Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Da ne e za patoloska od 33ta nedela? Posto 28 dena pred poragaj treba da se otvori plus ako si zemah 1 nedela od maticen pa odmor ke ti ispadne na poragaj

2. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Не е за патолошка. Јави се на гинеколог и прашај. Ти ако сакаш и еден ден пред пороѓај отвори породилно боледување. Обично никој нема да ти даде. Сем матичен доктор една недела, и толку.

3. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    520
    Женски сакав да прашам околу платата за време на породилно, како ја сметаат, за колку месеци уназад си зима во предвид? Јас до сега сум на боледување од почеток а сега сум 20 недела, дали ако се вратам на работа и ми ја зголемат платата ќе ми остане и за време на породилното?

4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Платата за породилно отсуство се пресметува како средна вредност од последните 12 месеци. Ако си зимала на пример 20 000 последните 12 месеци толку ке ти биде и породилното. Ако ти ја покачат во меѓувреме ќе се зголеми малку вредноста, во зависност од тоа колкаво е покачувањето. На пример зимаш 5 месеци 20000 и после ти накачуваат на 25000 следните 7 месеци, на породилно ќе земаш (5*20000+7*25000)/12=22 916 денари

На каракамел и Babyiscomming им се допаѓа ова.
  5. mmaleficentt

mmaleficentt Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    15
    Здраво девојки, мојата ситуација е следна: бев пријавена во фирма од 06ти септември годинава, сега ќе преминам во друга фирма без прекин на стаж. Со право на породилно отсуство се стекнувам на 06ти март (точно 6месеци) а терминот ми е 17ти април. Дали можам веднаш по навршените 6 месеци да го отпочнам породилното т.е. тоа се точно 43 дена пред пораѓај? И дали ако сум во новата фирма пријавена на определено е афектирано правото на породилно?

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.952
    Допаѓања:
    14.699
    Ако немаш прркин во стажот, си имаш право на породилно, без разлика дали си на определено или неопределено. Битно е договорот да не ти истече пред да отвориш породилно/да се породиш. За да отвориш породилно на уредна бременост, не можеш порано од 30 дена, може само ако си на патолошка, комисијата може да ти го отвори до 45 дена пред термин.

7. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Да прашам нешто ако некоја од вас знае. Јас сум на патолошка со предлог од 5ти јануари да отворам породилно. Е сега, матичната веќе ми го отвори со важност од 05.01. Дали сега можам да поднесувам во социјално за породилно или ќе мора да се породам прво и како би била осигурана дур не се породам?

8. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.780
    Мамички дали некој знае буквата С која смена е наредната недела? 3 дена вртам никако неможам да добијам не креваат а во понеделник сме на комисија?

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.423
    Допаѓања:
    18.662
    Не можеш сега да поднесеш зошто треба извод од новороденче.
    Значи се поднесува откако ќе се породиш и после 10тина дена (така беше кај мене) ќе те исплатат што ти должат до тогаш.

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    а, ќе си имам регуларно осигурување?

11. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Осигурување ке си имаш регулатно и здравство секако

На Frosty! му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    фала женчиња :inlove:

13. Mimulina

Mimulina Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите, прв пат идам сега на породилно и амбулантава каде што идам на рбота ми бара гинекологот да ми го издаде боледувањетто дента кога ќе го отворам, меѓутоа гинекологов тврди дека не може да го издаде додека не се породам. Дали некпј знае како е точно дали стварно не може да го издаде, како е по закон, ми прават стресови пред крај?

14. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Zakonski e 28 dena pred termin shtom vlezeh vo 9ti mesec, ali mozesh 1 nedela od opst maticen da zemes boleduvanje i odmor za da si bidesh poveke vreme so bebeto.genekologot moze max da ti dade boleduvanje od dve nedeli do 32 i 33 nedela potoa samo da ti go otvori porodilnoto, Ali ti ako sakah mozes da ides na rabota i vo 9ti mesec

15. Mimulina

Mimulina Активен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    3
    тоа во ред него друго ми е прашањето,гинекологот тврди дека не може дента кога ќе го отвори боледувањето еве на птимер 22ри јануари веднаш да го издаде,ми рече дека до породување може да ми даде само потврда ,а откако ќе се породам го издава тој иср образец ,но на работа ми го бараат да биде издаден од дента кога ќе се отвори ете 22ри

16. лукајана

лукајана Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2015
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    506
    Не може да ти го издаде образецот пред да се породиш само потврда ќе ти даде. После пораѓај ти дава образец и си вадиш извод на бебето и носиш на работа. Така е постапката за сите нека си се информираат кај тебе на работа.

17. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    Женски , знаете ли дали има нешто ново во законот дека треба да си 8 месеци пријавен за да имаш право на породилно ?

18. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    13.672
    Немам слушнато дека има измена во законот дека сега е 8 месеци, но реално треба да го направат така бидејќи многу се злоупотребува само 4 девојчиња знам што се пријавија во фирми и сами си плаќаа осигурување за да зимаат породилно.

На Maja92@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Злоупотреба??? Потполно не се согласувам. На секоја жена треба да и следува барем некоја сума минимално породилно па дури и да нема работен стаж. На што личи тоа да се остава жената на цедило без пари? А од друга страна се жалат наталитетот опаднал... Никави услови... Никаква помош...

На Филотеа, lia22, Martka и 2 други им се допаѓа ова.
  20. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    13.672
    Злоупотреба во смисла дека се прават незаконски работи. Да се пријавиш дека работош негде и сама да си плаќаш здраствено и да си пушташ плата е незаконски.
    А тоа дека треба да има и некаков закон и за тие жени што не се во работен однос да имаат некаков приход е сосема друго.
    Прегледите се бесплатни како за почеток, но треба да се работи на пречките како лекови на приватно и наплаќање на услуги иако се бесплатни за трудници од матичните гинеколози.
    Но пак ќе речам тоа е друга тема на муабет, а овој закон се злоупотребува и тоа е факт, тоа што го прават некои е незаконски.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.