9 месеца од денот кога е отворено, ама исплата ќе почнеш да добиваш откако бебето ќе се роди. Ти треба извод за да аплицираш во фондот, затоа за сега не може да земаш. Ама на крај 9 плати ќе имаш земено вкупно.
породилно се отвара најмногу 4 недели пред термин што значи од 36та формата и да сака не ме така како таму што мислат
Да знам ама неможам никако да се разберам со нив, сега проверив на мое осигурување имам здравствено осигурување до 31.05 а до 15.05 неможе да ми се отвори породилното.
Здраво да прашам дали некоја има иста ситуација, сакам да се префрлам во друга фирма а сум 6ти месец што значи во новава ќе продолжам 3 месеци па одам на породилно. Немам прекини во стаж и при префрлање во друга фирма исто не би имала прекин. Дали е можеби проблем тоа што се префрлаш во друга фирма да не гледаат фонд нешто? Имала ли некоја ваква ситуација? Пробувам да најдам на фонд инфо но нема ништо
Ако немаш прекин во стажот нема да имаш проблем. Јас го направив истото, нив само ги интересира да немаш прекинат стаж од 6 месеци. Запази на тоа.
Истото го направив и јас, бев пријавена во една фирма и два месеци пред да останам на породилно сменив фирма, без прекин во стаж. Немаш проблем со тоа, само веднаш да те одјават-пријават во новата фирма.
Zdravo i jas sum zanaetcija, i plakam pridonesi 6 meseci 18.000 denari za da zimam pogolemo porodilno. Znaci plata ne pominuvam bidejki sum zanaetcija i rabotodavac. Dali i vie taka napraivte samo pridonesi?