Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    29.157
    Стариот го ќе ти пропадне ако веќе во моментот се користи кога ќе се породиш. Новиот не застарува о може одма да се користи.. Јас се јавив на работа и породилното го поврзав со одморот.. А пред да се породам си ги искористив старите денови

2. bebusbebus6

bebusbebus6 Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    83
    Моја колешка се породи за време на годишниот одмор и дента и го прекинаа одморот со тоа што деновите што и останале недоискористени ќе ги користи после породилното а потоа и новиот годишен одмор, и да прашам што доколку боледувањето е 15 месеци за близнаци, дали некој од одморите застарува (бидејќи тука ќе има два одмори за користење), дали некој е поупатен

3. Kiki_

Kiki_ Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Зошто одморот може да се искористи најдоцна до 30 јуни а јас од породилно би се вратила прва половина на јули, значи не можам после тоа да го користам. Тогаш веќе ќе ми биде стартуван новиот одмор (тој од 01 јули 2018 ) и затоа сакав целиот стар (од овој 1ви јули што ќе ми почне) да го искористам пред породилното ама ако се породам порано ќе ми се стопира одморот а после породилното веќе нема да можам да го користам, бидејќи ќе биде после 1ви јули 2018.

4. Ana121212

Ana121212 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    69
    ако ти е лански годишен одмор мора да се искористи до 30.06. ако не ти пропаѓаат деновите...

5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Во тој случај доколку не се искористат треба да и ги платат како работни денови и ќе и дојде плата плус.

6. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Девојки имам едно прашање, ама ве молам само оние кои знаат 100% точно да ми одговорат.
    Треба да се породам септември/октомври. Од утре почнувам работа во нова фирма. Денес ќе ме одјават во старава фирма. Од новата ми рекоа ќе ме пријават денес ама онака успат ми рекоа дека можело и утре. Почнувам да паничам веќе, од моменталнава фирма рекоа документите за одјава ќе биле готови денес во 13 часот, ќе имаат ли другиве време да ме пријават?

7. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Мора да те пријават одма денес а ќе ти се рачуна од утре. Утре е веќе касно ќе ти важи од задутре и ќе имаш еден ден непокриен

На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ana121212

Ana121212 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    69
    ако не поднела молба за деновите нема да и ги платат... а ако поднела молба за користење денови а ја одбиле т.е. не и дале да ги користи од "Х" прични тогаш треба да и ги платат...

9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Само при промена на работодавач. Ова не важи доколку е кај истиот работодавач.

10. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    Мене ми пишаа на комисија да отворам боледување 45 дена пред термин. Претпоставував дека ќе биде така, но не сакав да комплицирам со одмор и боледување од општ лекар.
    Ќе компензирам на крај со неискористениот одмор. Ќе имам 40 дена сигурно. :)

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ти пишаа веќе, а? Која недела си сега? Да знам ориентациски кога ќе ме решат и мене.

12. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    До 20ти имам боледување, а од 21ви ми пишале да отворам породилно. Сега сум полна 31 недела.

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не им промакнува ништо. Не знам зошто се форсира отварање породилно толку рано?

14. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    Не знам ни јас, ама во вакви случаи неизбежно пишуваат.
    Ако не сакаш да одиш на мојава варијанта и ако имаш добра соработка со работодавецот земи си одмор, па друго боледување да си гурнеш. Кај мене на работа нема многу разбирачка за трудници. Знаев дека ќе имам нервози и притисоци ако барав одмор,а и повеќе од 10 дена рекол дека не дава во овој период што мене никако не ми бркаат работа. Само ќе искомплицирав. Затоа на крај се ќе му барам и написмено ако треба. 8)

15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Кај мене разбирачка има - се дур повремено и од дома се вклучувам :rofl:
    Искрено не ми се навлегува во дискусија, инаку можам цел да го искористам одморот. Нема да одам на работа и место боледување ќе им кажам да ми пишат одмор. Ќе ги ставам во тесно. За се има чаре, зависи колку ми се напиња, а сега не ми се напиња многу :)

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    Па ни мене не ми се финтираше од таа причина. Сакам спокојно да си истерам последниве недели, а не да се замарам со негови принципи и да се докажувам. И онака на крај највероватно нема да се вратам таму па ќе си барам се што не ми е искористено.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Најпаметно. Што ќе си трошиш енергија, кога реално можеш да ја насочиш на убав бебешки шопинг и релаксација :)

18. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    17.973
    :inlove:. Само да ни се живи и здрави бебушките. Се друго е небитно.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Katerina2017

Katerina2017 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2017
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    150
    A da prasam....deka prvo bebence ne znam tocno kako odat rabotite... prvo sakam da koristam odmor od sredina na avgust, 15 dena a termin mi e 10.09.2017.
    Vo slucaj bebus da se rodi pred kraen termin,odnosno za vreme na odmor, moram da go prekinam odmorot i vednas da otvoram porodilno ili istoto mozam da go otvoram i podocna?

Последна измена од модератор: 7 јуни 2017
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.622
    Прекинува одморот и отвараш породилно.Јас се породив за време на одмор.Една недела пред термин.Одма наредниот ден почна породилното

На Katerina2017 му/ѝ се допаѓа ова.