Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. fana

fana Форумски идол

Хaoс е мaл збoр и кoмплимент. Кaкo мoже зa јуни дa ти дaле a зa мaј не? |( (facepalm)

2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Наводно плаќале збирно. Ако кај некој од листата имало грешка се блокирало плаќањето кај сите. Крш!

fana likes this.
  3. karibian

karibian Популарен член

На листот од комисија ми пишува дека треба на 26 јули да ми е отворено породилното. Вчера отидов кај матичниот вика има време може да го отвориме со тој датум откако ќе се породиш. Ме интересира дали може тоа така и на работа дали треба нешго да однесам сега. Зашо сум на патолошка 45 дена порано морам да го отворам. Значи на 26 јули треба да ми е отворено.

4. Ano

Ano Форумски идол

За на работа морабда ти биде регулирано некако. Ако немаш одмор кој може да го користиш сега, боледувањето треба да ти биде отворено. Е сега дали може ретроактивно да ти издаде документ незнам. Провери си уште еднаш да не ти се искомплицира нешто.

karibian likes this.
  5. karibian

karibian Популарен член

@kukla21 да не си ти информирана за ова што го пишав погоре.

6. kukla21

Битно е системски да те внеле. Документ ќе ти дадат откако ќе се породиш.
    Доколку на работа ти прават проблем, може да ти издадат само потврда од кај матичниот.

karibian likes this.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Зависи какви ти се на работа. Мене ми бараа им сликав на вибер, а здравје кога ќе се породам ќе носам. Инаку ако не ти бараат не е проблем и после да го отворат.

karibian likes this.
  8. aleksandricka77

aleksandricka77 Истакнат член

Mamicki help-periodot za poragaj mi e do 20 avgust momentalno koristam godisen odmor-dali mozam poslem odmorot da si go otvoram porano porodilnoto?

9. karibian

karibian Популарен член

А матичниот треба нешто некаде да запише или? Сестрата ми рече ќе ми даде потврда за на рабпта а а кај нив незнам како сум запишана.

10. Annath

Annath Форумски идол

Сестрата ќе ти даде потврда кога ќе се породиш, не може порано, потребно е отпусното писмо од болницата. Инаку, ако веќе ти е отворено породилното, те има во систем, не се секирај.

kukla21 and karibian like this.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Потврда ми рече ќе ми даде кога ќе се породам. Сега ми даде иср образец за породилно зошто бараа на работа. Мене породилното требаше од 9 јули, им се јавив на 11ти заборавив рекоа не е проблем може и отпосле да се отвори.

karibian likes this.
  12. iki26

iki26 Популарен член

Da можеш после одмор слободно да си го отвориш без проблем. Штом ти е 20 Август термин а сеуште си на одмор, нема многу денови да губиш од породилното. Некој си 2 недели одприлика.

aleksandricka77 likes this.
  13. Katerina2017

Katerina2017 Активен член

Здраво,
    Една консултација, цел осми месец заради намалена плодова вода од 15ти јули лежам дома, за да не ми се крати од плата со боледување, користам нов одмор, 24 дена, кои истекуваат на 20ти август, жал ми е да го отворам боледувањето веднаш зошто ќе треба после да го оставам бебе на 8 месеци. Има ли можност (иако веќе 9ти месец ќе бидам) бар 1 недела да добијам боледување од општ матичен и колку % би ми скратиле за да видам како ќе се одрази на породилниот надоместок после?

Никогаш во работниот однос досега немам користено боледување и не сум најдобро информирана.
    Фала ви

14. kukla21

За таа една недела ќе земеш 70% од плата. Тоа не игра улога на висината на породилното бидејќи се зема основицата и на тоа 100% се плаќа.

eli25 likes this.
  15. Barbados

Barbados Активен член

Здраво Феминки, знам дека прашањето можеби не ми е за во оваа тема но сепак доколку сте во можност да ми одговорите.Фондот породилното боледување го отвара 45 дена пред термин за породување во случај кога трудницата е на боледување во текот на бременоста.Дали во овие 45 дена ги сметаат само работните денови или вкупно 45 дена зимајќи ги во предвид и неделините.Ви благодарам.

16. victoria

victoria Форумски идол

Породилното боледување се пресметува со сабота и недела

Barbados likes this.
  17. Marija535

Marija535 Нов член

Здраво јас сум нова на форумов сакав да споделам едно искуство со сите родилки пред се нека ни се здрави и живи дечињата на сите.
    Сакав да кажам се судрив со проблем патеолошка бременост мајка ми почина кога останав бремена и имав проблеми во бременоста па ми рекоа дека ке бидам на боловање јас во фирмата каде што сум вработена имав 2 месеци стаж тоа ми беше прво пријавување за стаж на работно место што значи немав работен стаж и мене не ми следуваше платено породилно отсуство. Три месеци сум породена газдата го замолив да ми ги помине платите за да земам пари меѓутоа кога бев во фондот ми рекоа решение ке ми стасало и сеуште не ми е стасано решението а две недели има поминато. Значи платено породилно има ако имате 6месеци стаж. А ова со мојот проблем ако може некој нека ми каже отприлика за колку време стасува решението.
    Ви благодарам имајте убав ден <3

18. Ano

Ano Форумски идол

Мајки помош. Матичниот ми е на одмор, а јас треба да отворам породилно. Дали може отпосле со отпусна листа од болница или мора да одам итно кај замената да ми отворат сега?

19. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Можеш кај замената на твојот матичен да си отвориш. Јас отварав така.

20. eli25

eli25 Форумски идол

Можеш и после.

Ano likes this.