Исто и јас вчера добив пари за декември, а за јануари не. Истото ме интересира, јас го птворив породилното на 10ти Дек.
пред колку дена најкасно може да го отвориш породилното ?дали може пред една недела пример?а пред тоа боледување колку може матичнио да ни даде ?
мене термин ми е на 12ти август. Колективен треба да имаме од 29ти јули до 9ти август - петок и Сабота + недела на 12ти ќе треба да почнам со работа. Годишно ни следуваат 20 дена одмор кои јас треба до август да ги искористам зашто после почнува породилното и ќе ми пропаднат. Па планирам 2 недели слободни пред колективниот да си земам а породилното после колективниот. Ќе ми дојде слободен еден месец плус од породилното. ( лесно е да испланираш прашање е дали ќе испадне по планот ) Прашај прво слободни денови дали ти следуваат. А боледување секако имаш право кога сакаш т.е кога имаш потреба да си извадиш со потврда од гинеколог. Кај нас може и до 30 дена да се земе.
28 Задолжително е според закон, ама матичните можат да го отворат и на ден на пораѓај, како се покриваат не знам, ваљда не ги проверуваат.
После колку време одприлика стигнува решение на домашна адреса за породилното, одкако ќе бидат однесени во социјално документите?
Е тоа да, познавам многу што работеле до последен ден додека да се породат..ама не знам дали е кај сите исто затоа пишав според закон како е
Jas dadov dokumenti na 17ti januari a seuste nemam dobieno resenie... nekoja dane ima informacija so mozhe da e problemot?