Благодарам на инфо. И сестрата успеав да ја начекам на вибер ми рече исто. После со отпусната листа од болница.
Како ќе знам дали ми пуштиле пари од породилно од кога ќе бидат однесени документите? Праќаат некое известување или треба да си проверувам стално сметка?
Кога ви завршува породилното отсуство, дали одите кај матичниот гинеколог за да го затворите или се затвора автоматски. Има ли некаква процедура со затворањето како со отварањето на породилното? Да не испуштам нешто па да се чешам после и да трчам вамте тамте.. Да не треба да се носи отпусното писмо, зашто искрено, поима немам кај ми е и дали сум и го доставила на матичниот гинеколог, зашто периодот бев у хаос. Не се ни сеќавам дека имав отпусно.
Појди си кај книговодителот на фирмата најубаво. Мене ме одјавија 1 месец покасно, да не појдев уште ќе ме држеа пријавена (само не знам зошто). Кога отидов ми рекоа што не кажа порано
Автоматски се затвора, бидејќи на образецот си стои датумот на завршувањето на породилното. Не би требало да бркаш ти ништо. Мене фрка ми направија од работа, требало да го затворам породилното за да може пак да ми го активираат факсимилот, одам во фонд, ми кажуваат дека се си било средено и немало потреба да доаѓам.
Како се регулира ова? Пример терминот ми е 5ти октомври, јас сакам да ми почне породилното од 25ти септември. Фирмата треба да ми плати за 25 дена во септември или за помалку?
Вчера ме уплаши козметичарката, вика некоја колешка нејзина го зела породилното 20 дена пред термин и и правеле проблем, можела цело породилно да го изгуби.
Ех - козметичарката твоја и колешката нејзина знаат дека по закон породилно се отвара 28 дена пред термин?! Тоа што се дозволува да се отвори на ден на пораѓај е друг муабет. Не е точно ова.
Јас 5 дена пред да се породам го отворив породилното. Терминот е дискутабилен. Не може да се води породилното по тоа. Јас се породив три недели пред термин. И затоа испадна толку малку пред пораѓај да го отворам. Не верувам дека прават проблеми за ова.
Може прашањево и не е за тука, ама да прашам - дали ако се вратам на работа пред истек на породилно, не порано од 45 дена, ми следи плус 50% од утврдениот надоместок, покрај платата цела што ќе си ја земам? Дали има некој што ќе ми го протолкува член 166 од закон за работни односи?
Дали има врска ако го земам породилното пример од средина на месец или од 25ти или од 1ви? Како е најпрактично, или нема врска, истата сума пари ќе ми е исплатена во сите случаи?
Јас породилно земав на денот кога се породив. Не мора 28 дена порано. Тоа важи за оние со патолошка. Да. Ако зимаш 20 000 до крај на породилното ќе ти даваат 30 000. Тое фзо ги плаќа.
Не баш. Законски сите треба да земаат 28 дена пред термин. Ама никој не прави проблем да се отвори на денот во пракса.
Кој сака нека не се согласува. ЗРО е јасен отсуство од работа во траење од девет месеца непрекинато, а доколку роди повеќе деца одеднаш (близнаци, тројка и повеќе) 15 месеци. (2) Врз основа на наод од надлежниот здравствен орган, работничката може да го започне отсуството за бременост, раѓање и родителство 45 дена пред раѓањето, а задолжително 28 дена пред раѓање.