Имам прашање за тие кои знаат да ми кажат. за продолжување на породилно уште два месеци од страна на педијатар како нега за дете со конзилијарно мислење пред комисија, дали се плаќа конзилијарното мислење ( од приватна болница ќе барам) и колку време се чека на одговор и што документи бараат друго освен документ од педијатар за дете и конзилијарно, за продолжување на боледување?
И јас така знам дека е, ама законите се менуваат. Особено кога знаеме дека тоа правило на 6 месеца се злоупотребува, се пријавуваат трудниците и си плаќаат сами придонеси 6 месеца за да земаат породилно после. Не викам дека е во ред да бараат 12 месеца стаж или просек да вадат од тој период, туку АКО таков е законот (АКО го промениле ко што спомнала членката погоре) дека сфаќам зошто би го направиле тоа. Како што реков, јас имам информација од пред 2 години, можеби се сменило нешто во меѓувреме.
Si vazi zakonot za polni 6 meseci. Da nazalost se zloupotrebuva, Kako i sekoja dupka vo site zakoni kaj nas,no vazi
И сега како е? Сите различно кажуваат. Еве јас си бев пријавена со години, август имам прекин во стаж и се осигурав во септември кога дознав дека сум бремена. За колку месеци ќе ми го рачунаат породилното? Иначе, @Mami3 немав намера да вадам никој од памет, само го пишав тоа што го прочитав од членки тука и од луѓе што го слушам. П.С. Кога прашав какви документи требаат за да се отвори породилно никаде не ми спомнаа извод за детето.
Пишете ми број од социјално каде да се јавам да прашам, оти од јануари сум на породилно а уште ништо не ми исплатиле. Кој знае кај ме имаат затурено.
За отварање на породилно не ти треба извод бидејќи нема да биде родено детето најверојатно. Ама ти треба извод за да земеш пари, породилно од фондот и тие еднократните исплати од општина и социјално, и за тоа се аплицира откако бебето ќе се роди.
Колку плата земаш толку ќе ти следи породилно. Јас ќе сум само 6 ипол месеци осигурана и од сметководство ми кажаа дека не се дели со 12месеци, туку колку плата ти давале 6те месеци толку ќе ти даваат и за породилно. Прашај си сметководител некој, знаат.
Jas se porodiv pred 2 mes i trebaat tie 4 sto vi gi nabrojav.inace kako ke go potvrdat porodilnoto. Za 8 meseci ke ti smetaat ako imas preth prekin. Ne ti se vazi. Samo kontinuitetot.
Ubavo pisuva potvrda od maticen se dava koga ke sakas da go otvoris porodilnoto ako ne si porodena uste. A koga ke se porodis trebaat tie 4 dokumenti za vo firma/fond.
Да, на гинеколог ми кажаа дека може така, ама решивме работа, нема да морам да вадам ништо до породувањето.
И јас имам одмор за користење уште 4 дена лански па се мислам дали прво одморот или боледување од 7 дена
Можеш и ланскиот да си го искористиш прво, па после земи боледување. Сега и законски сите трудници треба да сме ослободени ама приватни фирми и тоа е...
Прво одморот. Ако ти остане ќе ти пропаднат деновите после породилното, освен ако поинаку си се договорила со газдата.
Zdravo sakam da prasam terminot za poraganje mi e na 16.06 a porodilnoto sakam dap go otvoram na 30. 04 oti prvi maj e neraboten a od firmata mi barat togas da go otvoram pa sakam da znam dali bi me sleduvalo porodilno zosto mi se faka 46 dena pred poragaj ane 45 dena
Како се рачуна породилно просек од 6 или 12 плати ....прашувам за тие што се на патолошка бидејќи земаат 70% од фонд
Аха..а тука спаѓа и тоа што го земаш и од фондот така..на пример 8месеци сум од фирма а 4 од фонд 70% и земаат просек од сите 12 така или сум грешка ☺
Zatoa sto sakat da me odjavat od firmata kaj sto rabotev zatoa cekat da otvoram porodilno ne sakat da me drzat poveke za da mozam posle da zemam od drzavata da ne sakaa da me odjavat nemase ni da go otvaram tolku rano