Јас мислам од денот на вработување. Што значи ако се породиш пред 11.03 автоматски не ти следува породилно.
Здраво девојки,да ве пташам нешто Цела бременост бев на боледување,деновите треба да отворам трудничко ,е сега од кога ке го отворам трудничкото се до денот на порагај тој месец дали земаш пари преку фонд како што земаш секој месец или откако ке ср породиш од тогаш ке ти исплакаат пак ?
Најверојатно ќе бидам со закажан царски, а се договоривме од фирма да ми отворат боледување од 01.12. Е сега, ако на пример царскиот ми е недела, пред 01.12. Како би ја извела целата процедура? Понеделникот треба да одам кај матичен и сл?
Ако биде пред 01.12 породилно ќе ти отворат од денот на породувањето. Со отпусната листа некој ќе иде кај матичната да ти отвори
Не знам дали е прашањево за во оваа тема но поврзано е со породилно одсуство. Негде низ интернетов почитав дека и на сопругот му се доделувало нешто као породилно отсуство од 1 месец. Дали и некој друг е информиран?
1 родител оди на породилно. Дали ти или тој вие ќе одлучите. Ама дека и он 1 месец може да е додека и ти си прв пат слушам. Знам само дека има 2 слободни дена кога ќе се роди детето.
е демек да биде припомош доколку жената е породена со царски. Доколку го најдам линкот ќе го споделам.
Само книшката ја носиш кај матичниот гинеколог и им кажуваш дека сакаш да отвориш породилно и ти го отвараат а ако го отвориш од ден на порагај треба картончето од бебето и книшката твоја
од дата до дата се пресметува. Значи ако си се вработила на 10.09.2018, до 09.03.2019 имаш 6месеци работен стаж и со тоа стекнуваш право за породилно фондот ти исплаќа од денот кога си го отворила трудничкото, не од денот кога си породена, тоа не игра улога
Да но треба да бидеш породена и да имаш извод од бебето за фа се поднесат документите и да почне исплатата. Так да дур не се породиш нема пари.
да да, јас само кажав од кога фондот исплаќа. Инаку први пари јас после два месеци добив @Pipimipi ако се пораѓаш во чаир, таму директно можеш за извод да поднесеш. тој највеќе те кочи,штом него го добиеш ако се е во ред со платата, прва исплата обично е за две недели од поднесување
Jas go otvoriv na 20 noevrmi sega porodilnoto a termin imam na 25 dekemvri e sega du toga nemam da imam isplata i samo izvod od bebeto trrba da odnesam vo fondot za da pocne isplata sega samo vo firma odnesov dokumentot sto mi go dade maticnata pa oni si znaat kaku sto
Во неделата се породив царски, но во друг град сум, немам отидено кај матичниот да го отворамотворан породилното. Која е процедурата и до кога можам да го направам тоа?