Nema da te odbijat ke ti dadat porodilno jas sum smetkovoditel znam. Pocituvani mamicki sto mislite da se prodolzi porodilnoto od segasni 9meseci na minimum 12 meseci.Se borevme uste pred 2godini,sobravme i potpisi,no sega e neizbezno posebno so epidemijata na morbili. Nevakcinirani bebinja ne gi primaat vo gradinka a i niedna majka ne bi dozvolila.Plus sto pravime so patoloskite rodilki?Ako ste za protesti i za isprakanje emailovi i pisma do nadleznite ve molime priklucete se fb grupata 450 porodilno i ke se organizirame za nasite najmil.Pozdrav I se nadevam na masovnost.
E pa ajde site zaedno da se dogovorime dali tuka dali na fb kakov cekor da prezememe???Da pisuvame mislenja i da trgneme vo akcii.
Mislam deka drzavata nema da go potvrdi porodilnoto 12 meseci da e plateno, bidejki fzo nema sredstva za plus isplati, rabotat so zaguba, vtoro mnogu e tesko da se najde prikladna zamena za tie 12 meseci, pa i za ovie 9 meseci, bidejki mnogu luge se iselija i po zakon posle tie 12 meseci, treba da se usoglasi zakonot za majcinstvo i period na doenje. Nemojte da me razberete pogresno, ne sum protiv taa inicijativa samo davam jasna slika kakva e sostojbata. Mnogu potpisi se sobraa za ovaa inicijativa, no mnogu malku se slusna od strana na zakonodavecot. Drzavata krati od penzii za da se spasi, neznam od kaj ke im pari za plus 3 meseci porodilno, togas ke postavat porigorozni uslovi na primer isplatata da bide 70 posto i prosek od 6 meseci. Ako se odi so inicijativa treba da se imaat predvid mnogu raboti, zasto zakonodavecot edno ke ti dade ama drugo ke ti zeme, posebno kaj nas sto sme zemja vo razvoj i toneme vo dolgovi.
Da jasno mi e deka drzavata nema pari megutoa nikakvi privilegii nema I natalitetot opaga I normalno odat vo stranstvo lugeto.Megutoa mnogu malku se 9meseci posebno koga ziveeme do drzava kade nema ni nesto vo gradinki (plus I morbili )a za zamena kaj ke najde rabotodavacot za 9 meseci ke najde I za 12meseci ili rodulkite ke mora da dadat otkaz togas kaj ke najde rabotni???.Se raboti za nasite deca za zdrava nacija. A kariera I biznisi mozeme da gradime I nekolku godini podocna.Mislam mnogu majki ke se slozat.Treba povtorno da bideme poaktivni.Potpisi sobravme pred 2godini I namesto da odime napred nie vo nesto tapkame treba site da reagirame bez razlika dali sme licno zasegnati.
А во странсво мислиш дека е повеќе породилното? Има држави каде породилното е одвај 3 месеци ај сега и ние да не претеруваме малку. Македонија е една од државите со најдолго. Не сум против ама прво што ќе направат е ќе одбегнуваат да вработуваат жени на по одговорни позиции баш поради овие причини.
Истото го помислив и јас. Во развиени земји после неколку месеци веднаш одат на работа. Проблемот не е во должината на породилното, туку во, како што кажа членката погоре недоволен капацитет во градинките и епидемија морбили. Значи натаму треба да се насочат работите. Сме имале ситуации кај дефицитарен кадар да се прекине породилното поради можност за губење на лиценца, затварање на фирми, спуштање на работни позиции и намалување на плати отпосле породилното, зашто некој друг за тој период кој е доволен се докажал подобро. Не до кариерата, туку до егзистенцијата тоа дете утре да има услови за се.
Јас знам еден куп примери каде што од породилно жени ќе дојдат и или нема да им птодолжат договор или ќе им го згорчат животот и ќе ги натераат сами да си дадат оѕказ бидејќи веќе имаат замена најдено индевојчето е уходано. За епидемијата е друга работа. Они не се замараат во ек на епидемија организираат посета на папа, митинзи и гласање по школи па што да коментираме друго. Ако се замараа со тоа ќр почнеа од затварање на молови, игротеки, градинки и училишта барем еден месец додека да стивне чумава. Ама мене ми стои дека не се замараат ама баш ич, ништо не превземаа, а толку луѓе починаа толку трудници осакатија... Во ниедна здраствена установа вработените не носат маски, а треба и на влез да делат бесплатни и секој да носи на себе. Ова е лудо што се случува, село гори а баба се чешла!
здраво девојки, едно прашање до тие што веке отвориле породилно, како се бројат тие 28 дена пред термин (дали се бројат сабота,недела, празници) и дали мора да се точно 28 или може да се 25 или било колку помалку од 28 ? фала ви
Договорот за работа ќе ми заврши кога ќе бидам на породилно. Ќе има нов оглас,секако ќе си ги дадам документите пак, дали јас како трудница/мајка на породилно сум некако заштитена да не останам без работа во моментот додека сум на породилно отсуство?
Сакав да прашам, читав на интернет као демек и сопругот добивал " породилно одсуство "во траење од еден месец. Дали сте информирани?
I jas sum vo istata situacija kako tebe. Patoloskata ne mi ja plakaat zatoa sto nemam 6 meseci raboten staz i jas sakam da znam koi meseci ke gi presmetaat za porodilno. Treba da se porodam vo sepremvri, a 9 meseci nanazad ke nemam pominato pari na transakciska. Ako znae nekoj da mi objasne zatoa sto nisto ne mi e jasno
Здраво жени!Се породив во петокот со здраво и живо машко бебе.Е сега треба во среда да не пуштат од болница...дали некоја знае кои документи треба да ги соберам за да ми се отвори породилното.Како оди цела постапка?Ви благодарам,убав ден
Честитки,нека е живо и здраво.Копија од трансакциска,извод од бебето и породилно боледување.Ги носиш во фирма и они понатака си вршат работа.
И јас да прашам. Вработена сум во иста приватна фирма како сметководител доста години. За породилно мора еден месец пред термин односно пред пораѓај да го отварам или може од самиот ден на пораѓај. Како е сега Законот! Прашав во консалтинг друштвата ми викаат месец пред термин, а матичната ми вика не мора може од прв ден на пораѓај???
Може од ден на породување ама ако имаш одмор да користиш до термин на породување одреден од гинеколог матичен или ако ризикуваш да идеш на раб до терминот