Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.488
    Допаѓања:
    184.715
    Не си :) И да се побројни луѓето што ќе си се изборат за поголема плата, наместо да прифаќаат секакви услови за работа (а тоа ни е заради менталитетот), вакви прашања немаше да се поставуваат воопшто. Затоа реков, борбата и начинот се погрешни на членката. Изборот што ќе прави е секако нејзин.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mila857

mila857 Активен член

Се зачлени на:
    7 мај 2018
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    11
    Свесно сум се согласила, да, во почеток да биде така, со тоа што ми ветил газдата дека ќе ми ја направи цела плата на сметка. Поминаа 5 години како работам, ја зголеми, ама дел од платата. Во меѓувреме и на рака ми има зголемено. Сама сум му рекла дека подобро таа на рака што ми ја зголемува да ја става на сметка во бруто. Значи, не барам и јаре и паре. Но, не знам зошто-не се согласува со тоа-вели уште не сум во можност. И останатите работници се бунат, и секогаш останува само на ветувања. И што можеш да направиш-бараш нова работа, гледаш нудат исти, ако не и помизерни услови. И седиш во таа фирма дури не најдеш подобро. Не знам кај работите и колку земате плата и какви ви се условите. Во Скопје се почитуваат, знам, законите. Но, не и во другите градови. Греота е да ги осудувате луѓето кои сакаат да работат, дека не се бунат и прифаќаат се. Се нема избор, дури се сменат работите-не ќе седиме без работа. А како да ги смениме кога нема институција која што функционира, нема власт дојдено која работи за народот, која поддржува некоја граѓанска иницијатива или има слух за народот. Сите што доаѓаат на власт си прават како нив им одговара, за они да се богатат и нивните блиски. Во оваа држава многу работи се трули, па затоа луѓето кој како може се снаоѓа. Погледнете малку околу себе што се случува, па ако вие што судите сте толку посилни од нас, што демек ќутиме и се прифаќаме не мислејќи на утре, дај вие дадете поддршка, покренете иницијатива, бидете солидарни. Утре може Вашето дете да се најде во слична ситуација. Најлесно е да судиш. Не секој има среќа да му се погодат работите. И жално е што во државава од среќата ти зависат и најосновните човечки права.

На pandelka, Lavica2602, Klarisaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.237
    Допаѓања:
    125.114
    Последното породилно-има прилив денес :smirk:

На kukla21, Lavica2016 и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Женски, неам време да ја листам темава...Дали првата исплата од социјално ја прават со рачуница од денот кога си го отворила породилното или од денот кога си породена?

Се мислам породилното да го отворам 15дена пред краен термин, па да си израчунам колку ми е исплатливо.

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.950
    од денот кога си отворила породилно . Но ако го отвориш на пола месец пола ќе ти стигне од фирма пари а пола од социјално.

На Пчела и Kitten им се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ми се свиѓа одговоров :)
    Тенкју :f:

На Пчела, NarCis@ и LiliBoz им се допаѓа ова.
  7. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Нели е законски, мора да се земе породилното штом влезеш во 9ти месец? Или можеш до крај да си тераш? Сите различно ми кажуваат и на работа врска немаат дека одамна не им се родило дете.

Последна измена од модератор: 15 мај 2018
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.484
    Допаѓања:
    120.159
    Јас породилно отворив на денот на породување:)

Последна измена од модератор: 15 мај 2018
    На joan му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    40.526
    И јас отворив на денот на породување.

На joan му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SecretK

SecretK Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    9
    Здраво девојки.
    Во сабота на 19ти влагам во 9ти. За да не го отворам породилното порано, сакам од понеделник да отворам обично боледување. Е сега незнам дали матичните би можеле да ми отворат такво обично боледување во 9ти месец или ќе мора породилното да ми го отворат.

11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.937
    Допаѓања:
    143.122
    Не може боледување ќе мора директ патолошка.

12. SecretK

SecretK Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    9
    Ниту од општиот матичен доктор ?

13. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.287
    Мислам дека од општ матичен може.

14. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Devojki, sakav da prasam tie sto se na patoloska bremenost, koga treba da se otvori porodilno? Koga ke koristite odmor? Mene konzilijarno mi e do 22ri juli dodeka termin mi e 10ti septemvri.

15. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мене од комисијата ми предложиле по патолошката да отворам породилно 45 дена до 36 та недела кога се очекува да се породам. Затоа што порано породување беше причината за боледувањето. Одмор можам да земам меѓу боледувањето и породилното ама нема да користам затоа што ми е критична состојбата на работа да не тизикѕвам губење на породилното право.

На Lavica2016 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.984
    Сестра ми го има овој проблем , цела фирма се пријавени осигурани на минимална плата а остатокот на рака им го исплаќаат (4.000ден.)Така да кога дојде ред за породилно 9месеци денар не виде од тие 4.000 ден. И сега кој тука прави малверзации,кој е оштетената страна?? :| Фирмата на легален начин те оштетува над 500е за 9 месеци ... Чаре нема , ако му е воља на газдата ќе ти ги даде на рака ако не нема.

17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Нека пријават. Свесно земаат пари на црно и го помагаат газдата.

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Зарем породилното е зависно од други боледувања?
    За патолошка од комисија бев покриена до 11 март, кога се породив на 19ти отворив нели породилно, а за 12-18 март однесовме тогаш предлог од матичен и сите салтанати да се покријат комисиски тие денови, но од комисија рекоа дека не треба, сум била покриена со отпусното од болница, матичниот ќе ги покриел.
    По милион јавувања дури денес ми кажуваат од Фонд дека ги мењале комисиите бла бла и сум требало да однесам 2 посебни ИСР обрасци, еден за до 11 март, друг за 12-18 март и дека дур не се среди патолошката нема породилно?

19. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Девојки доколку некоја знае ве молам за одговор, породилно треба да отворам декември оваа година, значи ќе трае до август 2019г. Прашањето ми е дали во 2019 ќе ми следува годишен одмор? ( од јан до август ќе сум на породилно)

20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Да

На Karmina1989 му/ѝ се допаѓа ова.