12 месеци со боледувањето. Ама за месеците кои си била на боледување ја зимаат нето платата која би ти следела, а не исплатата од 70%
Znaci za boleduvanjeto kako iznos na plata se zema iznosot celosen sto stiga vo resenieto po raboten cas, bez 70 %, odnosno 100 %
Како во време се рачуна породилното, точно во месеци или во денови? Пример ако отворам пордилно на 1ви ноември дали тоа значи дека на работа ќе треба да се вратам точно на 1ви август или не иде баш така точно пресметката...
На 12.11.2018 најрано можам да отворам породилно, осигурана сум од 08.05.2018 придонеси сама си плаќам, термин ми е на 09.12.2018. Е сега ме интересира доколку се породам пред 12.11 губам право на породилно или ќе може за уште некој ден да доплатам придонеси и да исполнам услов од 6 месеци за да земам породилно?
а кога си рачунам од - до 270 денови ги рипам празниците и викендите така ? тоа ми беше муабетот.Или пак 270 дена заедно со празници и викенди е породилно отсуство ?
Ve molam za informacija kako se presmetuvaat 6 meseci raboten staz pred poroduvanje. Dali na celi meseci ili od data do data. Na primer vrabotuvanjeto e na 10.09.2018 a terminot za porogjaj na 05.03.2019 Od koja data ke se smetaat 6 meseci neprekinato vrabotuvanje