Ќе ти се исплаќа,затоа што го имаш условот од 6 месеци стаж, а паричниот надоместок го исплаќа фодот,така да и отказ да добие некоја 9 месеци ќе си зима пари.
Во законот стои дека ти се исплаќа породилното. Освен ако фирмата се затворила пред да отвориш породилно.
Zakonski ne smee da ja zatvorat firmata ako ima otvoreno boleduvanje, ke pocekaat dodeka zavrsi boleduvanjeto, mozes da gi tuzis.
Бев во иста ситуација.Ме чекаа да извадам породилно па ја затворија фирмата.Породилно си земав.Без гајле
Дали доколку се отвора породилното пред терминот, матичните даваат некаква потврда која се носи во фирмата, или тоа се носи заедно со отпусното писмо од болница и изводот од бебето по породувањето? Исто така, колку брзо се процесираат од ваше искуство во ФЗО истите, односно дали исплатата од почеток е месец за месец или се чека месец два пред да почне првата? Или пак, можеби зависи дали фирмата ги поднела до нив документите на почеток или на крај на месец?
Не. Не ми дадоа, ама ми рекоа ако мора да однесам нешто ќе ми дадат некаква потврда. Однесов заедно се после породувањето. Во фирма само кажав од кој ден ми е. Поднесов околу 20ти Август. Исплата прва ми беше 27 Септември.
zdravo devojki !!! ima prasanje vo vrska so porodilen staz... 2mesec sum bremena i sakam da se osiguram za posle da zimam porodilna plata pa prasanjeto mi e kolku meseci treba da sum osigurana.dDali ke zimam porodilno? pozdrav
Најмалку 6 месеци за да земаш породилно,не чекај најди си фирма што ќе те пријави,ќе си плаќаш придонеси и после 9 месеци ќе си зимаш породилно.
zaradi toa sakam da pobrzam ama maticnijot ginekolog mi e na odmor a sakav pak da mi potvrde dali imam fora do 6 mecesi za da se osiguram po moe imam do kraj uste 233 dena taka i mativnijot me vode posleden pat sto bev na kontrola pa dali ima fora?
Епа има де,штом си 2 месец + 6 месеци таман 8ми,9ти месец веќе исполнуваш услов,само не чекај секој ден ти е битен зошто не секогаш важи крајниот рок за пораѓање,некои се пораѓаат од 36та натака веднаш штом влезат во 9ти.
Nemoze da ne stigne 100 posto. 100 posto ti e od 12meseci staz ako imas,ako ne od pomalku, zavisno kolku meseci si osigurana.
Epa dobro e.. jas sum za 2 nedeli do termin sakam ovaa nedela da go otvoram, mislev dane se sitni denovi pred termin Fala vi