Zdravoo site se macime so prasanja pa i jas jas sakam da ve prasam nesto okolu porodilnoto. Jas sum nevrabotena momenatalno a sum trudna 7 ned veke.. bidejki mislam deka tesko ke si najdam rabota zet mi ke mi naprai usluga kw me prijavi kaj nwgo vo firma ( se razbira na mok trosok za osiguranje i.t.n ) za da napravam 6 meseci prijavena kak nego za xa mozam da zemam porodilno. I sega so mi bese prasanjeto. Jas ke si gi plakam tiw pridonesi dodeka ne otidam na porodilno i sakam da prasam dali slicajno nekoja od vas znae dali i posle odkako le mi zavrsi porodilnoto otkako ke me odjavi posle toa odma dali slucajno mozat nekako da go kaznat ( bidejki ke me odjavi ) i dalu jas ke treba seuste posle porodilnoto da si plakam ?? Fala vi mn
Пред да ти истече породилното ќе напишеш отказно писмо и ќе наведеш дека ТИ избираш да не се вратиш на работа. И нема да има никаков проблем ниту ти ниту он.
ili ke mu plakas uste eden mesec i ke dades otkaz otkoga ke ti zavrsi trudnickoto. Inaku mala e razlikata mislam vo toa sto ke go dobies na 12000 plata imas 5000 pridonesi. Sepak presmetaj si
6 meseci 12000 ako ne raboti treba da dava kesh od nea + 5000 toa se 17000 iljadi ako veke odi na rabota e drugo t.e. Edna plata ke ja vrti 12000 plus 6 po 5000 e 30.000 toa e 42000 a kolku ke zeme neka racuna da sepak se isplati i jas za mene racunav da igrame na taa karta sepak se nervozi i troshoci
Тие 12 што ќе ги врти не се "изгубени". Придонесите само. За 30.000 денари она ќе добие 9х12 т.е. 108 илјади. Па нето разлика не е малку.
nekoj da mi objasni od koga ke go otvoram porodilnoto dali treba nesto da odnesam na rabota ili kako e procedurata za da podnesam vo socijalno
Devojki, znae li nekoj da mi kaze, koga najkasno moze da se otvori porodilno pri patoloska bremenost? pozdrav
ne si greska ispravno e kako sto kazuvas ti.znaci porodilno moze se da se otvori uste pred da se porodis.rabotam vo ordinacija taka da tocno e toa
Баш ја прашав матичната ми кажа само што ќе влезеш во 9ти месец се отвара породилно или ако имаш одмор да искористиш и после да се отвори..
i posle se vrakas na 8 meseci ili.... Jas so prvoto otidov 38 ma nedela i se porodiv 42 taka da bebusot go ostaviv na 8
Девојчиња колку што сум информирана фондот покрива тоест исплака 100% плата и придонеси додека се користи породилно боледување. Но, дали го зема просекот од исплатените плати во последните 6 или последните 3 месеци?
Здраво мене ме интересира вака пред да одам на породилно ке бидам негде околу 7 месеци пријавена во истата фирма ке ми следува породилно и надоместок и дали 9 месеци ке ми следува породилното