Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. Katerina2017

Katerina2017 Активен член

Fala ti,
    jas imam nov odmor od 24 dena sega od 01.07.2017, terminot mi e 10.09.2017
    planirav da zemam 12 dena pred termin (nekade od 18.08 i da mi ostanat uste 12 dena po istek na porodilno, znaci toa kje trae do 10.06.2017 i taman tie 12 dena kje me fati 01.07 a od togas i nov odmor sleduva :)
    No ova izmenive na koi se raduvame deka bi mozele da se slucat, ako navistina gi izglasaat vo ovie 3 meseci dodeka si go cekame bebus, avtomatski bi mi go prodolzile porodilnoto do 1 godina ama togas kje mi zastarat neiskoristenite 12 dena odmor..nejkam...ne davam ni den na rabotodavecot da mi propadne...6 godini rintam ko luda vo finansii e ludnica...sega ima se da iskoristam :) pa razmisluvam da go zemam cel avgust odmorot i nisto da ne ostavam za posle porodilno...iako i tuka ima nepredvideni situacii, moze bebe kje se rodi pred termin ..:) se biduva...

2. tweety123

tweety123 Истакнат член

Повторно јас да прашам нешто бидејќи сите различно ми велат. Дали знаете кога почнува породилното? Дало месец дена пред термин или може до последен ден да одам на работа па кога ќе се породам тогаш да ми почне, бидејќи сум кнап со денови за да успеам да земам породилно и нема да има 6 месеци ако го земам пред термин. Ве молам феминки ако знаете пишете :*

3. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Јас ќе го отворам во понеделник тачно на термин :)гурав на работа до денес

4. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Можеш да го земеш и на денот кога ке се породиш

joy1 likes this.
  5. Martina1993

Martina1993 Истакнат член

Дали морам да се отворам породилно ко ке влезам во 9ти месец или можит и покасно например една недела или две од ко ке влезам во 9ти зато што терминот ми е на 21 Август а јас сакам да излезам кон 10јули да ми дает одмор од на работ и кога ке ми завршит одморов матичниот лекар да ми дајтедна недела боледување ако сум влезена во 9ти

Како е најдобро да напрам

6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

По закон породилно се отвара 28 дена пред термин. Ако не ти прави проблем гинекологот и од работа, можеш и на ден на пораѓај да отвориш.

LBC likes this.
  7. kikin

kikin Популарен член

Сум слушнала дека може да ти продолжат породилно, т.е. матичен од детето да ти даде боледување ако детето има слаба крв...некој нешто повеќе да знае околу тоа?

8. fina erika

fina erika Популарен член

Тоа не е продолжување на породилно докторот ти дава боледување за нега на дете до три годишна возраст и ако си вработена тоа боледување оди на терет на фондот нормално ако педијатарот процени дека треба

kikin likes this.
  9. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Педијатарот треба да ти отвори боледување со некоја дијагноза на детето. Првите неколку дена може по негова проценка, а за повеќе од 5 мислам дека мислење од специјалист требаше.

kikin and fina erika like this.
  10. Seduction

Seduction Популарен член

Мамички тие што одите на работа сакам да ве прашам до кога планирате да одите или сте оделе? Јас сум 29та недела, ама веќе се потешко и потешко ми е. Жешкото фати, на работа 8 саати седам и тешко ми е, се ме боли, а и нозете почнаа да ми отекуваат. Здравје крајот на Август треба да се породам па незнам до кога е паметно да одам :wasntme:

11. fana

fana Форумски идол

Јaс дa си кaжaм зa себе. Крaен термин ми е 04.11 плaнирaм дo 10.10 дa oдaм пa oдмoр и oд 01.11 нa пoрoдилнo.

Seduction likes this.
  12. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

И јас да си кажам за мене па ти размисли :) пошто зимава беше мн. ладна со снегови, мразови и сл. јас гледав што е можно порано да го отворам боледувањето, така што сестрата ми кажа, можеш и 45 дена пред пораѓај ако сакаш, со услов во тие 45 дена да се породиш, заради регулирање со фзо односно платеното породилно отсуство. Според околностите, најдобро да си одлучиш.

13. Luna91

Luna91 Популарен член

А што ако се породиш после тие 45 дена, т. Е ако го надносиш?:^)
    Сигурно нема да го изгубиш породилното.

fina erika likes this.
  14. Ano

Ano Форумски идол

И мене ми е термин почеток на Септември.
    Јас веке пишав на работа дека ќе одам на одмор од 01.08 со што до 04.09. ми е покриено со цел нов одмор. и после тоа планирам да го отворам породилното.
    Сега имам една недела стар и наредна недела ќе одмарам,
    Останува Јули - ако можам ќе терам, ако не ќе побарам боледување барем една недела, за да се изгура.

15. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Да точно, и јас така мислам, мора да има нешто да може да се направи. Е сега не знам точно што, затоа јас го отворив 37 дена пред термин, сепак дадов простор.

16. Luna91

Luna91 Популарен член

Нема никаков проблем со регулирањето. Си отвораш породилно 45 дена порано со тоа што од ко ќе се породиш носиш извод од бебето и од тогаш течат исплатите. Проблемот е во тоа што се додека не се роди бебето нема да ти пуштаат пари.

kukla21 and Lady*Bug like this.
  17. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Јас стар одмор користев една недела, оваја и наредната недела користам нов одмор па планирам да го отворам боловањето.
    Термин ми е 07.07

18. Elen4e_sonce

Elen4e_sonce Истакнат член

Мене термин ми е 5ти октомври, ама планирам до крај да идам на работа. А патувам секој ден релација Тетово-Скопје.

19. LBC

LBC Истакнат член

Даваат. Некои матични даваат до 14 дена ама најчесто даваат 7. Потоа на специјалист уште 7, а потоа се оди на комисија. Таму даваат од 30 до 90, зависи како ќе проценат.

kikin likes this.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

А еве на нас што ќе ни го отворат 45 дена порано од комисија, ќе чекаме пари 2,3 месеца?

karibian likes this.