Стариот го ќе ти пропадне ако веќе во моментот се користи кога ќе се породиш. Новиот не застарува о може одма да се користи.. Јас се јавив на работа и породилното го поврзав со одморот.. А пред да се породам си ги искористив старите денови
Моја колешка се породи за време на годишниот одмор и дента и го прекинаа одморот со тоа што деновите што и останале недоискористени ќе ги користи после породилното а потоа и новиот годишен одмор, и да прашам што доколку боледувањето е 15 месеци за близнаци, дали некој од одморите застарува (бидејќи тука ќе има два одмори за користење), дали некој е поупатен
Зошто одморот може да се искористи најдоцна до 30 јуни а јас од породилно би се вратила прва половина на јули, значи не можам после тоа да го користам. Тогаш веќе ќе ми биде стартуван новиот одмор (тој од 01 јули 2018 ) и затоа сакав целиот стар (од овој 1ви јули што ќе ми почне) да го искористам пред породилното ама ако се породам порано ќе ми се стопира одморот а после породилното веќе нема да можам да го користам, бидејќи ќе биде после 1ви јули 2018.
Во тој случај доколку не се искористат треба да и ги платат како работни денови и ќе и дојде плата плус.
Девојки имам едно прашање, ама ве молам само оние кои знаат 100% точно да ми одговорат. Треба да се породам септември/октомври. Од утре почнувам работа во нова фирма. Денес ќе ме одјават во старава фирма. Од новата ми рекоа ќе ме пријават денес ама онака успат ми рекоа дека можело и утре. Почнувам да паничам веќе, од моменталнава фирма рекоа документите за одјава ќе биле готови денес во 13 часот, ќе имаат ли другиве време да ме пријават?
Мора да те пријават одма денес а ќе ти се рачуна од утре. Утре е веќе касно ќе ти важи од задутре и ќе имаш еден ден непокриен
ако не поднела молба за деновите нема да и ги платат... а ако поднела молба за користење денови а ја одбиле т.е. не и дале да ги користи од "Х" прични тогаш треба да и ги платат...
Мене ми пишаа на комисија да отворам боледување 45 дена пред термин. Претпоставував дека ќе биде така, но не сакав да комплицирам со одмор и боледување од општ лекар. Ќе компензирам на крај со неискористениот одмор. Ќе имам 40 дена сигурно.
Не знам ни јас, ама во вакви случаи неизбежно пишуваат. Ако не сакаш да одиш на мојава варијанта и ако имаш добра соработка со работодавецот земи си одмор, па друго боледување да си гурнеш. Кај мене на работа нема многу разбирачка за трудници. Знаев дека ќе имам нервози и притисоци ако барав одмор,а и повеќе од 10 дена рекол дека не дава во овој период што мене никако не ми бркаат работа. Само ќе искомплицирав. Затоа на крај се ќе му барам и написмено ако треба.
Кај мене разбирачка има - се дур повремено и од дома се вклучувам Искрено не ми се навлегува во дискусија, инаку можам цел да го искористам одморот. Нема да одам на работа и место боледување ќе им кажам да ми пишат одмор. Ќе ги ставам во тесно. За се има чаре, зависи колку ми се напиња, а сега не ми се напиња многу
Па ни мене не ми се финтираше од таа причина. Сакам спокојно да си истерам последниве недели, а не да се замарам со негови принципи и да се докажувам. И онака на крај највероватно нема да се вратам таму па ќе си барам се што не ми е искористено.
Најпаметно. Што ќе си трошиш енергија, кога реално можеш да ја насочиш на убав бебешки шопинг и релаксација
A da prasam....deka prvo bebence ne znam tocno kako odat rabotite... prvo sakam da koristam odmor od sredina na avgust, 15 dena a termin mi e 10.09.2017. Vo slucaj bebus da se rodi pred kraen termin,odnosno za vreme na odmor, moram da go prekinam odmorot i vednas da otvoram porodilno ili istoto mozam da go otvoram i podocna?
Прекинува одморот и отвараш породилно.Јас се породив за време на одмор.Една недела пред термин.Одма наредниот ден почна породилното