Вака,јас породилно боледување отварам , со господ напред на 1 октомври, де враќам на работа на 25 јуни(270) дена, одморот од 25 работни денови , нема да можам да го искористам пред боледувањето, дали може да се искористи по 25 јуни цел, значи и јули 2019 год, или само 5 дена ке искористам...
Pa 2 nedeli mozam od maticen, posle na komisija 1 mesec ako mi dadat, nema koj da mi go cuva bebeto, se nadevam ke uspeam ke probam kolku tolku
Мaмички здрaвo. Дa прaшaм, oсигурaнa сум без прекин 2 гoд.сaмo плaтaтa ми вaрирaше, пa ме интересирa кaкo oди зa исплaќaње нa трудничкo бoледувaње исплaќaaт прoсек aмa oд кoлкaв периoд 1гoд или 6 месеци, не сум дoвoлнo упaтенa. Фaлa ви
Женички јас сум на боледување до 15 и од 16 ќе мора да го отворам и трудничкото а краен рок ми е крај на август дали може да си искористам одмор од работа па после да го отворам трудничкото?
а зошто да го отвориш породилното ако ти е термин дури крај на август? и до кој 15 ти си на боледување? јули или август?
Законски стар одмор се користи до крајот на Јуни, значи само 5 дена ќе искористиш. Освен доколку не се договориш поинаку со работодавачот бидејќи како што велиш не можеш да си го искористиш пред започнување на породилното. Се разбира дека можеш да си земеш одмор од работа ако сакаш и ако имаш денови.
@Ti19943 Pretpostavuvam deka si na patoloska i komisijata ti gi zatvora boleduvanjeto 45 dena pred termin. I mene me interesira istoto, so toa sto jas na rabota prasav i mi odobrija da go iskoristam odmorot pred da otvoram porodilno, so toa sto treba da proveram zakonski ili so fondot dali moze, toest kako se regulira toa. Ako dobies odgovor od.nekoj vo.meguvreme pisi te molam.
Здраво феминки, ме интересира дали тие 270 дена се бројат како работни денови (пример јас работам само пон-петок) или како календарски денови?
Spored logikata na nestata 270 dena se = na 9 meseci. Ako se brojat kako rabotni denovi bi iskocile poveke meseci neli? Znaci 270 kalendarski denovi.
Се јавив кај матичната и ми рекоа дека може доколку од работа не ви прават проблем дека се си иде преку договор со фирмата. Мене ми одобрија па така да ќе си искористам одмор па после ќе си отворам трудничко.
Ова вистина? Фондот ми даде решение на 9 месеци да не е земено боледување плус после со некоја шифра?
Така ми кажа, дека имала право на подолго породилно поради предвреме родено дете. Сега не сум во контакт со неа и не можам да проверам за детали. Можно е отпосле да е некое боледување за грижа на дете или нешто слично, стварно не би знаела точно. Знам само дека повеќе од 9 месеци не беше не работа.
На мене ми завршува овој месец патолошкото боледување.матичниот ми кажа да прашам во фирмата за да ми дадат одмор па потоа да ми отвори предродилно боледување. Иначе терминот според последната менструација ми е 28 август. А според големината на плодот после некој преглед ми го одредија за покасно за во септември најкасно до 16.
Tebe po pravilo do vcera ti e boleduvanjeto ako dobro te svativ i ako te vodat po 28mi avgust na komisisko. Jas prasav kaj mene u firma mi dozvolija da koristam odmor pa posle porodilno. Pobrzja prasaj si..