Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823

Прикачени фајлови:

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    A oti ne prakjas skenirano...jas taka im prakjam se...pa cuvaj dokumentacija. Ke im odneses

3. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Не те разбрав.
    На работодавачот да му пратам скенирано или во фзо? И кои точно документи?

4. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Jas na rabotodavacot mu prakjam i on si sreduva se...skeniram se i prakjam na meil... a dokumentite gi cuvam i koga ima prilika im gi nosam

5. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Може имаш добри колеги, одговорни сметководители...јас сум државно, ми најавија дека сама треба да си ги бркам работата. Тие ништо не знаат...

6. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Се знаат ама не сакаат, чим си на државно

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.277
    Допаѓања:
    18.394
    Сама побрзо ќе завршиш работа т.е. маж ти

На Enci200 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.526
    Допаѓања:
    13.660
    Ако си при крај со бременоста отвори си го породилното и немаш гајле, не е битно дали си породена. Ама ако те одјават пред да се отвори породилното, не ти следува ништо. Треба да си вработена во тој момент за да се отвори породилно и да ти следува исплата, без разлика дали си работела 6 месеца или 6 години. А освен ако не си била пријавена на определено и да ти истекува договорот, нема право да те одјави зошто си бремена.

На Pocahontas9 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.277
    Допаѓања:
    18.394
    Бев вработена на определено до 31.08.2019. Од 01.09.2019 сум на породилно. Дали ми следува нов одмор за 2020 и дали можам да го земам штом ми заврши породилното?
    Пријавена сум уште дека таму работам,ми рекоа штом ми заврши породилното ќе ме одјават.

10. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    3.634
    Додека не ти заврши трудничкото не ни можат да те одјават мислам. Јас сметам дека одмор за 2020 ти следува, но на моја другарка исто како тебе, одма следниот ден кога и завршило трудничкото ја одјавиле и без и да ја известат. Но она не сакаше да се замара дополнително и остави така, што јас сметам дека не е во ред.

Ајде некој поупатен со закониве може ќе каже поинаку.:)

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.526
    Допаѓања:
    13.660
    Одмор следува, и можеш одма после породилното да си го земеш. Не смеат да те одјават додека си на породилно, мислам и додека си на одмор не можат, ама за тоа не сум сигурна. Навреме најави си дека ќе го искористиш и одморот, на писмено. Не знам ни дали смеат да те одјават и после тоа, сепак е дискриминација после породилно да те избркаат, ама ова зависи дали и ти сакаш воопшто да се вратиш на работа. Распрашај се убаво, најдобро со адвокат.

12. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.245
    Допаѓања:
    3.634
    Конкретно за другарката моја, она си беше договорена со газдата после породилното да го користи одморот и после тоа да биде одјавена, односно нема да се враќа на работа. Но газдата ја одјавил одма следниот ден откако и завршило породилното, а она не ни знаела. Случајно 15 дена откако е одјавена при лекарски преглед забележуваат дека нема здравствено осигурување и кога проверуваат во завод сваќаат дека е одјавена одма следниот ден после породилното а не како што се договориле.

@Sofi.ja Договори се со претпоставените и извести ги навреме кога ќе го користиш годишниот одмор. И ако има можност нека ти изготват решение за користење годишен одмор. Така со тој документ ќе бидеш покриена и за тој период не би требало да смеат да те одјават, мое мислење.

На Sofi.ja и Spidy им се допаѓа ова.
  13. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Јас кога читам какви се не работи им прават на бремени или вратени од породилно, не можам да поверувам и мн ми е криво. Дефинитивно нема правда во мкд, дури и да решиш да тужиш, ќе се маткаш по судови, а судиите корумпирани до даска - гајле им е за нашите проблеми. :(

Туку, да ве прашам нешто. Имам една малку поспецифична работа и се случува 2-3 годишно да ми исплаќаат некои финансии (независно од платата), нешто како порамнување мислам, и на тие не се плаќа придонеси за здравствено и пензиско, само ми одземаат данок. Што мислите ќе влезат во пресметката за породилен надоместок?
    Мене повеќе ми личи дека не, ама кажете ми и вие што мислите.

На Martka, Sofi.ja и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  14. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    И јас имам дополнителни придонеси од други фирми ама на тие не се плаќа здравствено туку само данок и тие нема да бидат вклучени во породилното 100%

15. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Да, така и мислев. Фала многу! Поздрав!

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.277
    Допаѓања:
    18.394
    Сум била вишок на работа па затоа одлучиле баш мене да не ми продолжат договор.
    Иако во закон стои дека:
    (3) На крајот на родителското отсуство работникот има право да се врати на истото
    работно место или, доколку тоа не е возможно, на соодветно работно место според
    условите од договорот за вработување.

Инаку се работи за државно училиште.
    Имав лани одмор во јули,искористив два дена и го прекинав со боледување,патолошка бременост. Секретарот ми рече ќе можам после породилното да ги искористам преостанатите денови. (Тоа ќе биде во јуни)

Но не прашав дали и од оваа година ми следува одмор,па после стариот,да го искористам и новиот па дури тогаш да ме одјават.

17. Enci200

Enci200 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2018
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    823
    Девојче а види и на правни проблеми постави го прашањето, има правници таму и даваат издржани одговори. Еден потпишан со Форца ми изгледа правно подготвен. Од него имам мн научено.

Јас исто сум на определено, и знам дека сме мнооогу помалку заштитени од оние што имаат на неопределено. Мислам дека непродолжување договор е нивно право, и слободно можат да го направат и пред и по породувањето...не е тоа отказ :(

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.526
    Допаѓања:
    13.660
    Тоа што е државно е најголем проблем, да е приватна фирма одма инспекција ќе пратат.
    И кај мене на работа сите што напуштаат (даден отказ или напуштиле самите) користат одмор пред да бидат одјавени. Едноставно тие денови им следувале. Ако ме ги искористат би требало да им се платат како работни денови, така е законот.
    Е сега тоа што пола закони не важат во државава е друга приказна.

Едит: отпосле видов дека си на договор. Се пропаѓа во вода, ако си на определено ништо од ова не важи, без разлика што си била трудна.

На Enci200 и CareTee им се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.277
    Допаѓања:
    18.394
    Не ми важи нов одмор за 2020?

20. Pocahontas9

Pocahontas9 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    89
    Јас дадов документ од матичната за породилно една недела пред да ме одјават но ми рекоа дека ме одбиле од здраствениот фонд