Fala ti, jas imam nov odmor od 24 dena sega od 01.07.2017, terminot mi e 10.09.2017 planirav da zemam 12 dena pred termin (nekade od 18.08 i da mi ostanat uste 12 dena po istek na porodilno, znaci toa kje trae do 10.06.2017 i taman tie 12 dena kje me fati 01.07 a od togas i nov odmor sleduva No ova izmenive na koi se raduvame deka bi mozele da se slucat, ako navistina gi izglasaat vo ovie 3 meseci dodeka si go cekame bebus, avtomatski bi mi go prodolzile porodilnoto do 1 godina ama togas kje mi zastarat neiskoristenite 12 dena odmor..nejkam...ne davam ni den na rabotodavecot da mi propadne...6 godini rintam ko luda vo finansii e ludnica...sega ima se da iskoristam pa razmisluvam da go zemam cel avgust odmorot i nisto da ne ostavam za posle porodilno...iako i tuka ima nepredvideni situacii, moze bebe kje se rodi pred termin .. se biduva...
Повторно јас да прашам нешто бидејќи сите различно ми велат. Дали знаете кога почнува породилното? Дало месец дена пред термин или може до последен ден да одам на работа па кога ќе се породам тогаш да ми почне, бидејќи сум кнап со денови за да успеам да земам породилно и нема да има 6 месеци ако го земам пред термин. Ве молам феминки ако знаете пишете
Дали морам да се отворам породилно ко ке влезам во 9ти месец или можит и покасно например една недела или две од ко ке влезам во 9ти зато што терминот ми е на 21 Август а јас сакам да излезам кон 10јули да ми дает одмор од на работ и кога ке ми завршит одморов матичниот лекар да ми дајтедна недела боледување ако сум влезена во 9ти Како е најдобро да напрам
По закон породилно се отвара 28 дена пред термин. Ако не ти прави проблем гинекологот и од работа, можеш и на ден на пораѓај да отвориш.
Сум слушнала дека може да ти продолжат породилно, т.е. матичен од детето да ти даде боледување ако детето има слаба крв...некој нешто повеќе да знае околу тоа?
Тоа не е продолжување на породилно докторот ти дава боледување за нега на дете до три годишна возраст и ако си вработена тоа боледување оди на терет на фондот нормално ако педијатарот процени дека треба
Педијатарот треба да ти отвори боледување со некоја дијагноза на детето. Првите неколку дена може по негова проценка, а за повеќе од 5 мислам дека мислење од специјалист требаше.
Мамички тие што одите на работа сакам да ве прашам до кога планирате да одите или сте оделе? Јас сум 29та недела, ама веќе се потешко и потешко ми е. Жешкото фати, на работа 8 саати седам и тешко ми е, се ме боли, а и нозете почнаа да ми отекуваат. Здравје крајот на Август треба да се породам па незнам до кога е паметно да одам
Јaс дa си кaжaм зa себе. Крaен термин ми е 04.11 плaнирaм дo 10.10 дa oдaм пa oдмoр и oд 01.11 нa пoрoдилнo.
И јас да си кажам за мене па ти размисли пошто зимава беше мн. ладна со снегови, мразови и сл. јас гледав што е можно порано да го отворам боледувањето, така што сестрата ми кажа, можеш и 45 дена пред пораѓај ако сакаш, со услов во тие 45 дена да се породиш, заради регулирање со фзо односно платеното породилно отсуство. Според околностите, најдобро да си одлучиш.
А што ако се породиш после тие 45 дена, т. Е ако го надносиш? Сигурно нема да го изгубиш породилното.
И мене ми е термин почеток на Септември. Јас веке пишав на работа дека ќе одам на одмор од 01.08 со што до 04.09. ми е покриено со цел нов одмор. и после тоа планирам да го отворам породилното. Сега имам една недела стар и наредна недела ќе одмарам, Останува Јули - ако можам ќе терам, ако не ќе побарам боледување барем една недела, за да се изгура.
Да точно, и јас така мислам, мора да има нешто да може да се направи. Е сега не знам точно што, затоа јас го отворив 37 дена пред термин, сепак дадов простор.
Нема никаков проблем со регулирањето. Си отвораш породилно 45 дена порано со тоа што од ко ќе се породиш носиш извод од бебето и од тогаш течат исплатите. Проблемот е во тоа што се додека не се роди бебето нема да ти пуштаат пари.
Јас стар одмор користев една недела, оваја и наредната недела користам нов одмор па планирам да го отворам боловањето. Термин ми е 07.07
Мене термин ми е 5ти октомври, ама планирам до крај да идам на работа. А патувам секој ден релација Тетово-Скопје.
Даваат. Некои матични даваат до 14 дена ама најчесто даваат 7. Потоа на специјалист уште 7, а потоа се оди на комисија. Таму даваат од 30 до 90, зависи како ќе проценат.