Devojkii me.maci edno prasanje pa moram da se iskonsultiram so vas bidejki mozokot mi se blokira totalno i nwmozam nikako da izracunam od so se nerviram. Prijavena sum vo privatna firma sama si plakam pridonesi za da imam trudnicko . Prijavena sum.od 15.10 2019god. Termin mi e kraj na maj 20 -21 taka nesto. E swga me maci toa si teudnickoto se zemalo mesec dena unapred. Se plasam da ne ne mi se poklopat datumite i da se zeznam za nekolku dena da mi propadne vo voda se. Po moj racunici 6mes polni pravam 15ti april a trudnicko treba da otvoram 20 april . Ako gresam u racunici ili ako nekoja id vas poveke se razbiravo za ova ve molam da mj pomognete zoso sw utepav od pari davanje barem da mi se isplati
vo predhodni postovi kazaa deka bolovanje se zema 28dena pred datumot za poragjaj ama mozrsh i pomalce, nekoi go zemale nekoj den pred poragjaj, ti sekako ke imash 6meseci raboten staz
Па таман си дојде ако го отвориш на 20ти, нели на 15ти правиш 6 месеци. Инаку породилно можеш да отвориш и на ден на пораѓај.
Me zbuni toa so mi kaza deka trebalo da se otvori mesec dena ored poragaj porodilnoto ,od toa se isplasiv
Колку што знам, битното е да имаш 6 месечен непрекинат стаж за да можеш да земаш породилно. Јас имав прекин, па сега сум пријавена од 1.10.2019 а термин за пораѓај ми е 3.05.2019 (но можи и крај на април дека е понапредно, појма немам). И само тоа сега се молам, да помини 1 април за да фатам 6 месеци
Здрваво мамички, јас сум веќе 33 г.недела и почнува да ме мачи прашањето за породување. Е сега сакам да ве замолам ако може некој да ми ја објасни целата постапка за отварање на породилно боледување. Јас работам долго време и имам право ама ете незнам што треба да правам, кога треба , документи од каде што треба? Навистина ми треба помош, читав на претходните постови ама само бетер се замотав. Доколку некоја би можела да ми појасни би ми помогнала многу. Ви благодарам
Доколку не го отвориш порано,откако ќе се породиш маж ти оди кај матичниот гинеколог со отпусно писмо од болница. Таа треба да му даде образец за боледување на кој што е пресметано породилното отсуство. Нека си побара и потрвда за првородено дете ,таа ќе ви треба за исплата од мтсп. Потоа оди на работа кај тебе му ги заверуваат документите и ако сакате за побрзо да стигнете до исплата, заедно со извод од детето сами си ги носите во фондот за здравство. Ако не сакате оставате на фирмата. Тоа е се.
аха разбрав конечно и значи не е проблем да морам однапред да отварам како што прочитав некаде 28 дена пред терминот. Пошто ке работам од дома месецов и не ми се трошат сега така деновите. Ти благодарам многу
А мора да се заверува кај работодавачот? Јас мислев може да се одмине. Се зема од гинеколог потврда за спреченост за работа и плус извод се носи во ФЗО. Не може така?
Не, бидејќи треба документација за сметководство, за да се изработи платата. А и работодавачот треба да има документ зошто работникот е отсутен од кој до кој датум.
Девојки хелп!!!!!Породилното ми завршува и дали треба да се јавам на работа и како ќе биде со оглед на состојбава.Дали ќе ми дадат одмор или прво да помине вонреднава состојба па одмор лански или зависи од фирма.Јас сум државна фирма.Фала ви многу
Prasaj si vo firma-drzavna i ke ti kazat,mada mislam deka ke te oslobodat stom si so malo dete. Ili ako imas opcija ke rabotis od doma.
Доколку ти било пишано во градинка, нема да одиш, ако ти е баба сервис, да. Да е приватно може ќе направат отстапки ама државно не верувам.