Дали некој знае дали може вака да се спои? Јас сакам да земам 7 дена од обичен матичен, па уште 7 дена и потоа да земам од гинеколог или специјалист. зошто патувам ради работата и имам теренски активности и не можам повеќе да се малтретирам, зошто 2 месеци лежев со хематоми.
Здраво, може и претходно било поставено прашањето.. од денес ќе ми биде отворено породилното, која е постапката, каде и кои документи треба да се носат? И за парична помош за прво дете каде треба да се поднесат документи? Имајте убав ден
Сега никаде, кога ќе се породиш маж ти оди кај матичен гинеколог му дава потврда за првородено дете, породилно боледување со дата од-до. Боледувањето се носи на работа. Ако сакате сами да си носите во фонд ви даваат документ од работа и носите. За прво дете се поднесува во општина, потребно е да имате извадено извод на детето.
Женски, дали има некоја од вас што е пријавена во некоја фирма и сама си плаќа придонеси ? Многу прават вака, па ме интересира дали е исплатливо , и за минимална плата сега веќе 14500 колку изнесуваат придонеси што и ги плаќате на фирмата, и која е сумата после породувањето што ја земате ?
Придонесите не знсм точно, за плата од 12000 мислам дека беа 5000. На породилно го земаш целиот износ на платата на која си била пријавена.
А јас да прашам... Што доколку сум пријавена на пола работно време? Ми следува породилно и ако да колку време?
Ти следува породилно, 9 месеца како за сите, само ќе земаш пола плата како што си земала и додека си работела.
Женски, ако сум осигурана 6 месеци во една фирма, и веднаш се префрлам во друга фирма без прекин на стаж (значи вкупно 7 месеци да имам стаж пред да заминам на породилно отсуство), дали ми следува породилно сигурно, да не се плашам?
Женски за породилно отсуство да прашам кога се поднесуваат, од каде да земам документи, каде се носат, кои документи требаат?
Девојки да ве прашам дали следува породилно доколку си минимум 6 месеца пријавена на исто работно место ама те одјавуваат пред да се породиш?
Девојки, откако ќе се породам во фзо во градот кајшто ми е работодавачот ли мора да го носат образецот ИСР? И како што сватив ИСР+извод од бебе се носи+трансакциона сметка...од работодавач ништо не треба. Мојот работодавач е во Скопје, ама позгодно ќе ни биде да го носиме во фзо во Кичево.