Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    ќе земаш 100% од плата.70% не играат улога

На Barbados му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.789
    Допаѓања:
    142.011
    Мене на работа ми рекоа се вкалкулира и боледувањето.

3. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Ako imas prekin vo staz se zima prosek od poslednite 6 meseci

4. Barbados

Barbados Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    67
    Незнам дали некоја членка имала искуство па да сподели како постапуваат во ваков случај.Ако го вклучуваат и боледувањето тогаш тие што се на патолошка се општетени.Не само што ќе треба детето да го остават дома на помала возраст туку ќе примаат и помалку средства.

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.147
    Допаѓања:
    40.511
    Немам прекин во стаж затоа ме збуни. Не дека не ми одговара и вака:D

Кај мене исплатата фирма+фонд за август кога се породив е 100% од платата и тоа последната плата која ја земам од јануари. Што значи како да не е земен просек од 12 туку од 6 месеци. Дали е некој превид незнам баш ќе видиме на следна исплата.

Последна измена од модератор: 26 септември 2017
    На Barbados и pepapa им се допаѓа ова.
  6. Eli.Eli.Eli

Eli.Eli.Eli Нов член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Во март месец оваа година аплицирав за неповратен кредит за самовработување од проектите на владата и ундп. Ми одобрија почеток на мај, а при крај на мај добив решение за регистрирање на фирма. Фирмата сеуште не ми е активна бидејки надлежните си беа на одмори и ми ја развлекоа работата, секој момент чекам да ме повикаат, ама цело време одолговлекуваат. При крајот на мај- почеток на јуни забременив, скоро пола бременост ми е помината и сакам да прашам дали ми следува платено породилно отсуство со оглед на тоа дека немам стаж и пред да се породам би имала стаж помалку од шест месеци и со оглед на тоа што сум самовработена, односно сум сопственик и единствен вработен во фирмата?

7. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.147
    Допаѓања:
    40.511
    За жал не. Мораш да имаш минимум 6 месеци непрекинат работен стаж за да оствариш право за породилно

На Eli.Eli.Eli му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Eli.Eli.Eli

Eli.Eli.Eli Нов член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    А придонесите во периодот од отсуството сама ке треба да ги плаќам?

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.147
    Допаѓања:
    40.511
    Не сум до толку упатена, меѓутоа ако фирматабпочне да работи, а се водиш како вработена мислам дека ќе мораш да плаќаш придонеси. Само пак ќе напоменам, не сум сигурна најубаво да се консултираш со сметководител тие би требало да ги знаат овие работи повеќе.

На Eli.Eli.Eli му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sunisshining4all

sunisshining4all Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    140
    Јас прашав директно во фонд. Ако немаш прекин во стаж, се зема просек од 12 месеци. Доколку во тие 12 месеци се користело и патолошка, за жал и таа влегува во калкулациите.

11. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.147
    Допаѓања:
    40.511
    Да се надоврзам. Изгледа за август има некаква забуна или дека пола месец од фирма пола од фонд. Овој месец, дека прв цел преку фонд ми пресметае просек од 12 месеци.

12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Има некоја што користи боледување за бебе откако и заврши породилното? Ако има да каже за колку време фондот и вршеше исплата откако се пријави??? Пукнав 2 месеци без плата, вакво штедење во живот не сум правела досега:D

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Најубаво да се јавиш да висиш да ве има некој проблем. Од мое искуство, се исплаќа редовно, а каснењето е ради проблем и некој треба да интервенира.

14. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.452
    Допаѓања:
    5.115
    Породилното ми завршува крајот на ноември и планирам да не се враќам на работа, односно да дадам отказ, е сега околу оваа работа слушнав дека демек ако не се вратиш на работа после породилното ќе требало да ги враќаш парите што си ги земал. Стварно ми нема логика али со оглед на тоа каде живееме и какви се закони се носат преку ноќ мене ништо не ме чуди.
    Доколку некој знае или знае некој кој би знаел одговор би ми било важно да сподели.

Последна измена од модератор: 13 октомври 2017
  15. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Mislam deka ne e tocno, samo pozelno e da go izvestiv gazdata odnapred deka davas otkaz zasto moze da te tuzi i ova kolku e tocno nezz

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Треба да испочитуваш отказен рок. Не е во ред на денот кога треба да се вратиш на работа да кажеш јас денес не доаѓам.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.452
    Допаѓања:
    5.115
    Да, да тоа знам, секако имам во план да им кажам однапред.

18. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2016
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    211
    Феминки да прашсм нешто.Неколку месеци бев на патолошка и после ми рекоа да отворам породилно 45 дена пред краен термин.Наместо тоа јас земав одмор од работа кој ми траеше до денес. Бев кај матичниот да ми отвори од утре породилно, но тој само во картонот запиша од кога се отвора но не ни даде образец да носам на рсбота и во фонд со образложение дека прво треба да се роди бебето па после сопругот да оди и да отворат боледување. Јас кога одев на работа тие што беа бремени самите го носеа породилното отворено за 9месеци а се уште не беа породени.Како нивните матични им отвараа породилно уште не породени а мене ми вика откако ќе се родело бебето.Настанала ли некоја промена во меѓувреме, не ми е јасно? Ве молам кој има тазе искуство да сподели

19. Две Принцези

Две Принцези Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    377
    Мора да го земеш породилното/ болувањето од матичниот зошто тоа треба да се достава кај книговодителот во твојата фирма,бидејќи мора да знаат од кога ти започнува болувањето,а сега за сега може во фирмата кај што работиш да се јавиш и да кажеш од која дата ти е отворено па после да го однесеш заедно со изводот од бебчето( јас така направив)

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    За да добиеш документ на рака, мора да имаш испис од болница и тоа е после породување. Уживај!