервира. Додека она да ми отвори породилно јас детето во школо ќе го праќам.

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Кој ти е матичен? Леле какви тупаџии има! Не ми се верува. Пушти го мт нека ти земе документи и се што треба од кај неа. Нека и срже ако треба.

14. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Проблемот е што и она не знаеше што документи треба и ме испрати да идам до фондот да прашам таму да ми кажеле, па после да сум идела кај неа. Мене ми беше мачно и си дојдов дома. И плус ми вика нека ти кажат и шифра што да ти запишам. Јас не идам кај неа ама еве сега за породилно ми треба и после планирам да јапријавам.

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Како што шифра да стави?! Како отвара породилно за други? Ццццц
    На страната на фондот има и телефонски број за контакт. Можеш и таму да се јавиш да се консултираш, да не одиш во фондот.

16. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    5.115
    Не мора 28 дена пред терминот. Мене породилното ми го отворија 40 дена пред термин, а немав проблематична бременост.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Работата е што сопругот ќе го користи а не јас. И несака да се замара или не знае.

А за порано од 28 дена вика дека морало на комисии да ме праќа за ризична бременост или незнам што како.

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јави се во фонд - имаш број на страната на фондот.

19. fina erika

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Значи какви матични гинеколози има просто да ти се згрози од нив значи матичен е и незнае правила и уше ќе ти се сили страшно

20. bebusbebus6

bebusbebus6 Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    83
    Ве читам но не разбирам зошто годишниот одмор да ви пропадне,јас колку што сум информирана додека си на породилно отсуство годишниот одмор не застарува туку можеш да си го искористиш вднаш откако ќе се вратиш од породилно, ако е некој подобро запознаен нека не информира, позз

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.