Породилно отсуство

Discussion in 'Бременост' started by Mrs.Bass, May 2, 2012.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Не си :) И да се побројни луѓето што ќе си се изборат за поголема плата, наместо да прифаќаат секакви услови за работа (а тоа ни е заради менталитетот), вакви прашања немаше да се поставуваат воопшто. Затоа реков, борбата и начинот се погрешни на членката. Изборот што ќе прави е секако нејзин.

TeddyGrey likes this.
  2. mila857

mila857 Активен член

Свесно сум се согласила, да, во почеток да биде така, со тоа што ми ветил газдата дека ќе ми ја направи цела плата на сметка. Поминаа 5 години како работам, ја зголеми, ама дел од платата. Во меѓувреме и на рака ми има зголемено. Сама сум му рекла дека подобро таа на рака што ми ја зголемува да ја става на сметка во бруто. Значи, не барам и јаре и паре. Но, не знам зошто-не се согласува со тоа-вели уште не сум во можност. И останатите работници се бунат, и секогаш останува само на ветувања. И што можеш да направиш-бараш нова работа, гледаш нудат исти, ако не и помизерни услови. И седиш во таа фирма дури не најдеш подобро. Не знам кај работите и колку земате плата и какви ви се условите. Во Скопје се почитуваат, знам, законите. Но, не и во другите градови. Греота е да ги осудувате луѓето кои сакаат да работат, дека не се бунат и прифаќаат се. Се нема избор, дури се сменат работите-не ќе седиме без работа. А како да ги смениме кога нема институција која што функционира, нема власт дојдено која работи за народот, која поддржува некоја граѓанска иницијатива или има слух за народот. Сите што доаѓаат на власт си прават како нив им одговара, за они да се богатат и нивните блиски. Во оваа држава многу работи се трули, па затоа луѓето кој како може се снаоѓа. Погледнете малку околу себе што се случува, па ако вие што судите сте толку посилни од нас, што демек ќутиме и се прифаќаме не мислејќи на утре, дај вие дадете поддршка, покренете иницијатива, бидете солидарни. Утре може Вашето дете да се најде во слична ситуација. Најлесно е да судиш. Не секој има среќа да му се погодат работите. И жално е што во државава од среќата ти зависат и најосновните човечки права.

3. eli25

eli25 Форумски идол

Последното породилно-има прилив денес :smirk:

kukla21, Lavica2016 and TeddyGrey like this.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Женски, неам време да ја листам темава...Дали првата исплата од социјално ја прават со рачуница од денот кога си го отворила породилното или од денот кога си породена?

Се мислам породилното да го отворам 15дена пред краен термин, па да си израчунам колку ми е исплатливо.

5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

од денот кога си отворила породилно . Но ако го отвориш на пола месец пола ќе ти стигне од фирма пари а пола од социјално.

Пчела and Kitten like this.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Ми се свиѓа одговоров :)
    Тенкју :f:

Пчела, NarCis@ and LiliBoz like this.
  7. joan

joan Популарен член

Нели е законски, мора да се земе породилното штом влезеш во 9ти месец? Или можеш до крај да си тераш? Сите различно ми кажуваат и на работа врска немаат дека одамна не им се родило дете.

Last edited by a moderator: May 15, 2018
  8. fana

fana Форумски идол

Јас породилно отворив на денот на породување:)

Last edited by a moderator: May 15, 2018
    joan likes this.
  9. Ano

Ano Форумски идол

И јас отворив на денот на породување.

joan likes this.
  10. SecretK

SecretK Истакнат член

Здраво девојки.
    Во сабота на 19ти влагам во 9ти. За да не го отворам породилното порано, сакам од понеделник да отворам обично боледување. Е сега незнам дали матичните би можеле да ми отворат такво обично боледување во 9ти месец или ќе мора породилното да ми го отворат.

11. Cka

Cka Форумски идол

Не може боледување ќе мора директ патолошка.

12. SecretK

SecretK Истакнат член

Ниту од општиот матичен доктор ?

13. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Мислам дека од општ матичен може.

14. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Devojki, sakav da prasam tie sto se na patoloska bremenost, koga treba da se otvori porodilno? Koga ke koristite odmor? Mene konzilijarno mi e do 22ri juli dodeka termin mi e 10ti septemvri.

15. kostarika

kostarika Популарен член

Мене од комисијата ми предложиле по патолошката да отворам породилно 45 дена до 36 та недела кога се очекува да се породам. Затоа што порано породување беше причината за боледувањето. Одмор можам да земам меѓу боледувањето и породилното ама нема да користам затоа што ми е критична состојбата на работа да не тизикѕвам губење на породилното право.

Lavica2016 likes this.
  16. tambelina

tambelina Популарен член

Сестра ми го има овој проблем , цела фирма се пријавени осигурани на минимална плата а остатокот на рака им го исплаќаат (4.000ден.)Така да кога дојде ред за породилно 9месеци денар не виде од тие 4.000 ден. И сега кој тука прави малверзации,кој е оштетената страна?? :| Фирмата на легален начин те оштетува над 500е за 9 месеци ... Чаре нема , ако му е воља на газдата ќе ти ги даде на рака ако не нема.

17. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Нека пријават. Свесно земаат пари на црно и го помагаат газдата.

tambelina likes this.
  18. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Зарем породилното е зависно од други боледувања?
    За патолошка од комисија бев покриена до 11 март, кога се породив на 19ти отворив нели породилно, а за 12-18 март однесовме тогаш предлог од матичен и сите салтанати да се покријат комисиски тие денови, но од комисија рекоа дека не треба, сум била покриена со отпусното од болница, матичниот ќе ги покриел.
    По милион јавувања дури денес ми кажуваат од Фонд дека ги мењале комисиите бла бла и сум требало да однесам 2 посебни ИСР обрасци, еден за до 11 март, друг за 12-18 март и дека дур не се среди патолошката нема породилно?

19. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Девојки доколку некоја знае ве молам за одговор, породилно треба да отворам декември оваа година, значи ќе трае до август 2019г. Прашањето ми е дали во 2019 ќе ми следува годишен одмор? ( од јан до август ќе сум на породилно)

20. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Да

Karmina1989 likes this.