Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Консултирај се со правник и адвокат, тие најдобро ќе ти објаснат. А јас ќе ти кажам да замислиш што ќе се случи сите ако правиме така. На погрешно место и со погрешен начин ја водиш битката.

2. Cka

Cka Форумски идол

Кривично дело е. Парите ти се од фзо 9м не од него. Државни пари т.е народни ќе лажираш. Јас не би одела затвор со бебе.

NarCis@ likes this.
  3. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Газдата или работи на црно или па му се исплати да влече пари од сметка и да плаќа персоналец 11,11%

EuHenIa likes this.
  4. mila857

mila857 Активен член

Мислам дека погрешно ме разбравте, можеби јас не се изразив добро. Значи, пракса му е на газдата, тоа што сме го примале на сметка, после за време на породилното, нормално, да ни го испкаќа фондот, а тоа што ни го давал плус на рака, продолжува да ни го дава на рака и за време на породилното...Но, јас сакам сега за мене, наместо да ми ги дава тие пари 9 месеци на рака, да ми ги стави на сметка во месеците пред породилно за да ми се зголеми просекот за породилното. За да не ме боли глава дури сум на породилно, да очекувам од него да ми исплати секој месец. Не знам, извинете, може не објаснувам добро и затоа не се разбираме... Се консултирав инаку во меѓувреме и со сметководител и со правник и ми рекоа дека нема да има никаков проблем. Па, здравје, ќе ви кажам како ќе се заврши се, ако воопшто направам вака...

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

те сфаќам што сакаш да кажеш. не сакаш секој месец да имаш контакт со него за да ти додаде пари. Види ова твоето е среќа у несреќа. Утре да земеш боледување многу помалку ќе те чини ако ти се водиш 200 еу дека ти е плата. Ама за пензија е лошо. Не знам колку год имаш ама до пензија може многу ствари да се сменат. Седи како што е ништо не барај уживај во бебе сега. После ќе му мислиш. Нека дава кеш на рака секој месец и гајле ти е.

mila857 likes this.
  6. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Породилното ќе ти биде 30000 ден.
    На фондот нема да му биде сомнително бидејќи со самото покачување на платата ќе се покачат и продонесите кон државата.
    И мислам дека потоа нема да можат да те вратат пак на 15000 ден. има правила,колку време треба да помине, распрашај се убаво за тоа.
    Во секој случај државата си ги зема парите.
    Ова го прават многу луѓе,не е нешто што ретко се прави.

Ако им одговара на работа по враќањето да земаш 60000 тогаш е ок.Или ќе треба да им враќаш 30000.

mila857 likes this.
  7. mila857

mila857 Активен член

Се распрашав, ми рекоа дека одма може да ме вратат на пониска плата. Мило ми е што некој ме разбра што сакам да кажам. Нз зошто ме нападнаа другите. Јас не навлегувам во тоа од кај ги вади газдата парите за во кеш да плати... Сите знаеме кај живееме, не знам дали воопшто постои приватна фирма во државава која не прикрива дел од работите... Нажалост, ова е Македонија. Само треба да се има мерка во се. Да се знае дека за да оди напред фирмата треба да се вложи во вработените... Но, нашите газди мислат само како брзо да се збогатат врз грбот на работникот. Нејсе, сакав само да слушнам мислење од некој со слично искуство или од некој што ги разбира подобро работите... Дека правам криминал или малверзации или злоупотребувам државни пари, ко што ме нападнаа, знам дека не правам.

Klarisaa likes this.
  8. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Е како не правиш малверзации?? Правиш и те како. Со години плаќап придонеси на 15к и сега опа за 4 месеци зголемени сакаш 9 да земаш повеќе. Ако ова не е малверзација, не знам што е!!

Snow white, EuHenIa and NarCis@ like this.
  9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Девојки нема потреба од напад.
    Не дај Боже да е некој во таква ситуација или полоша. Сите си бараат чаре.

Во Америка, татковците не си ги признаваат децата, за мајките да земат социјално за самохрани мајки. Затоа што пораѓај е 50 000 долари, а социјалното во тој случај го покрива и породувањето. Американците на нашите им го кажуваат ова за да им помогнат. Не си ја штедат државата.

Не го оправдувам лично, ама не ни осудувам ако некој постапи како членката погоре.
    Секој како може нека си се снајде.

А што е со оние што не работеле, дознаваат дека се бремени и тогаш се пријавуваат, плаќаат придонеси 6 - 7 месеци во фирма на некој близок, само за да земат породилно? Нив им помагаме и им правиме пресметки.

Не си ја штедете државата, државата е за граѓаните, за нас.
    Секој нека си се снајде како знае и умее. Никој ништо од Ваш џеб нема да ви земе.

10. kukla21

Истото важи и за нив. И тие го оштетуваат фондот. Преаметка и на девоккава ќе и направам, ама не значи дека се согласувам. Сама, свесно, се согласила да е осигурана на 15, а да зема уште толку на рака. Не знаела како ќе е кога ќе е бремена, болна?!

NarCis@ and TeddyGrey like this.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Каде тоа во Америка е 50 000 долари пород?

12. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Кукле, се согласила да работи. Сите на нешто сме се спогодиле во животот. И сме се помириле.
    Дали знаела или не знаела, дали мислела, размислила за овие работи - не знам.
    Така и се погодило.
    Јас не би постапила како нејзе. Ама некако престрого ја нападнавте.

Груба сума кажав. 20 000 долари е природен пораѓај, башка изгор се прегледите - за на приватно кажувам.
    Царски е дупло поскапо.

13. kukla21

Не е дека така и се погодило. Надвор од темава ќе отидеме, ама сите како народ сме такви. Дур не ни дојде на врата, се ни чини, супер ни е и глас никој не крева. А бе оди во друга држава нека ти плаќа вака на рака на црно. Сите ќе се кренат. Ние како готово го земаме. Сите молчат, немало работа. Па сите, ама сите, што земаат вака пари да се побунат, знаеш која маса луѓе ќе е!! На добар дел, така им одговара. Дури и коментираат, ако ме пријави на цела плата, ќе ми го намали делот во горово затоа што ќе ми одземе придонеси. Е па нема и јаре и паре!

NarCis@ and TeddyGrey like this.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

10k e ko so znam bez osigursnje

15. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Со тоа што ќе се зголеми платата државата ќе си земе поголеми пари за придонеси така да нема да биде оштетена воопшто,они многу добро имаат израчунато.
    Не за џабе придонеси за еден се скоро пола плата.
    Државата е таа што ги "дере" приватните фирми .
    Приватните фирми плаќаат и повеќе од што треба.
    За таа проблематика никој не збори.
    Со тоа што државата ќе ти даде повеќе пари за породилно,газдата ќе треба повеќе да плаќа,каде е тука криминалот.
    Ако на фирмата им одговара така,слободно терајте.

16. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Точно, тоа е сосема друга тема.
    И скроз си во право тука.
    Јас само најблиската околина ќе си ја погледнам и повеќе од половина вака работат. Па дури и работодавци што знам, така плаќаат. Ама тоа е сосема друг проблем.

Јас знам 20 000 за природен, од тазе информации. Башка без 5 000 во текот на бременоста не си. Може цената има врска од болница до болница. Сигурно не им се универзални цените.

17. kukla21

Државата ќе си ги земе парите што ќе ги исплати 9 месеци затоа што 3-4 ќе платиш на поголем износ? Ауууу. Башка зборуваме само за здравсрвено осигурување, не за пензиско и персоналец. Тие сите заедно се 35% од платата на работникот. Каква и да правиш весела математика не може со 3-4 месеци плаќање да излезе државата т.е. фзо во "ќар".

TeddyGrey likes this.
  18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Bas pred dve tri nedeli za Cikago mi kazaa deka e 10k.

19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

На 90.000 бруто плата ,придонесите изнесуваат 25.200 . Персонален околу 6000.
    Значи нето ќе ти остане околу 60000.
    Кога на државата за 9 месеци ќе и платиш 9*30.000 ден ( вкупно 270.000 ден за придонеси и персонален), а ќе земеш породилно 9*60.000 ( тоа е 540.000), не знам баш дали не е оштетена државата

Elen4e_sonce and NarCis@ like this.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Нека се и 10. Малку не се. Дури и за таму не е малку. Не е ни таму баш розеникаво. Со друга намена ја кажав таа инфомација, не е толку битна сумата. Сегде се снаоѓаат. Ама ко што вика @kukla21 само кај нас пола плата на рака даваат. И преголем е тој број на луѓе што така зимаат плата.

Во врска со пресметкиве. Јас работам во семејна фирма, можев да направам нешто вакво за да го зголемам породилното. Дека се исплати, се исплати. Се оштетува фондот, да.

Како луѓе сме ненаситни, секогаш по книга човек се стреми за повеќе. Без разлика на начинот на кој се доаѓа до тоа. Јас пробувам да не сум таква.

А сега ја не сум будала што не сум направила да зимам поголемо породилно? Зошто на такви муабети налетувам јас околу мене. Сосема обратни од случајов овде.

kukla21 and wannaBeMomma like this.