Zdravo feminki nova sum na forumot mi treba pomos vo vrska so porodilnoto otsustvo bremena sum 28 nedela. Na rabota sum osigurana od 9 oktomvri i 6 meseci pravam na 9 april, na rabota veke ne idam poradi virusot. Neizvesno e deka firmata kaj koja sum osigurana ke prodolzi da raboti, znaci moze daja zatvori. Do 9 april sigurno ke bidam prijavena za da napolnam 6 meseci a za ponataka ne e sigurno. Sto treba da napravam za da zemam porodilno i sto e najsigurno vo ovoj slucaj
Ok, ama koga mozam da go otvoram porodilnoto otkako ke napravam 6 meseci i dva tri dena i dali gazdata mora da me drzi prijavena do poroduvanje. Prasav sekade i vo fondot za zdrastvo i sekoj kazuva razlicno.
Da togas mozis da go otvoris porodilnoto a gazdata mora prviot mesec od otvoranje na prodilno da te drzi prijavena a potoa ne mora
Најрано можеш породилно да отвориш 45 дена пред термин, околу 34та недела. Мене на работа ми кажаа дека ќе ме држат пријавена додека не ми заврши породилното, не смеат да одјават родилка додека е на породилно отсуство.
Здраво девојки. Породилното го отворив точно 28 дена пред крајниот термин. Но се замислив што ако го надносам бебуш??? Дали ми пропаѓа целото породилно или?
Не, само помалку време ќе бидеш дома со бебето. Имаш 9 месеца породилно, 1 месец порано си го отворила, ако го надносиш 2 недели на пример, на крај ти остануваат 7ипол месеца на породилно и после ќе си се вратиш на работа.
Здраво девојки, дали може да ми објасни некој што треба документи, каде треба да се однесат за отварање на породилно? Јас читав во претходните објави ама стари се и се нешто се менува. Поздрав
ЗДраво на сите. Ајде и јас да поставам едно малку бесмислено прашање. Во фирмата каде што работам осигурена сум веќе 1 год и 4 месеци. Во моментов сум во 4от месец од бременоста и термниот ми е околу 15 септември. -Дали ако си дадам отказ сега, ќе ме следува некаква исплата/надомест дека сум трудница (или пак некаква исплата откако ќе се породам)? Сакам да си дадам отказ бидејќи веќе ми станува тешко и од дома да работам, камо ли во канцеларија.. Фала на сите. Поздрав #седидома
Нема ништо да ти следува, издржи ако можеш до 45 дена пред термин за да отвориш породилно. Друга опција. без да направиш прекин во стаж,сега да си најдеш фирма преку која ќе плаќаш придонеси во следните 5 месеци и после одиш на породилно.
Сакам да прашам а како ја одредуваат исплатата јас сум 35 недела и сега моментално не одам на работа ослободена сум а после тоа имам 11 ден стар одмор и после трудничкото ке го отворам а терминот ми е до 28 април. А оваа плата за март и минималец дали ке земеме е знак прашање или па дали воопшто ке земеме плата
Да се надоврзам на прашањево од mare92 - кои документи и која е целосната процедура за носењето на документи и каде? Дали боледувањето го носи работодавецот во ФЗО или мм, и кога? Кога ќе се отвори или кога ќе се роди бебето па со изводот на родени заедно???
Платата ти останува иста и сега, кажа Филипче. Породилното се рачуна за последните 12 месеци. Значи, збирот од платите за последната година делено на 12.
Прочитајте погоре @Sofi.ja многу убаво има објаснето, да не се повторувам. Значи, отпусно писмо од болница, образец од кај матичната и ги носиш во фирмата. Од тука тие преземаат или ти/маж ти.
Породилното боледување ми е отворено уште од сега и предадено на работодавецот. Прашањето ми беше дали во ФЗО ќе го регулира од сега или од кога ќе му однесам извод од бебето?