Jas se porodiv vo fevruari, na 20ti mart mi pustija zaedno za pola januari i fevruari i od togas nemam.. ne znam dali ima vrska od koj grad si ( jas sum od bt) i kade treba da se prasa, ako naucis nesto te molam izvesti me. Pozdrav
Да прашам нешто. Проверувам на страницава на фондот на здравствено осигурување и ми пишува дека важност на осигурување имам до 30.06.2020 дали тоа значи дека породилното дотогаш ми трае? Бидејќи во фирмата каде работиме имаме анекс договор кој секој месец го потпишуваме за продолжување на работен однос
ако е така ќе ми беше со траење од 13ти до 13ти наредниот месец И на фејсбук читам во групине на неколку жени истиот датум им е. Мојата и нивната фирма немаат врска
Немаат врска ама повеќето фирми зимаат плата до 15ти заштоа е така. Еве кај мене немаат уште земено затоа осигурувањето ми е до 31.05 Иначе не може да ти биде од 13ти до 13ти бидејќи кога фирмата ке плати придонеси за месец април имаш здравство за јуни, значи за два месеци однапред иде. Тоа е така и кога одиш на работа само сигурно не ти требало па не си проверила
Знаете до кога ќе биде породилното со новата вонредна состојба? Заклучно со 30.05 или 31.05? Дека се продолжува вонредната за 14 дена.
Ке биде додека не ја укинат времената мерка за продолжено боледување ама никој не кажува дали мерката е поврзана со вонредната состојба или не е
Освен копија од трансакциска, лична карта и документ од матичен што друго треба да се носи во фондот за породилно?
Девојки да прашам пак за ваши искуства. Од фирмава ќе ме одјават на 22.06 а на 23.06 ќе се пријавувам во новата. Дали е тоа правилен начин за да немам прекин во стаж и за да бидам сигурна дека ќе ме следува породилно?
До 31 мај не може да се отвори заради вонредната состојба или? Мене никој не ми спомна за ова, пред 2 дена го отворив
Каква врска има тоа не разбирам па нели е логично инспекција да му дојде ако си породена а не си се пријавила и седиш дома цел месец на терет на фирмата во која работиш...не ми е јасно
Ова е ако не си породена така ми рече тој, ако се породам до 31.05 ќе ми го отвори нема да ми прави проблем, плус ми понуди и 1 недела од општ да земам