Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

А зошто да те одјави фирмата? Кога ќе заминеш на породилно, тие немаат финансиски обврски кон тебе. Фзо ќе те испкаќа.

Searcher likes this.
  2. fana

fana Форумски идол

Да им однесеш документ од гинеколог за боледувањето (пресметано од - до кога си на боловање) и ко ќе се роди детето извод. По однос на тоа дека ќе те одјават додека трае породилното малку ќе се зезнат бидејќи со фина тужбичка добри парички ќе лапнеш. Твојот статус во фирмата мирува додека си на породилно. За здравственото осигурување не знам како е.

Searcher and kukla21 like this.
  3. Searcher

Searcher Истакнат член

Тоа мое мислење... преку агенција за привремени сум и со договор на определено. Агенцијата на добра волја нивна ме задржаа т.е. не ме одјавија... Затоа сега незнам...

Значи од матичниот си зимам документ сега на први... па дополнително изводот од беба... Фала :hug:

Last edited by a moderator: Mar 19, 2018
    fana likes this.
  4. detelinka123

detelinka123 Истакнат член

i jas so prasanje zasto sum cela prasalnici, od denes sakam da zemam porodilno, na 13 april mi e termin, e sega bev kaj maticnata mi vika otvoreno ti e porodilno koga ke se porodis ke pratis nekoj so otpusno pismo od bolnica, a od rabota mi vikaat deka sum trebala da im odnesam nesto deka mi e od denes pocnato boleduvanjeto ... i sega ne znam sto treba jas da im odnesam na rabota zasto od kaj maticnava ne mi davaat nikakov dokument

5. kukla21

Обична потврда нека ти даде гинекологот. Мене таква ми дадоа.

fana likes this.
  6. Gam28

Gam28 Истакнат член

Здраво , нова сум на форумов. На породилно боледување сум од Јануари ( патолошка бременост). Во Јуни ми е краен термин за пораѓај, ме интересира како ќе оди породилното. Дали се зима просек од платите или ќе ми се земе просек од боледувањето? Фала

7. Searcher

Searcher Истакнат член

Јас сум скоро ист случај како тебе. Мислам дека од платите, нема логика боледувањето да го рачунаат.

8. Ano

Ano Форумски идол

Просек од платите

Gam28 and Searcher like this.
  9. Малечка Маша

Малечка Маша Истакнат член

Здраво Феминки,
    Јас имам едно прашање за породилно отсуство. Сите ми кажуваат различно и не знам веќе кој да прашам. Колку денови имам за користење од моментот кога се отвара породилното отсуство?
    Некој ми рече 270 дена од моментот кога се отвара, некој ми кажува 8 месеци од моментот кога детето се раѓа. Матичната ми рече дека може да ми отвори породилно откако ќе се роди детето (значи некој датум наназад би се вратила). Јас не земав 28 дена пред терминот, затоа ме буни...

10. Snow white

Snow white Популарен член

270 дена имаш од отворање на боловањето..

11. Малечка Маша

Малечка Маша Истакнат член

Уште едно прашање, ако пример детето се роди на 16ти, може откако ќе се роди матичната да ми отвори породилно од 10-ти во месецот, така ?

12. Snow white

Snow white Популарен член

незнам за тоа... мене патолошка ми заврши на 9ти jaнуар од 10ти одмор пишав до 24 од 25ти породилно а фебруари се породив види искористи одмор а можи и да можи да ти го отвори тогаш прашај на работа за одмор да ти дадат а ако во меѓевреме се породиш се прекинува одморот и се отвра породилното мене така ми кажаа

13. Annath

Annath Форумски идол

Не може ретроградно. Може да бидеш на одмор додека да се породиш, а кога ќе се породиш истиот ден да се отвори боледувањето. А денови наназад не може.

14. kukla21

Како не може? Дур не си породен де факто породилно не е отворено. Кога ќе се породиш го отвораат со отпусното писмо, најдоцна на денот на пораѓај. Како ќе отвори некоја на денот ако не може ретроградно кога за отворање треба отпусното писмо?

15. Annath

Annath Форумски идол

Не ме сфаќаш. Таа сака ако се породи на 16 на пример, породилното после тоа да и биде отворено на 10, значи 6 дена претходно. Не може ретроградно, посебно не сега, бидејќи компјутерски оди целата процедура.. Породилното се отвора независно од отпусната листа. Јас на пример, користев одмор пред породилното, па го отворив и дури после две недели се породив. А отпусното писмо ти е за во фонд, дека си породена и може да користиш породилно.

Beautymom likes this.
  16. kukla21

Не баш. Дур не однесеш отпусно, иср образец не можеш да добиеш.
    Што ако се породам на 10ти, недела? Како ќе отворам породилно по твојата логика?
    Отпусното не му треба на фзо. Чим маричен отворил породилно се подразбира дека имаш отпусно.

17. Annath

Annath Форумски идол

Па како мене ми отвори породилно без ИСР образец? Мене ми е отворено на 25.08, а се породив на 10.09.
    Како отвораат породилно 45 дена пред термин на оние што се на патолошка? Матичниот гинеколог го отвора на датумот кога ќе го одредиш, те има во систем дека е отворено, а може да се поклопи со денот на породување. ИСР образецот ти е за во ФЗОМ, да те стават во систем за да ти исплаќаат надоместок за породилно отсуство.

victoria and lavica82 like this.
  18. kukla21

Не се отвара дур не се породиш и со патолошка. Кај мене така беше. Дур мм не однесе отпусно писмо, немав документ за породилно.
    Они те евидентираат интерно дека ќе отвориш од таа и таа дата, ама де факто е отворено кога ќе однесеш отпусно писмо. Дур не излезе иср не си на породилно.

19. Annath

Annath Форумски идол

Па без таа евиденција не може да отвори ретроградно, тоа зборам и јас. Мора во систем да те има на датумот кога сакаш да отвориш породилно.
    А каков статус имаш додека не се породиш од отворањето на породилното? Тоа не ми е јасно. И како не си на породилно, кога ФЗОМ исплаќа пари за сите 270 денови кои се рачунаат од датумот на отворањето. Иако покасно, сепак ги исплаќа. Тоа што ти велиш е дека не можеш да користиш породилно додека не го однесеш ИСР образецот, тоа кажувам и јас, тој ти треба само за во фонд, како потврда за да добиваш надомест додека си на породилно отсуство. А кај матичниот гинеколог си е заведено во евиденција/систем дека е отворено уште пред да се породиш.

Beautymom likes this.
  20. kukla21

Еве на пример користам одмор и не отворам породилно. Арно ама се пораѓам во сабота, а матичен не работи. Одам во понеделник. Од кој ден ќе отвори породилно?