Жени ако некоја имала искуство. Породилното морам да го прекинам во фирмата кај шо бев вработена за да се вработам во друга фирма. Ама во оваа другата фирма ќе бидам првично со договор на дело. Е сега значи тие 50% плус од основицата ваљда не ми следуват поо со дог на дели не сум пријавена вп фзом. Друго незнам дали ми е попаметно да си останам во сегапнава фирма и да ни оде породилното ама и да одам на др рав со договор на дело мислам дека мпжепе да си на др мести во постојан раб. Однос. И трето или па маж ми да си земе породилно и него да му исплаќаат? Некој со искуство, познанство во проблематилава?
Мешиња во петок ќе го отварам породилното. Дали некој знае како изгледа тој документ што треба на работа да го однесам? Пишува ли краен датум (термин на пораѓање), денови на порпдилно отсуство итн?
Класично боледување ќе ти отвори матичен гинеколог, и го носиш на работа, потоа тие ќе го однесат во ФОНД и по пошта ќе добиеш решение на кое пишува датум кога треба да се вратиш на работа и колку ти е просек за породилно
Феминки да ве прашам, моментално користам одмор, доколку се породам за време на одморот мора ли да отворам одма породилно боледување или можам да почекам да го искористам одморот па да го отворам боледувањето? Или на пример се породам за време на викенд, во понеделник да го отворам трудничкото. Всушност прашањето ми е дали може породилното да се отвори по датумот на пораѓање?
Ако си со договор на дело ништо не ти следува плус ќе треба да си плаќаш песонален данок. Остани си во старата фирма дур ти заврши породилното
Zdravo. Me interesira dali vo slucaj firmata vo koja si prijavena se zatvori ili proglasi stecaj za vreme na porodilno, seuste ke zemas nadomest ili se prekinuvs? Blagodaram
Девојки дали можам да земам обично боледување кое ќе го користам додека не се породам, а одкако ќе се породам од тој ден да отворам породилно?
Можеш да си провериш Online на АВРМ страната дали си пријавена и од кога, на колку работни часа неделно и на која позиција (М1/М2). www.avrm.org.mk е страницата. На неа има поле - Е-Работа. Ќе се регистирираш со mail и ќе си проверуваш сè. (можеш да следиш огласи за работи кои се огласени во АВРМ, твои претходни работни места и сл.)
Можеш, 7 дена од матичен општ лекар, плус уште 7 со извештај од специјалист. Од матичен гинеколог можеш да користиш боледување 15 дена но до 28 дена пред термин. Фактички во 9ти не можеш да земеш обично боледување од матичен гинеколог зошто по закон треба да ти отвори породилно боледување 28 дена пред термин.
Девојки, добив на сметка некоја сума од фонд за здравство што претпоставувам дека е за породилно за 7те дена од декември, а за јануари немам. Валда ќе добијам во текот на месецот. Вие вака за два месеци кога чекавте ги добивте наеднаш или на два пати?
А дали сама можеш да си побараш од гинекологот кога да ти даде породилно една недела пред тие 28 дена?
Фирмата по закон не смее да оди во ликвидација или стечај, освен ако немаш потпишано согласност дека своеволно се откажуваш од работното место воедно и од породилното. Ако е почната процедура, можеш да ја тужиш фирмата. Не и следува зашто на договор на дело не се плаќа здравство, пензионо, не е осигурана. 30 дена. Да, можеш, но документи за породилно носиш после раѓање, со извод од дете, до тогаш нема исплата и официјално отворено боледување.