Moze nekoj prasal do sega ama niz temava ne naletav na konkreten odgovor... Jas treba da se porodam nekade na pocetokot na juni... Bev vrabotena ama sega momentalno ne sum... Sto znaci porodilno ne mi sleduva... E sega treba da pocnam pak da rabotam pa me interesira koga ke treba da se vratam na rabota posle poragjanjeto... Na koj osnov ke sedam doma i kakvo boleduvanje mozam da otvoram... Ne mi e logicno odma da se vratam na rabota posle poragjanje...
Штом не ти следува породилно можеш да се вратиш што се вика одма утредента после раѓање на детето Освен обично боледување од две недели, мислам дека не ти следува друго. Сега сѐ зависи од работодавецот колку е толерантен да те почека некое време да пркне бебето. Има некои што нема ни ден да толерираат и одма ќе си бараат друг.
Има, има и др. За грижа на дете, за недооформени колкови од ортопед (ова по договор со др.)....а како шлаг на тортата може мажот да земе породилно отсуство - ова си е со Закон...ако сакаш ќе се снајдеш е сега колку ке толерира работодавецот е друга приказна
Пријавена сум на работа 17 Септември 2018, последна дата да се породам ми е 19.03.2019. Прашањето ми е дали доколку се породам на 17.03.2019 ќе имам право на породилно отсуство или право на породилно отсуство ќе имам доколку се породам на 18.03.2019?
Добар ден.ако знае некоја феминка да ми каже. Јас моментално сум на породилно отсуство, претходно 3 год бев вработена во фирма на неопределено време. Сега фирмата се затвора и не исплаќа придонеси за другите вработени. Прашање ми е дали јас ќе имам осигурување, дали ќе ми бидат исплатени надоместоци, и дали моите деца ќе имаат осигурување. Се надевам ќе ми одговорите однапред благодарам
Некој продолжувал породилно за 3те месеци што следуваат до 3 години? Осигурани сме здравствено за тие 3 месеци? Го најдов само дополнението на законот за овие 3 месеци, таму не пишуваше за осигурувањево, па некоја да не знае??? @Cka можеби?!
Има ли некоја да ми пише околу патолошка бременост и отварање на породилно .Се отвара 45 дена порано знам ,но прашањето ми е следно - Дали комисијата го отвара самата или ние си го отвараме? - И дали бидејќи имам меѓу период од 19 април до кога ми е сегашното продолжение а породилно од 45 дена би требало на 3 мај да ми се отвори.Што се прави со овие денови меѓу период?
Мислам дека фирма не може да затвори доколку има некој на породилно. Следствено, ако не ти пушта таа плата преку УЈП нема ни од фонд да добиваш зошто позадински ти може да се договориш со фирмата да идеш на работа а државата да ти исплаќа пари пр. Не е лошо да си идеш до фонд и министерство за труд, тие многу ги сакаат ваквите фирмички. У срамота без плата да остават жена со бебе, реагирај си побрзо
Јас колку што знам ако до денот на пораѓај си била вработена без разлика дали фирмата ќе се затвори или ќе ти престане работниот однос породилно ти следува како и на сите останати. Е за здравсрвеното не сум сигурна. Тоа мислам дека прекинува 30 дена по последната уплата на здравствено и тоа можеш да го провериш на мое осигурување. https://moeosiguruvanje.fzo.org.mk Мислам со дијагноза анемија дека имаше мајки што продолжуваа 3 месеци. Ако чита @iki26 мислам дек она продолжуваше па ако може да те посоветува. Ова за да ти биде платено. Инаку во договор со работодавецот можеш да користиш 3 месеци неплатено, ама во овој случај не ти се плаќаат придонеси. Треба уште еднаш да одиш на комисија и они ќе израчунаат и ќе ти шродолжат точно до 45 дена пред термин од кога матичниот треба да ти отвори породилно. Но постои опција ако можеш да се договориш да користиш одмор од 3 мај колку што имаш денови, па после да ти отворат боледување.
Јас го продолжував породилното.Само сега земав нега на дете,и се плаќа 70% од вкупната сума колку што земаш плата. Комисијата ми даде 2×3 недели. Однесов документ од слаба крвна слика(анемичен ми бил малиот,извештај од соодветна терапија препишана од педијатар и мислење и препорака од педијатарот)
@Ano Аха значи така иде.Имам одмор и ќе ми дадат да го користам ,но јас мислев дека директно комисијата ќе ми го отвори породилното па нема да можам да искористам одмор.Ти благодарам.
Сега си го израчунав старото породилно, 268 дена е, а не е цели девет месеци, ептен се зачудив како ги пишуваат датите.
А како знаеш на која дата треба да се вратиш на работа? Јас сум далеку од тоа, малата е 2 месеца, ама се си рачунам 270 дена. Зошто би одела на работа после 268?
Доколку фирмата се затвори не следува трудничко т.е штом фирмата престане да плака придонеси на вработените престанува и вашето трудничко за жал.
Да братучетка моја вака направи, а мислам и тука имаше членки така што направија. Во решението од фондот пишува до кој датум е колку што се сеќавам.
На иср образецот од матичен гинеколог ти пишува од кога до кога е. Ова ако не си добила решение од фзо. Истото ќе го пишува и во решението @TeddyGrey имаш здравствено за време на тие 3 месеци неплатено.