И сабота и недела влагат И јас сум на боледување веќе некоја недела, сега четврток сум комисиски, ми рекоа дека 30 дена сум на товар на фирма, а останатиот период на товар на фонд.
30 дена на фирма, Без разлика што се работи за две различни боледувања и шифри? Значи првите 15 од првото боледување и вторите 15 дена од второто боледување на фирма со 70% исплата, а останатите 15 дена (од второто боледување) идат на фондот?
Boleduvanje na teret na fond e orodilnoto i za dete do tri godisna vozrast.(koe se.isplaka 100%) Boleduvanje do 07 dena se isplaka 70% od firma. Boleduvanje od 08-15dena se isplaka 90%od firma. Maticen moze da ti dade 07 dena,porano mozese 14sega samo 07. Genikolog moze da ti dade boleduvanje dokolku e navistina golem rizikot,a na 14 dena se odi na komisija i tie odlucuvaat kolku i kakvo boleduvanje se dava natamu. Vo princip ne e pametno da se zema dokolku ne e neophodno. Do 1 mesec spaga na teret na firma,potoa na fond.
Можеби ќе се најде некој со сличен проблем како мојот од една во друга фирма имам прекин во стаж една недела автоматски немам здравствено осигурување после 3 недели работа во нова фирма дознавам дека сум бремена е сега прашањето ми е од кога ќе ми легне прва плата ќе имам здравствено осигурување дали можам да земам 15 дена од гинеколог и после да идам на комисија и така да терам до крај, бидејќи имам историја на абортуси?
Во боледувањето влегуваат и сабота и недела. Породилно најрано може да отвориш 28 дена пред термин. Јас прашував на работа кога може најкасно и ми рекоа може кога сакам. Може додека се породам да одам на работа. Јас имам 15 дена одмор планорам тие да ги користам и некаде 10 Јуни да отворам породилно. Здравје Боже ако биде се како што треба
Vo boleduvanje se smetaat samo rabotni denovi.ako e poveke od 1 mes togas se smetaat i sabota i nedela.
Апсолутно Не е точно. Се сметаат сите денови. Јас земав во декември фул 7 дена и бев на боледување 4,5,6,7,8,9,10. 7,8 беа викенд а 9ти беше неработен ден и сите влегоа во боледувањето. Во пресметката за кратење од плата влегуваат само работни денови али тоа е друга приказна....
Pa za presmetka prasuva. Se smetaat 40rabotni saati nedelno, i zavisno koga e pocnato boleduvanjeto.... Mn jasno deka imas datum od do i vleguvaat i sabota i nedela,no ne za presmetka,samo kako denovi.
@Mami3 боледување за дете до 3 години е на терет на фонд, ама не се плаќа 100% туку како кај нас возрасните, до 7 дена 70, од 8 до 15 - 80% и над 15 дена 90 %. @Butterfly1107 породилно може да се отвори најрано 45 дена пред термин И општ матичен може да даде 15 дена ако има некоја дијагноза.
Може да користи породилно таткото веќе има неколку случаеви каде што е ова и применето. Само беше нешто првите 40дена мора мајката да ги седи дома после може таткото до крај.
Термин за пораѓај ми е 11.06.2020,дали е можно така да се спои од 21.04.2020 да земам 15 дена од матичен генеколог до 05.05.2020 до 34+6,па 1 недела од општ до до 12.05.2020,лански одмор од 8 дена и до оваа година ми даваат 10 дена другото после пораѓај?
Како оди процедурата за број на прегледи кај матичен за да можам да користам породилно? Бараат сеуште мајчина книшка? Пошо јас приватно си терам прегледи.
И мене ова ме интересира, зошто и јас цело време сум приватно. И дали може да се отвори породилно ден-два пред породувањето или мора 28 дена пред терминот?
Мислам дека може ден два ако имаш одмор неискористен да го искористиш,и јас планирам ден два пред породување,и јас сум цело време на приватно а сакам матичниот да ми даде пред тие 28 дена пред термин 2 недели,па од општ и со одмор да ми дојде до пред породување
Треба 10 прегледа, ама не мора сите кај матичен да ти бидат. Јас имав 7 кај матичниот, 1 приватен и двата скрининга, еден во Чаир еден на ГАК, се собраа вкупно 10. Мајчина не ми бараа, него матичната бараше да си запише 10 прегледа за да ми даде потврда за уредно водена бременост.