da ve prasam dali dokolku smenam rabotno mesto vo bremenost ke mi sledi paricen nadomest? od septemvri sum prijavena vo firmata kaj sto sum sega a imam ponuda na drugo mesto, dali dokolku smenam rabotno mesto ke mi sledi toj paricen nadomest od fondot?
Женски моментално го користам одморот. Породилното сакам да го отворам кога ќе се породам па ме интересира што треба да направам. Истиот ден треба да се каже кај матичната? А на работа? Како иде тоа?
Ќе го однесеш отпусното писмо од болница кај матичната кога ќе излезеш и ќе ти отворат породилно од денот на пораѓај. Документот го даваш на работа
Ако се отвори породилното предвреме еден месец а од тој месец си бил 10дњна на работа ќе земеш ли плата следниот месец редовно или не?,
Vaka da prasam nesto ... termin mi e 20 ti fevruari ... maticniot ginikolog mi vika najrano moze da mi dade boleduvanje od 24ti januari ... dali ste imale uskustvo da zemate prethodno boleduvanje od edna ili dve nedeli i ako da koj vi go dava maticen ginikolog ili opst maticen lekar?
Zenski maticnta mi rece deka Mora porodilno da se otvori 45 dena pred termin a jas ne sakam tolku bezveza da mi tece porodilno, deka na boluvanje sum mi vika od fond ke go otvorat ima li nekoe care da go odolzam bolovanjeto barem uste 20 dena?
Мене ми спомнаа од работа при крај да прекинам боледување, да отидам ден на работа и после одморот за 2018 да го испукам ако сум сакала за да не ми отварале комисија 45 дена пред термин. Смее така?
Да го прекинеш боледувањето, да одиш на работа, па да земеш одмор. Ако си на патолошка, автоматски се отвора породилното 45 дена пред терминот, и нема начин да се продолжи освен ако го прекинеш пред да останат уште 45 дена. Само еден ден може да одиш на работа, па да земеш одмор. Боледување не може. Смее.
I mene me kopka istoto prasanje...poslednoto boleduvanje mi e do 20.01.2018 I od 21 treba porodilno da otvoram. Jas si imam cel odmor za 2017 a I mislam deka bar uste eden mesec ke se druzime so cucevo vo mene ... Treba pred 20-ti da go zatvoram boleduvanjeto? Ne sakam da si napravam problem ama stvarno bez veza e toa 45 dena pred termin...gluposti
Јас им кажав на работа дека од денот кога ми завршува боледувањето сакам да го земам одморот. Од комисијата имаше напишано да се отвори породилно ама јас и кажав на матичната да не отвара зашто ќе земам одмор. Од каде тоа дека автоматски се отвара породилното?!? Инаку не се појавив на работа туку одма си продолжив на одмор. И само уште еднаш да препрашам, пошто комисиски моравме претходно да отвараме боледување па ме фаќа малку страв. Кога се породив се јави мм кај матичната и му рекла да оди со отпусното писмо за да отвори. Како што има претходно @kukla21 пишано. Сигурно ли може кога ќе ме пуштат од болница да се отвори породилното од денот на породување?
Pa draga moja ti si napravila kako sto sakam jas da napravam. Zavrsuva boleduvanje, odam na odmor, pa se poragjam... Nemase problem so fondot so isplata nesto? Inaku jas od prv den bremenost sum na boleduvanje...invitro I plus losa istorija I ne mrdnav od krevet. Ti isto si cela bremenost na boleduvanje?