Devojki jas od 20 noevrmi ke go otvoram a termin mi e na poragaj na 25 dekemvri ama ke go otvoram porano eden mesec na 20 noevrmi mi rece maticnata e od togas na 1 dekemvri ke dobijam ispalat od fondot ili sto dokumentri treba kako odi toa
Isplata ke dobies otkoga ke se porodis.... Znaci i do 2 meseci posle poragjaj... Ti treba izbod na rodeni za deteto i formular od maticniot so datum od koga ti e otvoreno porodilnoto, trancaksiska smetka... Neznam dali propustiv nesto ??
Od firma ke si zemes plata do 20 noemvri so isplata vo dekemvri... .. Od 20 noemvri nataka ke cekas od drzava ...
Zdravo, imam edno prasanje. Rabotev vo firma edna godina, 4ti mesec sum bremena potpisav otkazno resenie spogodbeno so toa sto imam odmor 11 dena, prasanjeto mi bese dali dokolku vednas se prijavam vo druga firma ke imam pravo na trudnicko? fala vi
Не смееш да имаш ни ден дупка помеѓу една одјава и друга пријава. Значи до денот на пороѓај мора да имаш шест месеци непрекинат стаж.
znaci odmorot mi e do 26ti oktomvri , vo megjuvreme ako se prijavam vo druga firma bez ni eden den dupka ke mozam da koristam trudnicko?
Здраво на сите, да ве прашам дали некоја знае како го пресметуваат породилното отсуство? Просек од плата од последни 6 месеци или 12? Бидејќи мене изминативе месеци ми варираше платата.
Просек од последните 12 месеци, освен во случај ако си вработена само 6 месеци ао непрекинат стаж, рогаш просек од последните 6.
Vo rok od kolku dena od poroduvanje treba da se podnesat dokumenti vo fondot i za kolku vreme izgotvuvaat resenie za isplata
Мислам 90 дена е рокот. Решението ми стигна по пошта за околу 1 месец. Земав породилно уште пред да ми стаса решението.
и јас мисчлам дека е над месец, зошто лани на колешка и каснеа три месеци со плата поради неподнесени документи
Девојки, одпочеток на бременост сум на боледување. Ме интересира дали времето додека сум на боледување влегува во просекот за породилното после пораѓај.
I mene bas me interesira, bidejki koeficientot za isplata na plata pred da odam na boleduvanje za posledniot mesec mi go namalija, a prethodno mi bese dosta visok... Boleduvanjeto mi e po prosek od poslednite 12 plati pred namaluvanjeto {taka fativ} minus 30 %, e sega kako ke dojde porodilnovo ne znam...
МНОГУ ВАЖНА АНКЕТА: http://surveys.reactororg.webfactio...5UPLxgius-YPXPPEGqcE1NWcQY5NFt40AMlhPc92HneYg
Се зема просек од целата плата од последните 12 месеци без разлика што сте биле на боледување и исплатата била 70% од плата.