Прво даваат документ за отворено породилно. ( тоа го дава матичниот кога ќе го отвориш породилното и ти пишува од кога до кога си на породилно отсуство). Тој документ го носиш на работа. Откако ќе се породиш и ќе извадите извод на родени на бебчето, копија од изводот носиш на работа за да ја достават во фондот и да почне исплатата на породилното.
Здраво на сите! Ме интересира кога почниува исплатата на породилното? Јас на 15ти ноември влегувам во 9 месец и тогаш ќе го отворам боловањето, па ме интересира кога почнуваат да го даваат и дали се случува да касни фондот како што е многу често случај со обичното боловање...
Значи копија од изводот на бебето треба да се однесе на работа за да ја достават до фондот? Мора тоа преку работа да оди? Не можам јас да го доставам директно? Или барем скениран да им го пратам? После колку време од доставувањето на изводот во фонд за здравство стигнува првата исплата? Јас документот за отворено породилно им го скенирав и им го пуштив на работа. Можно е да има проблем околу тоа?
Мислам дека не би требало да има проблем, доколку има потреба сигурно ќе ти кажат да им однесеш наново. Мене првата исплата ми стигна два месеци после пораѓај. Од тогаш редовно пуштаат пари секој месец.
Мајки каде треба да ги поднесам документите за породилно? Во фонд( и поточно каде) или на работа т.е кај книговодител? И освен извод на бебе, трансакциска и породилно од матичен треба нешто друго?
Здраво, не знам дали прашањево е за овде но, сакам да прашам дали некој има искуство со земање на хонорар додека трае породилното отсуство, или каде би можела да проверам за ова. Во Законот за работни односи нема член. Поздрав
Иако читам сепак не ми е јасно. Може ли некој точно да наброи кои документи треба да се носат на работа а кои во фонд за иисплата на породилно отсуство (јас сама ќе носам во фонд).
Zdravo, nova sum vo forumot imam edno presanje. Do deka si na porodilno, kolku vreme prethodno treba da ja izvestis firmata deka ne mozes da se vratis na rabota po istekot na porodilnoto ako nema koj da se grizi za deteto.Blagodaram
Види според договорот, таму треба да ти пишува. Например кај нас у фирма(државна) еден месец е однапред..мислам дека тоа зависи од политиката на фирмата поединечно.
Хм кај нас е според колективен договор средено, не сум видела колку е според закон, види најдобро пребарај закон за работни односи, таму сигурно пишува.
Мамички имаат пуштено пари од фондот? проверувам јас неколку пати нема Јас уствари треба да земам за последните 15 денови од боледувањето. Нема пари кај сите или мене не ми пуштаат за тие 15 денови ?
Devojki me interesira dali ke imam problem so porodilnoto bidejki veke vlegov vo tret mesec, a seuste ne mu imam soopsteno na kolegite i odgovorniot deka sum bremena od moi licni pricini ... ?
Fala na informacijata . Mislev dokolku prijavis bremenost do 3 mesec ti sleduva porodilno so paricen nadomestok
zdravo. nova sum tuka e sega sakam da postavam nekolku prasanja. dokymentite koga ke se odnesat na rabotno mesto posle kako ode procesot za porodilno. jas cekam izvod pa zdravje da podnesuvam. treba li nekade da se javam ili?